Review bicicletă de trekking Romet Orkan 3M 2018 - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Review bicicleta de sosea Romet Orkan 3M 2018

Review bicicletă de trekking Romet Orkan 3M 2018

După cum bine știi, și probabil ai mai citit pe site, polonezii de la Romet au o tradiție de peste 65 de ani în fabricarea bicicletelor. Inițial construiau biciclete doar pentru competiții, dar ulterior au luat în calcul și producerea unor modele de serie, dedicate tuturor categoriilor de cicliști.

Bicicleta de la Romet pe care o vom pune sub lupă în acest review este Orkan 3M, model 2018. Este o bicicletă de trekking destinată mai mult mersului prin oraș sau pe trasee line din afara lui. De altfel, faptul că nu vorbim de o bicicletă foarte performantă pe care să o duci pe cele mai dificile poteci se poate deduce odată ce vezi prețul, sub 2000 de lei, și îi vezi echiparea.

Cu toate acestea, trebuie să știi că deși nu impresionează la capitolul echipare, bicicleta este mai mult decât perfectă dacă practici ciclismul doar ca pe un hobby și mergi mai degrabă în curse de relaxare. Dacă însă ai în vedere să treci la nivelul următor și să te avânți către trasee mai dificile, atunci ar fi indicat să-ți suplimentezi bugetul și să cauți o bicicletă mai bine echipată.

Dar, hai să vedem ce îți poate oferi deocamdată modelul Orkan 3M de la Romet.

  •  Cadru

Cadrul este fabricat, așa cum ne-au obișnuit deja cei de la Romet, chiar și pentru bicicletele mai ieftine, din aluminiu 6061, un aliaj cu magneziu și siliciu care oferă o rezistență ridicată, fără a crește însă și greutatea finală a bicicletei.

Geometria cadrului îți indică faptul că poți ieși cu ea la pedalat atât pe astfalt, cât și pe trasee din afara orașului, în ambele condiții oferindu-ți posibilitatea de a adopta o poziție confortabilă în șa.

În ceea ce privește designul, acesta nu impresionează cu nimic, însă nici nu dezamăgește. Lucrătura este de calitate, punctele de sudură nefiind prea vizibile. Coloritul este unul simplu și curat, combinație de negru cu verde sau portocaliu, în funcție de modelul ales. Cablurile sunt trase destul de bine pe sub top și down tube, ceea ce dă senzația de aspect îngrijit și o bicicletă mai scumpă decât este în realitate.

Spre deosebire de modelul din 2017, se constată o îmbunătățire la capitolul aspect. Inserțiile de culoare sunt mai intense, la fel și sigla companiei.

  • Furca

Furca montată pe acest model este un SR Suntour NEX DS, cu suspensie și o cursă de 63 mm, cu buton de blocare pe ghidon. Acest aspect este important atunci când mergi la deal, de exemplu, și ai nevoie de mai multă stabilitate și forță la pedalare.

Echipare bicicleta de sosea Romet Orkan 3M 2018
  •  Transmisie

Transmisia 3 x 8 este una decentă, în ton cu bicicleta. Cu toate că este o variantă destinată clar începătorilor sau amatorilor, aceasta depășește multe modele de biciclete de la firme concurente, chiar și de la categorii de preț ușor mai mari.

Sistemul este format dintr-un angrenaj Shimano Tourney 301 cu 48 /38 /28 dinți pentru fiecare dintre cele trei foi în parte, plus o casetă Shimano HG-200, din gama Acera, ce are discurile cuprinse între 12 și 32 dinți. După cum se vede, rapoartele sunt unele decente, dar pentru începători.

Schimbătoarele, Shimano Acera pe față și Alivio pe spate, se situează pe aceeași linie cu componentele menționate anterior. Se comportă bine având în vedere prețul bicicletei (dar și al lor, dacă vei fi nevoit să le schimbi) și pot fi folosite cu succes chiar și o perioadă îndelungată de timp, dacă nu forțezi prea tare bicicleta.  Manetele schimbător sunt de asemenea de la Shimano.

De menționat și că ambii butuci sunt marca Shimano, TX505, o altă îmbunătățire față de modelul precedent.

Chiar dacă nu se compară cu piesele din gama mid sau high end, precum Deore ori XTR, de exemplu, dacă nu ești un ciclist înrăit și nu te bagi pe cele mai imposibile trasee, îți poți face treaba foarte bine și cu piese din gama low end. Deși schimbarea vitezelor nu se face la fel de lin ca în cazul componentelor mai scumpe, de multe ori diferența nu este atât de mare încât să plătești chiar și cu câteva sute de lei mai mult.

  •  Frâne

Modelul Orkan 3M 2018 al celor de la Romet vine echipat cu frâne hidraulice pe disc, model Shimano ST-AEF505. Aici se constată o îmbunătățire față de modelul din 2017, când frânele erau marcă proprie. Deși funcționau destul de bine și acelea, faptul că de această dată beneficiezi de o componentă de marcă nu poate să fie decât un plus, mai ales că bicicleta se încadrează în aceeași categorie de preț.

De asemenea, mai trebuie avut în vedere și faptul că la unele modele concurente va trebui să te mulțumești doar cu niște v-brake-uri cu acționare mecanică, poate și cu plăcuțele pe jantă. Așadar, dacă ești în căutări pentru o bicicletă, fii atent foarte la acest aspect.

  •  Roți

Romet Orkan 3M 2018 are roți de 28 inch, compuse din jante duble din aluminiu și anvelope Michelin Protek Cross 700×35. Deși anvelopele sunt mai degrabă pentru șosea, având un profil destul de fin, se comportă destul de bine și în zona de off road, cu condiția ca terenul să nu fie prea umed sau noroios.

  •  Greutate

Orkan 3M cântărește 14,8 kg, la fel ca predecesorul său din 2017. Și având în vedere prețul de achiziție, greutatea este una destul de ok.

După ce am trecut în revistă toate avantajele și dezavantajele bicicletei Romet Orkan 3M (2018), concluzia se poate deduce deja și este foarte simplă. Orkan 3M este o bicicletă bună pentru începători și amatori.

De ce?

Are un preț de achiziție foarte bun, o echipare decentă și un design modern. Este confortabilă atât în plimbările scurte, cât și pe cele mai lungi. Poate fi folosită cu succes pentru deplasarea de acasă la serviciu, pentru plimbările în natură și parcurgerea unor trasee de dificultate mică spre medie.

Rating

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta hibrid Romet Orkan 3M 2018 poate fi consultat aici.

Disponibilitate după preț, crescător

biciclop.eu

emag.ro

Lasa un comentariu:

2 comments
Add Your Reply