Ghid comparativ biciclete hibrid - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Ghid comparativ biciclete hibrid

Ghid comparativ biciclete hibrid

Până să discutăm despre cele mai bune biciclete hibrid sau trek existente la ora actuală pe piață, ar trebui să răspunzi la întrebarea “Ce sunt bicicletele hibrid?”.

Modelele de biciciclete trek sau hibrid, așa cum le spune și denumirea, reprezintă o combinație a două lumi din industria velo. Practic, în loc să alegi între o bicicletă de munte, care să fie greoaie și lentă pe drumuri asfaltate, ai o variantă care este atât rapidă, cât și solidă. În același timp, față de o cursieră, cu variantele de biciclete trek vei putea părăsi șoseaua atunci când simți nevoia și vei pedala fără probleme pe zone mai accidentate sau pe cărări montane.

Aceste biciclete trek sunt ideale pentru persoanele care doresc să facă exerciții fitness pe două roți, fiind o activitate extraordinar de sănătoasă. Este dovedit faptul că pedalarea îmbunătățește sistemul cardio-vascular, crește tonusul muscular, scade kilogramele în plus, și ca bonus, este extrem de distractiv. Vine cu o paletă mare de viteze din care poți alege, astfel că îți vei seta intensitatea mai ridicată sau mai scăzută, în funcție de cum dorești.

Totodată, mulți dintre utilizatorii de biciclete trek vor alege aceste modele pentru a face naveta spre muncă. Chiar dacă sunt ceva mai grele față de cursiere, îți oferă posibilitatea ca atunci când dorești, să deviezi de la drumul asfaltat și să dai o tură pe cărările unui parc, pentru a mai scăpa de nervii și de energia negativă acumulată la muncă.

Cu aceste informații generale în minte, haide să vedem care sunt principalele caracteristici tehnice ale unei biciclete trek. În continuare, vor fi prezentate pe scurt principalele detalii ce țin de cadru, frâne, roți etc. Dacă vrei să te documentezi mai în detaliu, vei găsi date mai multe în ghidul comparativ.

Biciclete hibride / trek – detalii generale

Mare parte a modelelor de biciclete trek seamănă oarecum cu o bicicletă de munte, atât din punct de vedere al designulul cadrului, cât și al ghidonului. Pe de altă parte, ele diferă de mtb-uri prin roțile mai înguste și prin faptul că sunt mai adaptate stilului de pedalare pe asfalt. În continuare, vei găsi mai multe informații cu privire la tipurile de biciclete trek.

 • Biciclete trekking clasice

Acestea reprezintă variante care au un design clasic, ceva mai retro, ce oferă o poziție de pedalare verticală și relaxată. Încă de când observi astfel de biciclete trek îți dai seama că nu sunt făcute pentru viteză. În schimb, încurajează utilizatorul să meargă în ritmul său, fără să se grăbească prea tare să ajungă la destinație.

Vine cu coșuleț în față și suport pentru portbagaj în spate, pentru a putea căra cumpărăturile și servieta atunci când vii de la job. Roțile sunt de cel puțin 26 inci și destul de dure, numai bune pentru a trece peste bordurile din oraș, fără să se îndoaie.

Sistemul de transmisie nu va avea multe viteze, frâna este simplă, fie torpedo, fie V-brake clasic, indicând faptul că aceste modele de biciclete trek sunt destinate mai degrabă pedalării ca hobby și de relaxare și nu unui stil sportiv.

 • Biciclete trek sportive

Acestea sunt orientate spre performanțe și sunt de două tipuri: unele care seamănă mai repede cu un mountain bike, dedicate în special turelor pe teren accidentat și altele care aduc cu bicicletele de șosea, bune în special pentru viteza lor de deplasare.

În cazul acesta, va fi nevoie să te decizi spre ce zonă vrei să te îndrepți:

 • Pe zone drepte, vei avea cadrul mai ușor, roțile ceva mai înguste, iar poziția de pedalare va fi puțin mai aplecată spre înainte. Cu toate că nu vei atinge viteza unei cursiere, vei rula mult mai rapid ca un mtb. Spre deosebire de o bicicletă de șosea, când asfaltul se termină, vei putea să pedalezi și pe zonele cu teren mai puțin drept, fără să cazi din șa. Transmisia este una tipică pentru viteză, cum la fel sunt și frânele.
 • Spre mountain bike – aici cadrul va fi mai dur și ceva mai rezistent, dar și mai greu. Roțile vor fi mai late, sistemul de transmisie va avea mai multe viteze din care să alegi și vei putea străbate zonele montane și accidentate, fără niciun fel de problemă. De multe ori, cadrul modelelor acestea de biciclete trek va veni cel puțin cu suspensii pe față, câteodată și spate. Totodată, nu te vei face de râs nici atunci când vei ieși pe asfalt, oferindu-ți o viteză acceptabilă de rulare.

Principalele componente întâlnite pe biciclete hibride / trek

 • Sistemul de transmisie

Variantele de biciclete trek vin cu mai multe sisteme de viteze:

 • Cu o singură viteză – sistemul este alcătuit dintr-o singură foaie și un singur pinion și este întâlnit în special pe variantele de biciclete trek de recreere, deoarece acestea nu pot fi folosite sub nici o formă măcar apropiat de ceea ce s-ar putea numi agresiv;
 • Pe butuc – vitezele sunt în număr de trei sau opt și sunt incluse într-o casetă închisă; are avantajul că nu permite pătrunderea prafului și a apei în casetă;
 • Cu schimbător – varianta cea mai des întâlnită pe biciclete trek. Acest sistem este alcătuit din angrenajul pedalier, ce are una, două sau trei foi, fiecare cu un număr diferit de dinți și caseta cu pinioane, ce se găsește pe roata din spate și care are 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10 sau 11 pinioane;
 • CVT (Continuously Variable Transmission) este un sistem utilizat pe biciclete trek doar de compania NuVinci care îți oferă o manieră fluidă de schimbare a rezistenței, într-un anumit spectru predefinit.
 • Frâne

Frânele reprezintă una dintre cele mai importante componente de pe biciclete trek. Variantele hibrid vin cu următoarele sisteme de oprire:

 • Frână în butuc sau torpedo – este întâlnită doar pe variantele de biciclete trek clasice, mai adaptate zonei urbane. Funcționează destul de bine, deoarece spre deosebire de cele fixate pe jantă, calitatea frânării nu ține cont dacă janta e îndoită sau nu, iar puterea de oprire este asemănătoare cu a celei pe disc. Modul de acționare este prin pedalare spre înapoi, astfel că nu mai ai nevoie de manetă de frână și de cabluri, care se pot rupe. Dezavantajul unui astfel de sistem este că nu funcționează cum trebuie la viteze mari, motiv pentru care va fi întâlnit mai degrabă pe modelele recreaționale;
 • Frână cu saboți sau V-brake – reprezintă sistemul cel mai ieftin, cel mai simplu de montat și varianta preferată a multor cicliști amatori. Oprirea unei biciclete trek se face datorită unor saboți montați de-o parte și de alta a roții, pe brațele V-brake-ului, care pivotează. Când se trage de maneta de frână, saboții strâng janta, încetinind viteza de rulare. Dezavantajele sunt că scade dramatic puterea de frânare în condiții de umiditate și dacă janta se îndoaie;
 • Frâne pe disc mecanice – un sistem nu foarte folosit pe biciclete trek din cauza unor dimensiuni destul de limitate a discurilor de frână. Modul de funcționare este ca la mașină: roata este dotată cu un disc, pe care se acționează cu un clește ce are de o parte și de alta plăcuțe de frână. La acționarea manetei de pe ghidon, cleștele strânge discul, oprind roata. Transmisia este una mecanică, iar cablul se poate secționa destul de repede.
 • Frâne pe disc hidraulice – reprezintă cel mai avansat sistem de încetinire pentru biciclete trek, în prezent. Aici vei putea găsi o multitudine de dimensiuni ale discurilor, cu o putere mare de frânare. Aceasta are loc hidraulic, așadar nu este nevoie de efort prea mare, oprirea nu este influențată de condiții meteo sau de starea jantei. Din păcate, toatea beneficiile prezentate vin cu un dezavantaj, și anume costul. Atât cel de achiziție, cât și cel pentru mentenanță este ridicat, montarea este greoaie, plus că sistemul este compus din componente mari, care se pot deregla destul de rapid.
 • Cadrul

Carul unei biciclete trek este în general compus din aluminiu sau din fibră de carbon. Cel din aluminiu este mai des întâlnit la modelele low-end și din zona de middle, în vreme ce fibra de carbon va fi folosită în special la variantele de biciclete trek ce se încadrează în sectorul de buget ridicat, datorită costului mare de producție.

Totodată, vei putea observa existența unor cadre din oțel, pentru modelele de biciclete trek ieftine, în vreme ce variantele de biciclete femei sau de relaxare vor putea fi confecționare chiar din bambus, plastic etc.

În funcție de stilul de pedalare ales, cadrul va fi unul mai rezistent, dotat cu suspensii și amortizoare, fie unul mai ușor, cu furcă fixă, ceva mai adaptat vitezei.

 • Suspensii

Așa cum îți poți imagina și singur, variantele de biciclete trek dedicate turelor de relaxare sau de viteză, nu vor avea suspensii montate pe ele, pentru că nu îți vor folosi la nimic și doar vor îngreuna cadrul. În schimb, dacă vrei o bicicletă care se axează mai mult spre partea de off-road, atunci cu siguranță îți va trebui o variantă cu suspensii.

 • Ghidonul

Forma ghidonului va fi dreaptă, asemănătoare unui mountain bike. Acesta va fi mai lat în cazul modelelor de biciclete trek dedicate bărbaților, având între 42 - 44 cm și ceva mai îngust în cazul unor biciclete femei – 38 - 40 cm.

 • Șaua

Șaua de pe biciclete trek este una specifică. Mult mai confortabilă ca în cazul cursierelor, având forma ceva mai lată ca în cazul mtb-urilor și de multe ori cu mai mult burete, este una foarte bine adaptată plimbărilor lungi, de relaxare.

 • Roțile

Roțile sunt alcătuite din jante plus anvelope. Jantele de pe biciclete trek sunt de două feluri:

 • Simple, fabricate dintr-un singur perete și care sunt specifice modelelor de biciclete trek ieftine;
 • Duble, compuse din două straturi de material (oțel sau aluminiu), unul exterior, în care se prind spițele și unul interior, amplasat între cel exterior și cameră.

Anvelopele de pe biciclete trek sunt fie de 28 inci, fie modelele 700c, specifice bicicletelor hibrid și sunt adaptate în funcție de stilul de pedalare, cele off-road având un profil mai puternic decât cele dedicate asfaltului.

 • Extra-uri

Ca extra-uri, nu pot fi omise aripile de protecție împotriva noroiului, coșulețul clasic unor biciclete trek și de oraș, portbagajul, atât de necesar deplasărilor urbane etc.

Sunt modelele de biciclete trek ideale pentru tine?

Acum, că ai deja informațiile tehnice de bază, vine întrebarea logică, Cât de bine se leagă toate piesele? și Sunt oare aceste biciclete bune pentru uzul zilnic?

Ce trebuie să iei în calcul înainte de a răspunde este că, cu toate că variantele de biciclete trek sunt foarte adaptabile în ceea ce privește îndeplinirea atât a rolului de mountain bike, cât și a celui de cursieră, ele nu vor fi niciodată la fel de capabile precum vreunul dintre acestea două.

Astfel, dacă ești o persoană căreia îi place să coboare stâncile cele mai abrupte sau să sară de pe bolovani, atunci cel mai bine ar fi să te axezi către un mountain bike. În același timp, dacă ideea ta de distracție este să pedalezi extrem de rapid, iar bicicleta ta să fie cât mai ușoară posibil, atunci cursiera ar fi ideală.

Cu toate acestea, dacă nu ești sigur încă ce stil de ciclism preferi, sau dacă vrei să te bucuri de ambele beneficii ale celor două stiluri diferite de pedalare, atunci alegerea unei biciclete trek devine evidentă.

Totodată, ar fi bine să ții cont de faptul că fiecare model de bicicletă 29 inci va înclina balanța mai mult către una dintre cursiere sau mountain bike. Astfel că alege-o pe cea ideală pentru uzul tău.

În continuare vor fi prezentate mai multe clasamente cu cele mai bune biciclete hibrid / trek în funcție de diferite bugete.

Biciclete trek de până în 1000 lei

Modelele de biciclete trek ce se încadrează în această categorie sunt unele destul de slabe din punct de vedere al caracteristicilor. Majoritatea vor avea cadrul greu, din oțel, jențile la fel, iar masa generală a bicicletei va fi una mare.

Totuși, pentru cei care nu au nevoie să achiziționeze o bicicletă foarte performantă, cum ar fi începătorii, este o variantă ideală cu care să se obișnuiască să pedaleze. Totodată, utilizatorii care se uită bupă biciclete trek de relaxare, pot opta pentru modelele prezentate în continuare, fără niciun fel de problemă.

Bicicleta hibrid trek Neuzer Ravenna 30

Firma Neuzer este una care are tradiție pe piața producătorilor de biciclete, fiind înființată în anul 1987. Produce biciclete trek și nu numai de nivel mediu sau low-class, cu dotări care nu dau pe spate, dar care vin la prețuri mai mult decât decente.

Designerii unguri au dotat modelul Neuzer cu un cadru de oțel Hi-Ten (abreviere care vine de la High Tensile). Cu toate că așa cum îi spune denumirea materialului, ai putea crede că este vorba despre vreo formă îmbunătățită de oțel, lucru acesta nu se întâmplă. Este practic vorba despre niște tuburi de oțel grele, care nu impresionează cu nimic, în afară de greutatea mare cu care vin. Ele se îndoaie repede, nu rezistă prea bine la abraziuni, iar dacă a prins să le lovească o pietricică și să le sară lacul, îți vor rugini cu siguranță.

Furca este confecționată din același oțel ca și cadrul și este la rândul ei greoaie. Nu prezintă suspensii, ceea ce este un lucru bun, pentru că acestea nu ar face decât să o îngreuneze și mai tare și nu ar avea o funcționalitate prea bună, cel mai probabil.

Ca dotări, vine cu o transmisie slabă, 3 x 7, angrenajul și caseta fiind marca Prowheel. Schimbătoarele sunt Shimano TZ30 pe față și TX35 pe spate. Chiar dacă fac parte din gama de jos, măcar sunt Shimano, așa că te aștepți la anumite performanțe din partea lor. Manetele schimbător sunt la rândul lor de la Shimano, Revovhift Rs35.

Frânele sunt niște V-brake-uri de la firma Logan și își fac cât de cât treaba, cu toate că nu ar fi bine să te aștepți la prea multe din partea lor.

Roțile 700c, tipice pentru biciclete trek, sunt acceptabile. Au dimensiunea de 28 inci și sunt compuse din jante Mach 1 Exe pe care vin montate anvelope Kenda 38c.

Are în dotare o lampă pe față și un stop pe spate, împreună cu un portbagaj pe spate .

Greutatea totală este uriașă, situată undeva la 16.9 Kg. Coborârea acestei biciclete trek din apartament, pe scări, va fi un sport în sine.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 1099 lei.

Rating

Bicicleta de trekking Romet Orkan M

Polonezii de la Romet sunt foarte cunoscuți pe piața din Europa. Ei au o istorie și o experiență de mai bine de 65 de ani de când au venit cu primul model de bicicletă, iar de atunci și-au perfecționat continuu linia de producție și tehnica folosită. În prezent, pentru modelele de top ale lor, folosesc în procesul de proiectare inclusiv modelarea și printarea 3D a bicicletelor.

 • Orkan este o bicicletă hibrid între o cursieră și un mountain bike, cu un accent mai puternic pus pe partea de off-road.
 • Geometria acestei biciclete emag este asemănătoare cu cea de pe mtb-uri și vine dotată cu suspensii pe furcă, pentru un mai bun control al șocurilor rezultate în urma plimbării pe trasee off-road.
 • Cadrul este unul destul de decent, din aluminiu, fapt care bucură, întrucât mare parte a variantelor de biciclete trek încadrate în acest segment de piață sunt fabricate din oțel. Avantajul este evident, în primul rând este mai ușor și în al doilea rând este mai rezistent la abraziune și nu ruginește.
 • Din punct de vedere vizual, cadrul se prezintă destul de OK. Culorile alese, negru și portocaliu, se combină bine, sudurile sunt mari dar nu grosolane, cablurile sunt foarte frumos trase pe sub top bar și pe sub down tube și prinse de acestea, pentru un aspect curat.
 • Furca este și ea, la rândul ei, fabricată din aluminiu, un SR Suntour 3010 și vine dotată cu suspensii. Spre deosebire de suspensiile existente pe biciclete trek din această categorie de preț, care nu sunt deloc de bună calitate și nu fac decât să îngreuneze bicicleta, acestea chiar funcționează decent, probabil și datorită faptului că furca este produsă de o firmă cu tradiție.
 • Ca dotări, vine echipată cu o transmisie 3 x 7 alcătuită din angrenaj Cyclone CTL cu 48/ 38/ 28 dinți plus o casetă cu pinioane Shimano STEF-51. Schimbătoarele sunt Shimano Tourney TX-51 și Shimano Tourney TX-800. Combinația aceasta este una care funcționează decent pentru gama entry-level.
 • Frânele Promax TX sunt niște V-brake-uri care au un randament peste așteptările gamei low-end de biciclete trek, în care se regăsește Orkan. Jantele sunt Euroline de 28 inci, fabricate din aluminiu.
 • Greutatea totală a bicicletei este de 13.8 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 878,99 lei.

Rating

Dacă ar fi să faci o alegerea între variantele de bicicletele trek încadrate sub pragul de 1000 lei, Romet Orkan M ar fi câștigător. Pe lângă faptul că are cadrul fabricat din aluminiu, sistemul de transmisie este mai performant, la fel ca și frâna.

Totodată, greutatea este cu mai bine de 3 kg mai mică, lucru care contează incredibil de mult și nu doar atunci când trebuie să cobori cu ea pe scări, ci la fiecare urcare a vreunei pante sau chiar și la mers pe teren drept.

Biciclete mai ieftine de 1700 de lei

În această categorie, spre deosebire de cea prezentată anterior, mare parte a modelelor de biciclete trek vin echipate cu cadre rezistente, fabricate în așa fel încât să facă față abuzurilor la care multe din ele vor fi supuse, atât în timpul săptămânii, când le vei folosi pe drumul spre muncă, dar în special pe turele pe care le vei face în weekend și în timpul liber.

Deja variantele de biciclete trek ce vor fi prezente în acest segment sunt ceva mai specializate și clar axate pe un anume stil de pedalare. Cum autorul acestui articol este un destul de mare fan al turelor off-road, ambele modele ce vor fi analizate se încadrează în această categorie – balanța înclină mai mult pe partea de mountain bike decât pe cea a cursierelor.

Bicicleta de trekking Pegas Drumet

Anunțul lansării modelului Drumeț a fost făcut încă din luna Martie a anului trecut, când Românii care au preluat celebra fabrică Pegas și au modernizat-o, au făcut un mare party într-o uriașă berărie din București. A fost o petrecere inedită, de departe cea mai mare de acest fel care a avut pe teritoriul țării noastre.

La momentul respectiv, Drumeț era prezentat ca primul model de bicicletă mtb al producătorilor autohtoni. Prototipul însă, a fost puțin diferit de produsul finit. Designerii au luat probabil în calcul faptul că mare parte a celor care vor achiziționa astfel de biciclete emag sunt în general persoane trecute de 25-30 de ani și care, cel mai posibil, au job-uri serioase, ce nu le permit ieșirea de cinci ori pe săptămână pe trasee montane.

Așadar, au adaptat puțin design-ul, venind cu o geometrie hibrid, care îți va putea oferi atât senzații frumoase pe zonele de off-road, cât și ture eficiente în oraș, în drumul spre birou. În consecință, modelele Drumeț pot fi considerate veritabile biciclete trek.

Ele vin cu un cadru din oțel Cr-Mo. Practic, este format dintr-un aliaj diferit de oțel, în care sunt folosite Crom și Molibden pentru a rezulta un material mai rezistent și mai ușor decât aliajul fier-carbon din care este oțelul clasic fabricat. Cr-Mo îi va oferi cadrului o capacitate ceva mai mare de preluare a șocurilor și îl va face mai durabil.

Din punct de vedere estetic, cadrul se prezintă excelent. Sudurile sunt de foarte bună calitate, aproape că nu se văd, lucru nu atât de des întâlnit la acest segment de preț. Mare parte a producătorilor de biciclete trek preferă să nu piardă timp și bani punând la punct aceste detalii.

Culorile alese sunt superbe: verde țipător, albastru deschis și chiar roz turbat pentru modelele cu cadru mai mic, pentru fete.

Furca este fabricație no-name, nereușind să se găsească informații prea multe despre firma producătoare și vine cu suspensie 100 mm, cu blocaj mecanic al cursei. Aceasta funcționează chiar bine și face față inclusiv turelor off-road ceva mai agresive.

Ca echipare, are un sistem de transmisie 3 x 8, alcătuit din angrenaj din aluminiu Sunrace FCM52, cu foi de 42/ 34/ 24 dinți și casetă cu pinioane Sunrace CM55. Aceste piese, împreună cu schimbătoarele Sunrace FDM56 de pe față și cele Sunrace RDM57 de pe spate și cu manetele Sunrace DLM53 funcționează foarte bine, creând o transmisie eficientă, care schimbă vitezele rapid și sigur.

Frânele sunt Tektro, pe disc cu acționare mecanică, iar manetele de frână sunt tot Tektro. La fel ca și transmisia, și acest sistem este unul bun, care își face treaba cu brio.

La capitolul roți, cei de la Pegas au renunțat la trendul cu biciclete 29 inci și au folosit niște jante de 27.5 inci, Alex Rims din aluminiu, pe care le-au echipat cu anvelope bune, Kenda Small Block Eight.

Una peste alta, Drumeț este echipat foarte bine. Chiar dacă nu are piese cu nume atât de sonore precum Shimano, ei au mers pe variante mai puțin cunoscute, dar care funcționează chiar bine pe biciclete trek.

Greutatea totală este de 15.6 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 1350 lei.

Rating

Bicicleta de trekking Merida Crossway 15-MD

Despre taiwanezii de la Merida probabil că deja știi multe. Imposibil să nu fi auzit de ei, cum și pentru noi este greu să nu le includem modelele de biciclete trek în clasamentele noastre, în special în clasele inferioare de preț sau în cele de mijloc.

Firma a luat ființă din ambiția lui Ike Tseng de a produce cele mai bune biciclete din lume în Taiwan, după o vizită în SUA în care a observat pe ușa unui service de biciclete un anunț prin care se anunța că din cauza calității inferioare, nu se iau în service decât anumite biciclete fabricate în Taiwan.

În ceea ce privește modelul de față, scopul pentru care aceste biciclete trek au fost proiectate este dat în denumire: Crossway. Astfel, aceste modele au fost special create pentru ca cicliștii să nu cunoască vreun obstacol.

Pe asfalt, pe drum pietruit, de țară, în parc sau pe cărări montane, aceste biciclete vor face față cu brio oricăror provocări ce le vor apărea în față.

Cadru este unul din aluminiu hidroformat, de calitate superioară oricărei variante întâlnite în acest segment de preț. Este ușor, rezistent și adaptabil. Datorită durabilității crescute, poți trece fără probleme atât peste borduri în zona urbană, cât și peste pietre sau bolovani pe off road, fără să întâmpini probleme.

Din punct de vedere estetic, stă foarte bine. Sudurile sunt incredibil de bine realizate, imperceptibile, culoarea este una bună – neagră cu mici inserții de galben. Cablurile sunt foarte frumos trase pe sub top bar și down tube, în așa fel încât să nu sară în ochi.

Furca este din aluminiu, un SR NEX 63 de la Suntour cu blocare hidraulică, ce se comportă bine spre foarte bine pe zonele cu denivelări.

Ca echipare, vine cu o transmisie 3 x 8, alcătuită din angrenaj Shimano TY301 cu foi ce au 48/ 38/ 28 dinți, plus o casetă cu pinioane Sunrace CS8. Deraiorul față este Shimano TY8s, iar cel spate Shimano Altus 8. Aceste componente funcționează foarte bine, iar împreună cu manetele schimbător Shimano EZ fire fac un cuplu foarte bun, în special pentru segmentul de preț pentru din care aceste biciclete trek fac parte.

La capitolul frâne, cei de la Merida mai puteau lucra puțin, dar probabil au neglijat puțin acest capitol, pentru a păstra prețul de achiziție mic. Astfel, modelele de biciclete trek Crossway vin cu frâne mecanice pe disc no-name, care sunt decente – spre suficiente.

Roțile sunt alcătuite din jenți Merida D, care vin echipate cu anvelope clasice pentru trekking Cross 700 40c.

Greutatea toatală este de 15.1 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 1760 lei.

Rating

Acestea fiind spuse, este destul de evident care este câștigătorul acestei categorii de preț.

Deși autorul articolului trebuie să recunoască faptul că este un hipster incurabil și îndrăgostit până peste cap de Pegas și că probabil își va achiziționa modelul Drumeț doar de dragul lucrurilor bune pe care vede că le fac românii noștri, modelele de biciclete trek de al celor de la Merida sunt superioare la aproape toate capitolele.

Doar culoarea și sistemul de frânare sunt mai bune pe Drumeț. În rest, la toate capitolele Crossway stă mai bine și trebuie declarat câștigător.

Biciclete trek sub 2500 lei

Variantele de biciclete trek pe care le vei întâlni în acest segment de preț vor fi unele mid level decente – spre bune. Mare parte vor fi produse de către firme cunoscute, cu istorie și rezultate bune în fabricarea de biciclete trek și nu numai, de calitate.

Majoritatea cadrelor sunt fabricate din aluminiu de bună calitate și se va pune un accent mult mai mare pe furci care să funcționeze cum trebuie. Totodată, transmisia este bună, iar aceste biciclete trek vor fi mult mai bine adaptate unor stiluri specifice de pedalare.

Bicicleta de trekking Felt QX60

Felt este o companie americană, care a fost lansată în anul 1994 de către Jim Felt, împreună cu cei de la Answer Products. Șapte ani mai târziu, în 2001, firma a fost la un prag de faliment din cauza retragerii celor de la Answer și a contribuției lor financiare, dar datorită bicicletelor bune, au putut să se țină la suprafață.

Producătorii folosesc designeri americani, iar toate modelele de biciclete trek și nu numai sunt produse în Statele Unite, cu toate că piesele sunt în mare parte de proveniență asiatică.
În februrie 2017, grupul Rossignol a achiziționat Felt Bicycles, pentru suma de $60 mil.

Modelul QX60 face parte din categoria de biciclete trek, care se comportă foarte bine atât pe trasee off-road, cât și pe drumuri asfaltate în oraș.

Vine echipat cu un cadru fabricat dintr-un aliaj 6061 de aluminiu, care este rezistent și destul de flexibil, încât să preia parte din șocurile rezultate în urma traversării bordurilor.

Din punct de vedere estetic, cei de la Felt punctează bine, printr-o culoare bine aleasă, neagră-mat, cu sigla albă. Head tube-ul este conic, exact ca la modelele de top, iar un aspect foarte important, cablul schimbătorului din spate este tras prin cadru. Cablul frână este prins pe sub top bar. Cadrul vine cu două prinderi pentru bidon.

Furca este un SR Suntour SF14, cu suspensie pe arc și cursă de 63 mm. Este o variantă low-end a producătorilor de la Suntour, dar una care funcționează bine pentru prețul la care se regăsesc modelele de biciclete trek. Greutatea ei este de 2.24 kg.

Ghidonul, pipa și tija de șa sunt toate produse de Felt.

În ceea ce privește echiparea, QX60 vine cu o transmisie 3 x 7, alcătuită din angrenaj SR Suntour XR178 cu foi de 48/ 38/ 28 dinți plus casetă cu pinioane de la Sunrace CS-M63. Schimbătoarele sunt Shimano FD-M191 pe față și Shimano Acera RD-M360-SGS pe spate, iar maneta schimbător este Shimano ST-EF41. Una peste alta, sistemul funcționează, dar este unul care nu excelează din nicio privință.

Frânele sunt niște V-brake-uri de la Tektro, cel mai probabil, iar manetele poartă sigla aceluiași producător. Din păcate, prea multe informații cu privire la sistemul de frânare nu au putut fi găsite, nici pe site-ul celor de la Felt și nici pe cele ale principalilor comercianți.

Roțile sunt alcătuite din jante duble Alexrims MV17, de 28 inci, care vin pe butuci din aluminiu și echipate cu cauciucuri Schwalbe CX Comp.

Greutatea totală a acestei biciciclete trek este de 13.1 kg.

Una peste alta, Felt QX60 reprezintă biciclete trek solide, care oferă utilizatorilor durabilitatea specifică bicicletelor de munte, împreună cu eficiența unei curisere, atunci când se pedalează pe drumuri asfaltate.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 1749,99 lei.

Rating

Bicicleta de trekking Kross Evado 4 0

Kross este a doua firmă de origine poloneză prezentă în clasamentele noastre. Aceste biciclete trek sunt unele de calitate și vin de la niște producători cu istorie de mai bine de 25 de ani în domeniu.

Kross a fost înființată în anul 1990 de către un fost mecanic de biciclete, din dorința de a produce cele mai bune modele pentru publicul larg. Se poate spune că lucrul acesta i-a reușit, întrucât în ziua de astăzi are în jur de 500 de angajați, iar pe poarta fabricii ies mai bine de 250.000 de biciclete. Iar loc să crească mai are, doar cerere să fie, fabrica având o capacitate de producție de un milion de unități pe an.

Cadrul acestei biciclete trek ce este analizată, Evado 4.0, este fabricat dintr-un material denumit Aluminium Lite. Acesta este o creație proprie Kross și reprezintă o variantă îmbunătățită a aliajului de aluminiu 6061. Practic, este un compromis reușit între rigiditate ridicată și greutate redusă. Este un produs mai rezistent la condițiile externe, la rupere și la impact. Cadrul este unul care arată bine.

Culoarea este plăcută – negru mat cu inserții de argintiu. Sudurile sunt unele rezistente, realizate bine, dar care sunt puțin cam ieșite în relief, pentru segmentul de preț din care face parte bicicleta. Un alt aspect care cam lasă de dorit este faptul că nu are cablurile trase prin cadru. Nici măcar unul dintre ele. Deși acestea sunt pozate frumos pe lângă top tube, inclusiv cel de la angrenaj.

Furca acestei biciclete trek este un SR Suntour NEX HLO, pe arc, ce are o cursă de 63 mm și cu blocare hidraulică. Greutatea ei este de 2.45 kg.

Ghidonul are dimensiuni cuprinse între 620, 640 și 660 mm, în funcție de dimensiunea cadrului. Tija de șa este de 27.2 mm, iar pipa este de 31.8 mm. Toate aceste componente sunt din aluminiu, producție proprie.

Din punct de vedere al echipării, Evado vine cu o transmisie 3 x 8, compusă dintr-un angrenaj Shimano Tourney FC-M171 cu 48/ 38/ 28 dinți și o casetă cu pinioane Shimano Acera CS-HG41. Tourney este cea mai joasă gama Shimano, iar Acera puțin peste. Deraiorul față este Shimano Altus M191, iar cel pe spate Shimano Alivio T4000. În concluzie, transmisia nu este una care să te dea pe spate, chiar din contră, este una slăbuță față de ce te-ai putea aștepta la nivelul acesta.

Frânele sunt punctul forte al acestei biciclete trek. Ea vine dotată cu Tektro Disc HDC-300 atât pe spate cât și pe față, niște frâne hidraulice pe discuri de 160 mm. Manetele sunt tot aceeași marcă, iar sistemul funcționează binișor. În principiu, se clasează la nivelul unor Shimano entry-level de același tip, dar faptul că are frâne hidraulice este un mare plus față de V-brake-urile sau cele mecanice pe disc ce sunt întâlnite în acest segment de preț.

Roțile sunt compuse din jante de aluminiu, cu dimensiunea de 28 inci, plus anvelope Schwalbe CX Comp Kevlar Guard 28"x1.5".

Greutatea totală a bicicletei este de 13.9 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 2450 lei.

Rating

Concluzionând, pe acest segment de preț de biciclete trek nu este ușor de ales un câștigător, deoarece:

 • Felt stă mai bine la capitolul vizual: este mult mai atent realizat în ceea ce privește punctele de sudură și faptul că are o parte din cabluri trase prin cadru;
 • Kross are frâne mai bune, fiind dotat cu un sistem hidraulic;
 • La capitolul transmisie, niciun model nu excelează;
 • Roțile sunt asemănătoare;
 • Greutatea celor două este asemănătoare.

Acestea fiind spuse, voi alege câștigător modelul celor de la Felt, pentru simplul fapt că este mai bine lucrat, mult mai atent și da, sunt conștient că se poate să fiu numit superficial.

Biciclete mai ieftine de 3300 lei

Deja de aici, mare parte a modelelor de biciclete trek sunt unele performante. Cadrele vor fi, în mare parte a lor produse din aluminiu hidroformat și vor avea finisaje de bună calitate. Transmisia va fi una bună, iar sistemul de frânare, cel mai adesea va fi unul pe disc, hidraulic.

Chiar dacă, prin definiție, variantele de biciclete trek nu sunt unele tocmai bune pentru concursuri, dacă vei vrea, totuși să participi cu cele din acest segment la întreceri de amatori, nu te vei face de râs, cu siguranță.

Bicicleta de trekking Merida Crossway 100

Așa cum a fost prezentat și mai devreme, în alt segment de preț, Crossway este o variantă de biciclete trek ușor adaptabilă, care are un nume inspirat, deoarece se află la intersecția dintre viteza pe care o capeți atunci când mergi pe o cursieră și rezistența unui mountain bike. Versatilitatea acestui model îl face sinonim cu mutifuncționalitatea, fiind ideal de la ture ușoare prin oraș ca naveta spre muncă, până la trasee montane pe poteci neasfaltate.

Designerii germani și producătorilor taiwanezi de la Merida au gândit o bicicletă care să fie comodă, dar și stabilă, în același timp. Astfel, comoditatea vine datorită suspensiei față, dar și poziției în șa, care este una relaxată. Pe de altă parte, stabilitatea este dată de cadrul ușor și rezistent.

Cadrul acestei biciclete emag este fabricat dintr-un aliaj 6061 de aluminiu, hidroformat, care se comportă foarte bine. Este solid și face față oricărui tip de teren pe care îl poți traversa în cursa ta.

Din punct de vedere estetic cadrul se prezintă foarte bine: culoare este gri mat, cu sigla vopsită în roșu. Combinația de culori este excelent aleasă. Totodată, vine cu un downtube ce prezintă un canal de mascare a cablurilor pe dedesubt, o idee excelentă, care face ca bicicleta să puncteze bine pe parte estetică.

Ghidonul este un Merida Comp cu rise de 15 mm și lat de 660 mm, iar pipa este una ajustabilă, marca Merida.

Furca acestei biciclete trek este un SR Suntour NEX, cu arc, cu o cursă de 63 mm și blocare hidraulică, ce cântărește 2,45 kg. Tot aici putem vorbi și despre tija de șa, care vine cu o suspensie integrată, ce are cursa de 27.2 mm. Toate aceste componente sunt instalate pentru a-ți face turele ceva mai confortabile, în special cele de pe drumuri fără asfalt. Chiar dacă dotările nu sunt suficiente pentru a înlocui o variantă full-suspension, lucru care nici nu se vrea pe aceste biciclete trek, ele oferă o mai bună capacitate de a traversa obstacolele întâlnite în zona urbană sau pe trasee medii de munte.

În ceea ce privește echiparea, Crossway 100 vine cu un sistem de transmisie 3 x 9.

Angrenajul este SR Suntour XCR cu foi ce au 48/ 36/ 26 dinți, dotat cu chainguard și vine cuplat cu o casetă cu pinioane Shimano CS-HG200. Mecanismele de schimbare sunt alcătuite din deraioare Shimano M370, Alivio, pe față și Shimano Alivio pe spate, care sunt controlate de manete schimbător Shimano Altus rapidfire. Întreaga transmisie este una bună și, cu toate că schimbătorul Alivio nu este unul pro, ci mai degrabă high-end amatori, acesta a reușit să se impună pe piața velo datorită fiabilității sale.

Frânele sunt unele bune, fiind reprezentate atât pe față, cât și pe spate de variante pe disc, hidraulice Shimano M315, cu discuri de 160 mm, ce frânează bine indiferent de vremea de afară, umiditate, mizerie etc. Acestea au un sistem de auto-mentenanță, ce împiedică formarea bulelor de aer în sistemul de frânare al acestei biciclete trek, care ar scădea eficieța la oprire.

Modelele de biciclete  Merida Crossway 100 vin cu posibilitatea montării de aripi de protecție împotriva noroiului, pentru a le putea scoate pe trasee de munte chiar și pe vreme mai puțin bună. Ele se vor transforma dintr-un mijloc de transport de zi cu zi, într-unul foarte distractiv pentru timpul liber. Totodată, vine cu două prinderi de bidon.

Roțile sunt alcătuite din jante Merida Comp Disc, pe care vei întâlni anvelopele Merida Speed 40mm.

Greutatea totală a întregii biciclete este de 13.5 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 2990 lei.

Rating

Bicicleta de trekking Cross Leader Fox State

Multe dintre variantele de biciclete trek și nu numai ale celor de la Cros sunt destul de puțin cunoscute la noi înțară, cu toate că modelele lor vin în general cu echipări de excepție pentru gama de preț din care fac parte și că fabrica lor se găsește la mai puțin de 500 km de capitala noastră.

Compania cu capital bulgăresc a început să producă biciclete trek în anul 1995. Cu timpul, datorită unei echipe foarte bune atât de designeri, care vin cu modele inovative de la an la an, dar și a uneia de tehnicieni și ingineri, care pun în aplicare modelele desenate și le transformă în realitate, firma a ajuns să fie una dintre cele mai apreciate din industria velo situate în Europa de Est.

În ziua de astăzi firma are angajați mai bine de 480 de specialiști, calificați în producerea de biciclete și au o linie de producție de ultimă generație, care scoate pe porțile fabricii în jur de 250.000 de unități anual.

Modelul Leader Fox State te va uimi prin dotările cu care vine. Și da, sunt convins că poate părea puțin subiectivă prezentarea încă de la primele cuvinte rostite, dar echiparea prezentă pe acest model nu a putut fi întâlnită decât pe modele de biciclete trek mult mai scumpe, ce depășesc 1000 de Euro.

Astfel, cadrul este fabricat din deja celebrul aliaj de aluminiu 6061 hidroformat. Este rezistent și se prezintă foarte bine. Vine cu un headtube conic, iar chainstays-ul este îngust și rezistent, de bună calitate.

Din punct de vedere vizual, acesta stă bine. Culoarea este una simplă, negru mat, cu logo-ul trecut cu argintiu. Punctele de sudură sunt foarte fine și bine șlefuite. Din păcate, nu au lucrat prea mult la capitolul mascare cabluri, acestea fiind trase destul de neglijent, unele pe sub top-bar, altele pe lateralul acestuia. În plus, un cablu vine pe sub down tube. La acest capitol, bulgarii au cam făcut o treabă de mântuială.

Furca este una cu suspensie, care chiar dacă nu este o marcă foarte cunoscută, RST Viva Air-TnL, face o treabă bună. Are o cursă de 60 mm și este dotată cu blocare hidraulică.

Echipare – aici, în schimb, Leader Fox stă excelent. Haide să vezi de ce.

Transmisia, una 3 x 9, este alcătuită dintr-un angrenaj Suntour XCM, cu 44/ 32/ 22 dinți, plus o casetă cu pinioane Shimano Alivio, atât deraiorul de pe spate cât și cel de pe față sunt Shimano Alivio, iar manetele schimbător poartă același nume. Despre Alivio nu mai este cazul să spun prea multe, pentru că sunt convins că știi că este cam cea mai bună variantă pentru amatori. Sistemul acestei dinți este unul pe care te poți baza că va funcționa bine, ori de câte ori ai nevoie.

Frânele reprezintă o nouă zonă la care cei de la Cross punctează bine pe acest model. Astfel, ei vin cu o variantă hidraulică, pe disc de 160 mm atât pe față cât și pe spate, de la Tektro. Din nou, un produs din gama entry-level, dar unul care funcționează bine.

Ghidonul de 660 mm este din aliaj de aluminiu, pipa este tot din același material, de 90 mm, iar tija de șa are o lungime de 350 mm. Toate trei poartă logoul Exerance, o firmă necunoscută, probabil producție proprie.

Roțile sunt alcătuite din jante Weinmann de 28 inci, echipate cu anvelope Schwalbe Smart Performance.

Greutatea totală a acestei biciclete trek este de 13.4 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 3498 lei.

Rating

Chiar dacă la capitolul aspect Merida stă mult mai bine, nu este bine să alegi modelele de biciclete trek doar pe considerente estetice. Sigur, trebuie să arate bine, dar din punctul de vedere al echipării, Leader Fox este într-adevăr un leader.

Datorită tuturor dotărilor cu care aceste biciclete trek din segmentul de preț mai mic de 3300 lei vin echipate, câștigătorul clar este Cross-ul, cu a lui transmisie Alivio.

Cele mai bune biciclete de femei

Așa cum a fost specificat și în ghidul de achiziție, pentru unele biciclete trek de bărbați există și variante adaptate pentru femei, cu cadrul ceva mai mic și ghidonul mai îngust, în vreme ce anumite modele sunt special dedicate sexului frumos. Cu toate că parte a doamnelor și domnișoarelor preferă să pedaleze pe biciclete bărbați, au și opțiunea special dedicată lor, dacă doresc.

Astfel de biciclete trek vin cu unele diferențe în ceea ce privește cadrul, și anume top bar-ul care este oblic, îndreptat spre angrenaj și nu drept, cum este design-ul clasic. Scopul acestui lucru este acela ca bicicleta să poată fi încălecată inclusiv de persoanele cu picioare mai scurte. Această formă, cu bara superioară îndreptată spre pedalier este ca o ștampilă aplicată bicicletelor dedicate femeilor.

Totodată, top-bar-ul va fi unul ceva mai scurt față de cele pentru bărbați, dedicat persoanelor cu brațele mai scurte și cu umerii mai înguști.

Șaua este ceva mai lată, adaptată șoldurilor femeilor, în vreme ce ghidonul este mai îngust, de 38 - 40 cm, față de 42 - 44 cm în cazul celor pentru bărbați.

În continuare, vor fi prezentate cele mai bune două modele de biciclete femei disponibile pe piața din România și care se încadrează în suma de 600 Euro.

Bicicleta de trekking Merida Crossway 40-D Lady

Așa cum îi spune și denumirea, pentru modelele din gama Crossway, nu există obstacole pe care să nu le poată traversa. Indiferent dacă te hotărăști să ieși cu ea la plimbare pe asfalt sau pe drumuri prin păduri, multifuncționalitatea acestei biciclete trek de la Merida, o va face alegerea ideală. Atât cadrul, cât și componentele sunt fabricate în așa fel încât indiferent de turele pe care te decizi să le dai, bicicleta să fie în elementul ei.

Cadrul este format folosind tehnologia TFS (Technoforming System, specifică taiwanezilor de la Merida), care reprezintă o combinație reușită între stabilitate și confort. Acest lucru o face să fie ușoară și rezistentă în același timp, însemnând că se va comporta foarte bine atât pe coborâri, cât și pe urcări.

Tehnic vorbind, cadrul este tehnoformat, fabricat dintr-un aliaj de aluminiu 6061, care prin definiție este relativ ușor, destul de rigid și puternic, lucru care se aplică și în cazul acestui model de Crossway. Poziția de pedalare este una verticală și stabilă, făcând-o ideală turelor off-road, dar și în zonele urbane, unde ai nevoie de o vizibilitate bună spre înainte, pentru a evita traficul și problemele ce pot apărea pe parcursul plimbării.

Partea vizuală a acestei biciclete trek Merida este una bună. Punctele de sudură, deși întărite, sunt destul de bine finisate și nu se văd urât, în vreme ce culoarea aleasă, un albastru deschis, este foarte frumoasă. Cablurile, cu toate că nu sunt trase prin cadru, sunt destul de bine prinse pe sub downbar și top bar, astfel încât nu sunt foarte vizibile.

Cadrul vine cu o prindere de bidon, plus prinderi pentru apărători față și spate împotriva noroiului și posibilitatea montării unui portbagaj, pe spate.

Furca este un Suntour NEX, ce are o cursă de 63 mm. Aceasta este pe arc, funcționează destul de bine și face față unei mari varietăți de teren, cu toate că are și unele dezavantaje, și anume faptul că este destul de grea, la cele 2.75 kg ale ei și nu are sistem de blocare.

Pe lângă furca cu suspensie ce a fost prezentată mai sus, Crossway mai are și o tijă de șa cu suspensie, ce îi oferă un confort sporit în timpul plimbării, făcând-o special adaptată persoanelor care au probleme cu zona lombară.

Transmisia este 3 x 9, este alcătuită dintr-un angrenaj Suntour XCM cu 48/ 36/ 26 dinți, cuplat cu o casetă Sunrace CS-9S cu pinioane ce au între 11 și 32 dinți. Așadar, de aici îți poți da seama că Merida este într-adevăr un Crossway, fiind echipată atât pentru turele de viteză, cât și pentru urcări și ținând cont că foaia cea mică are 26 de dinți și pinionul cel mare 38, vei putea doborî până și cele mai agresive pante.

Deraioarele, Shimano Altus pe spate și M371 pe față, prin definiție fac parte din gama de mid a celor dedicate amatorilor. Ele vin cu calitate Shimano, dar nu te aștepta să facă minuni. Funcținoează totuși decent și își fac treaba binișor. Manetele schimbător sunt tot Shimano Altus.

Frânele sunt unele hidraulice pe disc, de la firma Tektro. Vela, căci așa se numesc, au și pe față și pe spate discuri de 160 mm. Funcționalitatea lor este una bună, cu toate că sunt încadrate în gama entry-level ale celor hidraulice. În orice caz, spre deosebire de V-brake-uri, acestea nu vor avea probleme dacă plouă afară sau dacă jantele se îndoaie puțin.

Pipa este ajustabilă pe înălțime și, împreună cu șaua care poate fi și ea reglată pe vertială, îți oferă posibilitatea unui setting mai adaptat a acestei biciclete trek, specific fizionomiei tale. Șaua este Cross lady, special adaptată pentru femei.

Roțile, de 28 inci, sunt compuse din jante din aluminiu, Merida D, care vin cu butuci tot din aluminiu cu opțiunea de quick release, cel de pe spate fiind casetat și pe care sunt montate anvelopele Cross 700 40C.

Greutatea totală a acestei biciclete trek de femei este de 14 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 2590 lei.

Rating

Bicicleta de trekking Head Revelo I

Chiar dacă cei de la Head nu au așa mare istorie sau renume precum taiwanezii de la Merida în ceea ce privește construcția de biciclete, fiind mai degrabă axați pe tenis sau pe alte sporturi de acest gen, ei încearcă în ultima vreme să intre pe piață cu modele de biciclete trek cel puțin interesante, cu dotări care de multe ori depășesc așteptările.

Același lucru se poate spune și despre Revelo I, care vine cu echipare Altus de la Shimano, V-brake-uri Tektro și un cadru hidroformat din aluminiu. Dar haide să vedem în continuare detaliile în ceea ce privește echiparea acestui model.

Cadrul este fabricat dintr-un aliaj de aluminiu 6061, hidroformat, care îi oferă bicicletei duritate, rigiditate și adaptabilitate. Geometria acestuia este mai degrabă axată spre variantele de biciclete oraș decât spre cele mtb.

Din punct de vedere vizual, Head-ul punctează foarte bine și chiar uimește. Culoarea este excelentă: gri șobolan, cu inserții de roz și sigla mare, albă. Partea mai interesantă a acestei biciclete trek este reprezentată de calitatea sudurilor. Acestea sunt șlefuite atât de bine, încât sunt aproape imperceptibile. Mai mult decât atât, cablurile care duc în spate sunt trase foarte frumos prin cadru: cel de la frână prin top tube, în vreme ce restul prin downtube. Aceste caracteristici estetice sunt în general rezervate unor game superioare de preț și este un lucru îmbucurător să le vedem aici.

Fiind un model de bicicletă mai adaptat zonelor urbane, Revelo vine cu apărători împotriva noroiului incluse, plus protecție de lanț, care te va ajuta să nu îți murdărești pantalonii în drum spre muncă, indiferent dacă abia ai făcut mentenanța transmisiei și ai gresat lanțul.

Furca cu care vine echipată este un Suntour - NEX HLO P, cu o cursă de 63 mm, pe arc, care funcționează decent, fiind destul de adaptabilă, cu toate că este destul de grea, cântărind 2.75 kg și nu are sistem de blocare.

Transmisia este 3 x 7, alcătuită din angrenaj Suntour - XCE cu 48/ 38/ 28 dinți, plus casetă Shimano - HG31, cu pinioane cuprinse între 11 - 32 dinți. Cu acest sistem de transmisie te vei putea plimba oriunde: atât în zonele urbane, unde vei avea nevoie de viteze mari, cât și pe trasee montane, unde va fi necesar să faci puțină escaladă. Nu vei întâmpina prea multe dificultăți indiferent de traseul pe care alegi să îl parcurgi pe aceste biciclete trek.

Deraioarele sunt un Shimano - Altus RDM310 pe spate și Shimano - TX51 pe față. Cu toate că și Altus și Tourney sunt variante medium, respectiv entry-level din gama amatori, acestea funcționează decent, cu toate că schimbarea vitezei nu are loc foarte rapid. Manetele schimbător sunt Shimano - STEF51 atât pe față, cât și pe spate.

În ceea ce privește frâna, aceasta este un V-brake decent, de la Tektro, modelul C310. Ea funcționează relativ OK, deși este un entry-level veritabil și care prezintă problemele standard ale V-brake-urilor din această gamă: frânare slabă pe condiții de umiditate crescută și atunci când janta se îndoaie puțin.

Roțile sunt alcătuite din jante Dragon, de 28 inci, echipate cu anvelope Schwalbe - Citizen + RS cu grosime de 1,4 inci. Butucul spate este Formula, iar cel din față un Shimano - DH3, cu dinam, care alimentează un far cu care bicicleta vine echipată.

Ca echipări suplimentare, trebuie precizat faptul că aceste biciclete trek au o prindere de bidon, dar și un portbagaj pe spate, ideal pentru turele ce se vor întinde pe mai multe zile sau poate chiar săptămâni.

Cockpit-ul este integral Head, astfel ghidonul, pipa, tija de șa și șaua, toate poartă aceeași siglă. Acesta nu este un lucru bun, deoarece deși cadrul nu este unul foarte greu, furca de asemenea, nu are o greutate imensă, aceste din urmă echipamente sunt cu adevărat grele, comparativ cu cele fabricate de alți producători.

Așadar, greutatea bicicletei ajunge undeva la 15.9 kg, un adevărat chin dacă stai mai sus de etajul unu și trebuie să o cari pe scări, nemaivorbind dacă stai la etajele superioare.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 2147 lei.

Rating

Chiar dacă din punct de vedere vizual modelul de biciclete trek al celor de la Head stă mai bine, atunci când te uiți la echipare, trebuie să consideri câștigătoare varianta celor de la Merida.

Cele mai bune modele de biciclete trek de off-road

Așa cum a fost precizat și la începutul ghidului comparativ, modelele de biciclete trek sunt un hibrid între cursiere și mtb, cu o pondere mai mare sau mai mică spre una dintre părți. Astfel, vei avea biciclete care sunt mai degrabă mountain bike-uri, în timp ce unele seamănă mai mult și au utilitatea unei biciclete de șosea.

În continuare vor fi prezentate cele mai bune două modele din fiecare categorie în parte. Criteriul de selecție este prețul, aceste biciclete trek nefiind mai scumpe de 3000 lei.

Bicicleta de trekking off-road Merida Crossway 300

Descrieri ample ale taiwanezilor de la Merida au fost făcute în recenziile precedente, așadar nu mai are sens să spunem prea multe despre ei. Faptul notabil este acela că toate modelele sunt proiectate în Germania, iar lucrul acesta se vede.

Varianta Crossway 300, așa cum îi spune și numele, este un hibrid. Ce nu ne zice, însă ne putem da seama din geometria cadrului și modul în care a fost construit, este că are afinități mai degrabă spre partea de off-road a gamei.

Așadar, vei vedea foarte bine îmbinate confortul și poziția mai relaxată pe care o ai pe un mtb cu o viteză de rulare ce duce spre cursiere. Spre deosebire de bicicletele de șosea, pe aceste biciclete emag vei putea străbate și zone neasfaltate și chiar cărări montane, cu specificația că totuși nu ai la dispoziție un mountain bike veritabil, motiv pentru care ar fi bine să nu îl soliciți pe teren prea agresiv.

Tuburile cadrului sunt hidroformate, din aliaj de aluminiu 6061, rezultând un cadru destul de ușor, rigid și care vine cu o rezistență bună la factorii externi. Din punct de vedere estetic, acesta stă bine. Culoarea aleasă, un negru mat, se îmbină foarte plăcut cu inserțiile de roșu și cu sigla argintie. Parte din cabluri sunt trase prin cadru, iar cele care nu, sunt prinse foarte bine pe sub downtube, plusând la partea vizuală.

Furca este un Suntour NCX-D LO, pe arc, cu o cursă de 63 mm, destul de mică, dacă ar fi să o compari cu un mtb veritabil, însă una care funcționează foarte bine pe modelele de biciclete trek. Aceasta vine cu sistem de blocare a amortizorului, ceea ce este un avantaj, pentru momentele în care dorești pedalarea în forță, ridicat din șa. Un plus față de alte variante este acela că blocarea se face printr-un buton montat pe ghidon.

Sistemul de transmisie 3 x 10 este alcătuit dintr-un angrenaj FSA Dynadrive cu foi de 48 / 36/ 26 dinți, plus o casetă Shimano CS-HG500 cu zece pinioane, cuprinse între 11 și 34 dinți, pe fiecare în parte. Rapoartele dezvoltate sunt unele bune, iar faptul că vine cu 30 de viteze îți oferă un spectru mai larg din care poți să alegi, ceva specific mtb-urilor.

Schimbătoarele plus manetele schimbător sunt Shimano Deore, atât pe spate, cât și pe față. Gama Deore face parte din categoria rezervată profesioniștilor, cu toate că segmentul low-end, însă oferă performanțe foarte bune. Chiar dacă sunt puțin mai lente și mai gălăgioase față de gama high-end, această combinație deraioare – manete funcționează foarte bine.

Sistemul de frânare este unul bun, fiabil și care își face treaba cu brio. Este vorba despre niște frâne hidraulice pe disc de la Tektro, Vela hydraulic, cu discuri de 160 mm din aluminiu. Acestea se descurcă bine, indiferent de traseul pe care ai de gând să le folosești.

Roțile sunt formate din jante Merida Comp D, pe care vin montate anvelopele Merida Speed 40 ref. La capitolul roți se mai putea lucra, însă pentru a păstra prețul de achiziție jos, taiwanezii au decis să meargă pe mâna gamei proprii de produse, care sunt bune, dar nu excelează.

Greutatea totală a acestei biciclete trek este de 13 kg, putând fi considerată ușoară pentru segmentul de piață din care face parte.

Pentru a afla mai multe detalii despre echipare și componente citește un review mai detaliat.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 3390 lei.

Rating

Bicicleta de trekking off-road Romet Orkan 5M

Firma poloneză este una inovativă, cu o istorie de mai bine de 65 de ani ca producători de biciclete. Datorită research-ului continuu, ei erau axați pe biciclete profesioniste, ce câștigau multe concursuri internaționale. Cu timpul însă, și-au dat seama că datorită unui flux de lucru foarte bun aplicat în faza de fabricare, pot scădea considerabil prețul de achiziție al modelelor și astfel, pot intra cu variante care să fie la îndemâna oricui.

Așa au luat naștere și modelele de biciclete emag Orkan 5M, a căror geometrie duce mai repede spre off-road, decât spre cursiere. Acestea, te anunț de pe acuma, te vor uimi prin dotările cu care vin.

Cadrul este unul rezistent, din aluminiu 6061, ce se prezintă ok. Este drept că deși are o culoare frumoasă, negru mat, iar sigla este cenușie, punctele de sudură sunt bine și atent realizate, din punct de vedere estetic nu te dă pe spate. Poate și din cauza faptului că toate cablurile sunt lăsate la vedere. Dar după cum ziceam, nu la acest capitol stă bine Romet-ul de față.

Furca este de foarte bună calitate, care bate cam toate variantele întâlnite pe biciclete trek din acest segment de piată. SR Suntour NRX DS-RL, căci despre ea este vorba, are o cursă de 63 mm, tipică pentru biciclete trek, dar este pe aer. Funcționează incomparabil mai bine decât variantele pe arc ce sunt întâlnite pe toate modelele încadrate în limita de buget setată la începutul topului. Mai vine și cu o blocare hidraulică a amortizorului, cu butonul de blocare montat pe ghidon.

Sistemul de transmisie este unul 3 x 10 și este alcătuit din angrenaj Shimano Deore T611 cu 48 / 36 / 26 dinți, ce vine împreună cu o casetă Shimano Deore HG-62 cu 10 pinioane cuprinse între 11 și 32 dinți. Deși este drept că pinioanele sunt cam mici, o variantă cu cel mare de 34 dinți ar fi fost probabil mai bună, faptul că ambele piese sunt Deore, este remarcabil.

Totodată, schimbătoarele sunt excelente din punct de vedere calitativ, Shimano Deore T610 pe față, cuplat cu Shimano XT T780 pe spate. Manetele schimbător poartă ambele sigla Shimano T610, astfel că întreg sistemul de transmisie este unul foarte bun, profesionist. Da, gama entry-level de la profesioniști, dar totuși unul care funcționează excelent, fiabil și pe care te poți baza.

Cu toate cele descrise până acum, probabil te aștepți ca aceste modele de biciclete trek să stea prost la capitolul frâne. Până la urmă, pentru a păstra prețul mic, trebuie să se facă rabat de la calitate undeva, nu? Ei bine, lucrul acesta nu se întâmplă. Sistemul de frânare este și el, la rândul său, unul foarte bun. Astfel, atât pe spate, cât și pe față, Orkan 3 are frâne hidraulice pe discuri de 160 mm, Shimano M425.

Roțile sunt și ele un punct forte al acestei biciclete trek. Acestea sunt unele bune, cu toate că nu excelente, ca dotările mai sus enunțate. Astfel, ele sunt formate din jante Alexrims MD17, care vin cu niște butuci excelenți, Shimano RM35 și anvelope Michelin Protek Cross 700×35.

Greutatea totală este una bună, la cele 13.6 kg ale sale.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 3499 lei.

Rating

Fără dar și poate, câștigător prin knock out, dacă vrei, este modelul Romet. Cu toate că da, poate la aspect, varianta de biciclete trek a celor de la Merida stă mai bine și cu toate că nici la dotări nu dezamăgește, Orakan este excelent în ceea ce privește echiparea.

Pur și simplu, parcă face parte dintr-un alt film. Dacă ar fi fost limita de preț de 1000 Euro, te-ai fi așteptat să vezi componentele ca sistemul de transmisie, frâna, dar să vină și cu o furcă pe aer, plus roți cu butuci Shimano și anvelope Continental. Se poate ca inclusiv la acel segment de preț să bată mare parte a concurenților, deși acolo suntem ceva mai exigenți în ceea ce privește aspectul.

Cele mai bune modele de biciclete trek de șosea

Bicicleta de trekking de sosea Cannondale Quick 7

Cu toate că nu este o firmă foarte cunoscută și întâlnită la noi în țară, americanii de la Cannondale au o istorie de mai bine de 30 de ani în fabricarea bicicletelor. Astfel, deși în prezent produc o mulțime de variante de biciclete emag, ei sunt foarte renumiți pentru modelele high-end, care uneori pot atinge sau chiar depăși suma de 10.000 Euro.

Nu același lucru poate fi spus și în cazul acestei biciclete trek ce urmează să fie analizată aici, Quick 7. Aceasta, prin formă și design sugerează încă de la început faptul că este axată spre viteză și mai puțin pe partea de off-road. Astfel, ea vine fără nicio suspensie și este capabilă pentru ture lungi, întinse pe mai multe zile, în care dacă dai peste zone neasfaltate, le vei putea depăși, nefiind nevoit să te dai jos din șa.

Cadrul este hidroformat din aliaj de alumniniu 6061. Acesta este rezistent, are o rigiditate bună și o durabilitate crescută. Geometria cadrului este evident spre o cursieră, dar cu o poziție mai verticală și relaxată, una mai degrabă specifică mtb-urilor.

La capitolul estetic, Cannondale stă bine. Culoarea este una frumoasă, un galben intens, cu toate că se poate să fie prea stridentă pentru unii utilizatori. Pentru ei, mai există și varianta gri-șobolan. Cablurile care duc în spate sunt trase prin cadru și doar cele ale frânei față și ale schimbătorul de la pedalier sunt lăsate la vedere.

Furca, după cum a fost specificat și mai devreme, este una fixă, modelul New Quick, fabricată din oțel chromoly. Această denumire este dată unui aliaj de oțel cu adaos de crom-molibden. Acesta, cu toate că nu este la fel de ușor ca aluminiul, are avantajul de a avea o forță tensilă ceva mai mare și de a fi mai maleabil.

Transmisia este alcătuită dintr-un angrenaj Shimano M-131, ce vine cu trei foi care au 48, 38 și respectiv 28 dinți, plus o casetă Shimano HG-31 cu opt pinioane, cuprinse între 11 și 32 dinți.

Schimbătoarele sunt Shimano Altus pe față și Shimano Acera pe spate, iar manetele schimbător Shimano EF 51. Așadar, combinația Tourney – Altus, cu schimbătoare Altus și Acera. Ele funcționează decent, cu toate că Tourney este gama cea mai low a celor de la Shimano, iar componentele celelalte sunt încadrate în segmentul mediu entry-level.

Sistemul de frânare este marcă proprie, Cannondale, un V-brake de calitate, care în mod cert are în spate un producător cu istorie în fabricarea frânelor. Acestea funcționează bine, cu limitările de rigoare ale V-brake-urilor, printre care umiditate și/sau jante îndoite.

Roțile sunt alcătuite din jante duble, din aluminiu, anvelopate cu Kenda K192, 700 x 35c. Acestea au un profil destul de fin, care le face rapide pe asfalt, dar care se vor prezenta decent și în condiții de off-road de bună calitate.

Greutatea este una specifică pentru cursiere, situată la 12 kg.

Pentru a afla mai multe detalii despre echipare și componente citește un review mai detaliat.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 1871 lei.

Rating

Bicicleta de trekking de sosea Merida Crossway Urban 100

Iată că și în acest clasament vorbim despre biciclete trek marca Merida. Acest lucru se datorează versatilității firmei, care produce o multitudine de biciclete emag, cu destinații variate.

Astfel, modelul Crossway Urban 100, așa cum îi spune și numele, este un hibrid, între rapiditatea și manevrabilitatea oferite de o cursieră și poziția de pedalare mai relaxată și durabilitatea specifice unui mtb.

Cadrul acestei biciclete trek este rezistent și rigid, fabricat dintr-un aliaj de aluminiu 6061 prin tehnoformare, un procedeu specific celor de la Merida, prin care se crește durabilitatea tuburilor. Furca BC Rigid Alloy este fixă, fabricată tot din aluminiu.

Din punct de vedere vizual, ca toate variantele de biciclete trek ale celor de la Merida, Urban 100 punctează bine. Așadar, culoarea aleasă este frumoasă, o combinație de roșu cu alb. Dacă nu ești chiar un fan al echipei de fotbal Dinamo, există și varianta negru mat cu inserții de alb.

Cablurile sunt foarte interesant trase toate printr-un canal acoperit, pe sub down-tube, nefiind lăsat nimic la vedere, în afară de frâna față. Foarte bine se prezintă și punctele de sudură, acestea fiind imperceptibile.

Transmisia 3 x 9, este alcătuită dintr-un angrenaj Shimano M3000 cu 40, 30, respectiv 22 dinți pe fiecare foaie în parte, plus o casetă Shimano CS-HG200, cu nouă pinioni, ce au între 11 și 34 dinți. Din păcate, din cauza foii mici care are doar 22 dinți, raportul dezvoltat de aceasta cu pinionul mare, nu va fi unul excelent. Așadar, pentru urcușurile ceva mai agresive, va trebui să fii antrenat și să pedalezi cu putere.

Deraiorul, atât cel de pe față, cât și cel de pe spate sunt Shimano Alivio, M3000, care împreună cu maneta schimbător Shimano Altus, funcționează foarte bine. Gama Alivio reprezintă high-end-ul din segmentul de amatori a celor de la Shimano, iar Altus zona medium, din același segment.

Sistemul de frânare este unul bun, care funcționează cum trebuie. Astfel, atât pe față, cât și pe spate, aceste biciclete trek vin cu un model de frână hidraulică pe discuri de 160 mm Tektro Auriga. Cu toate că nu este o marcă de top, calitatea frânelor Tektra nu lasă niciodată de dorit.

Roțile sunt compuse din jante Merida comp Pro D, ce vin echipate cu anvelope Maxxis Overdrive 35 ref.

Greutatea totală este de 11.9 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de trekking incepe de la 2500 lei.

Rating

La acest segment, Merida Crossway Urban 100, trebuie ales câștigător. Și nu doar datorită aspectului, capitol la care modelele de biciclete trek ale celor de la Merida stau în general bine, ci și din prisma caracteristicilor. Cuplul Alivio – Altus este superior celui Tourney – Altus – Acera de pe Cannondale, iar sistemul de frânare este incomparabil.

Leave a Comment: