Ghid comparativ pentru bicicletă de șosea - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Ghid comparativ bicicleta de sosea

Ghid comparativ pentru bicicletă de șosea

Atunci când ești în căutarea pentru cele mai bune biciclete, fie că ești deja un veteran în acest sport, care își caută un nou model, sau ești începător, poate fi copleșitor să încerci de unul singur să aflii suficiente informații legate de o nouă bicicletă de șosea. Alegerea uneia potrivită este de multe ori greoaie și enervantă, dacă nu ai toate datele și dacă nu știi după ce să te uiți.

Găsești literalmente sute de variante diferite care pretind că sunt cele mai bune biciclete pentru care poți opta. Tu, uitându-te la ele, vizual nu observi vreo diferență prea mare. Din fericire, acest ghid a fost scris special pentru a te ajuta în a face alegerea potrivită.

Astfel, vei găsi în acest ghid suficiente informații cu privire la tipul de bicicletă de șosea, mărime, componente etc. care te vor ajuta să iei o decizie bună în ceea ce privește cele mai bune biciclete dedicate stilului tău de pedalare și adaptate bugetului setat.

După ce trebuie să te uiți înainte de a achiziționa cele mai bune biciclete

Bicicletele de șosea nu sunt adaptabile tuturor stilurilor de plimbări sau terenuri. Astfel, pentru a te asigura că alegi cele mai bune biciclete, trebuie să cunoști datele importante despre ele, ce urmează să fie prezentate în continuare.

 •  Tipul

Cursierele pot fi catalogate în mai multe categorii și subcategorii, după cum urmează:

 • De curse/time trial/aero – aceste trei versiuni sunt destinate vitezei și doar vitezei. Time trial și cele aero pun accent foarte mare pe aerodinamică și mult mai puțin pe confortul utilizatorului, făcând modelele mai greu de controlat pe distanțe mari, dar sunt perfecte pentru viteză. Toate aceste variante sunt cele mai bune biciclete dedicate concursurilor și mai deloc pentru fitness sau de recreere.
 • Commuter – dacă dorești să achiziționezi cele mai bune biciclete pentru navete și uzul zilnic prin oraș sau în jurul zonelor urbane, aceasta este categoria pentru care ar fi bine să optezi. Cadrul unui astfel de model îți permite să adopți o poziție ceva mai dreaptă și este făcut pentru a-ți oferi mai mult confort și o manevrabilitate mai bună, scăzând viteza maximă pe care o poți atinge.
 • Sportive – aceste tipuri de biciclete de șosea sunt foarte versatile. Practic sunt variantele mai confortabile ale celor de curse și reprezintă cele mai bune biciclete pentru fitness sau pentru plimbări recreaționale. Da, e adevărat că le poți folosi și în competiții, dar designul lor va fi apreciat inclusiv de utilizatorii mai puțin familiarizați cu stilul cursierelor.
 • Touring – destinate turelor foarte lungi, bicicletele touring sunt construite pentru a fi rezistente, confortabile și suficient de stabile, încât să poți merge pe ele zile la rând. Totodată, vei găsi pe ele locuri special dedicate montării portbagajelor și a aripilor apărătoare împotriva noroiului. Dacă ideea ta de relaxare și distracție este să pleci spre răsărit și să pedalezi până uiți de problemele de care ai fugit, atunci touring sunt cele mai bune biciclete pe care le poți alege.

Așadar, înainte de toate și până să intrăm în detalii, cum ar fi sistemul de frânare, transmisie, cadru etc., ar trebui să reflectezi puțin asupra variantelor de mai sus și să te gândești ce stil de pedalare ți-ar plăcea mai mult să adopți. Pentru a alege cele mai bune biciclete, trebuie să știi către care dintre modelele abia prezentate vrei să te îndrepți. Ca un sfat, cele sportive și commuter sunt variantele cele mai populare.

 •  Componente

Componentele cu principalele lor caracteristici au fost prezentate destul de amplu în ghidul de achiziție. Aici, ele vor fi doar trecute în revistă, precizând detaliile tipice cursierelor.

 •  Cadrul

Cele mai bune biciclete de șosea au cadrul subțire și incredibil de ușor, în special comparând cu cele mtb. Pe cadru nu este montată niciun fel de suspensie, iar furca, foarte rezistentă, este fabricată din compozit de fibră de carbon, chiar dacă bicicleta în sine este alcătuită dintr-un alt material, în special la modelele mai noi.

 •  Roți/cauciucuri

Roțile cursierei sunt ușoare și înguste. Designul și forma roților se bazează pe aerodinamică și greutate mică. Jantele au cât de puține spițe este cu putință, cele mai bune biciclete venind cu spițe din fibră de sticlă sau de carbon.

Cauciucurile sunt și ele foarte înguste. Această caracteristică este una reprezentativă în ceea ce privește aspectul unei cursiere. Profilul anvelopei este minim, sau chiar, pe cele mai bune biciclete de viteză, inexistent. Astfel, cicliștii vor avea o aderență mai bună pe asfalt și o eficiență mai bună la pedalare.

 •  Transmisia

Sistemul de viteze de pe cursiere vine cu multe trepte din care poți alege. Transmisia este compusă din angrenaj, care reprezintă discurile cele mari și care este conectat la pedaliere și caseta cu pinioane, cea conectată la roata din spate și care are multe discuri mai mici.

Angrenajele au în general trei foi, dar variantele de pe cele mai bune biciclete de viteză vin cu două sau chiar doar cu o foaie cu mai mulți dinți, care cântăresc mult mai puțin ca variantele cu trei discuri.

 •  Ghidonul și șaua

Cele mai bune biciclete de șosea au ghidonul foarte ușor și prezintă acele mânere curbate în jos, tipice cursierelor. Pe secțiunea dreaptă a acestuia vei putea găsi frânele și maneta schimbătorului de viteze. Pe variantele dedicate curselor, mânerele vor fi alungite spre înainte, încurajând utilizatorul să adopte o poziție cât mai aplecată pe cadru cu putință.

Șaua de pe o cursieră pare cam incomodă, dar reprezintă varianta ideală pentru cursele lungi și istovitoare. Aceasta este foarte subțire și îngustă, comparativ cu cele de pe bicicletele de munte și de cele mai multe ori are foarte puțin burete.

 •  Frânele

Marea parte a frânelor întâlnite pe bicicleta de șosea sunt pe jantă cu doi pivoți. Aceștia sunt poziționați pe ambele laterale ale jantei și frânează foarte rapid și precis, lucru extrem de important atunci când pedalezi cu viteze mari. Pe lângă cel descris mai sus, se mai întâlnește și sistemul cu un singur pivot, pentru modelele ieftine și cel direct mount și integrat în jantă, pentru cele mai bune biciclete.

 •  Mărimea

Alegerea dimensiunii corecte înainte de a cumpăra o cursieră este incredibil de importantă. În mod cert este mai importantă decât dotările pe care le alegi. Degeaba ai cele mai bune biciclete, din punct de vedere al componentelor, dacă nu ajungi cum trebuie la pedale sau dacă simți un disconfort de fiecare dată când te urci pe ea.

De cele mai multe ori, dimensiunea bicicletei este dată de dimensiunea cadrului. Astfel, pentru a te ajuta în alegerea mărimii corecte a cadrului pentru înălțimea ta, poți urmări tabelul următor:

Mărime cadru (cm)

Înălțime ciclist (cm)

48

155 - 160

50

160 - 165

52

165 - 170

54

170 - 175

56

175 - 180

58

180 - 188

60

185 - 190

62

190 - 195

Ce ar fi mai bine să alegi? Un cadru din aluminiu mai ieftin sau unul scump, din fibră de carbon?

Cele mai bune biciclete au construite cadrele din fibră de carbon, care este unul dintre cele mai noi materiale folosite în industria velo.

Cadrul fabricat din fibră de carbon prezintă următoarele avantaje:

 • Sunt incredibil de ușoare, fiind fabricate din fire de carbon foarte subțiri, împletite și lipite între ele, în locul tuburilor din metal;
 • Nu sunt la fel de țepene precum variantele de metal și sunt mult mai confortabile, în special pe trasee lungi;
 • Sunt mai rezistente și mai durabile.

Singurul dezavantaj al lor este prețul.

În concluzie, ar trebui să îți cumperi cele mai bune biciclete, care au cadrele produse din fibră de carbon? Dacă îți place să folosești bicicleta pentru curse lungi atunci da, carbonul este alegerea ideală, pentru că vei avea parte de mai mult confort, însă vei pierde parte din puterea de pedalare.

În altă ordine de idei, dacă vrei să rulezi la viteze maxime și să nu plătești foarte mult, dar să ai parte în continuare de un cadru bun și rezistent, atunci ar fi bine să te axezi spre cele din aluminiu.

Și industria aluminiului a cunoscut multe îmbunătățiri în ultima vreme. Aliajele nu se mai fabrică la fel cum ca acum 20 de ani, cel puțin nu în cazul firmelor de renume. În ziua de astăzi, rezistența și calitatea aluminiului este net superioară variantelor mai vechi. În plus, tuburile sunt în general hidroformate, iar punctele de sudură atât de bine ascunse, încât ai putea jura că acel cadru este turnat dintr-o singură bucată și nu o lipitură a mai multor piese.

Alte lucruri de care cel mai probabil vei mai avea nevoie

Chiar dacă vorbim despre cele mai bune biciclete de șosea sau despre cele mai slabe, ele au fost create cu un singur scop: acela de a se deplasa pe drumuri pavate. Ei bine, pentru astfel de ture, indiferent cât de lungi ar fi, vei mai avea nevoie mai devreme sau mai târziu de anumite accesorii și echipamente, care vor fi prezentate în continuare.

 •  Camere

Este imposibil să nu se întâmple odată și odată. Fie că vei avea o spărtură mică sau o explozie, la un moment dat, indiferent că ai una dintre cele mai bune biciclete de șosea sau una ieftină, în mod cert vei face o pană și vei avea nevoie de o cameră de rezervă. Doar cei care nu au mers suficient pe bicicletă nu au avut parte de nicio pană. Așadar, este bine ca atunci când se întâmplă, să nu dai din colț în colț, pentru a vedea unde găsești o rezervă, ci să îți cumperi câteva în prealabil. Ține cont că până și cele mai bune biciclete vor avea aceleași probleme ca și cele mai ieftine, deci asigură-te dinainte.

 •  Cauciucuri

Nu va fi nevoie să schimbi, nici pe departe, la fel de des cauciucurile, cum va fi în cazul camerelor, dar cu siguranță, cu timpul, va trebui să le înlocuiești și pe acestea. Principalul motiv, dacă nu vei suferi o pană foarte urâta, va fi că acela că se vor toci foarte tare și nu vei mai avea aceeași aderență și siguranță. Anvelopele de pe cele mai bune biciclete de șosea pot fi incredibil de scumpe, dar îți vor oferi o viteză de rulare neegalată.

 •  Kit de cauciucuri

Cât de ciudat te-ai simți să ai una dintre cele mai bune biciclete existente pe piață, iar în turele pe care le dai să cari în jurul gâtului o cameră de rezervă?

Este bine să îți achiziționezi un kit mic de reparare a panelor. Acesta este ușor de transportat, poate fi introdus în orice rucsac și poate remedia o avarie mică, în caz că ai parte de ghinion pe traseu. Astfel, dacă se întâmplă să ți se înțepe roata, scoți kitul și pui imediat un petic, putând apoi continua plimbarea.

Ah, și nu uita, ia cu tine și o mini-pompă. Altfel, degeaba pui petic, dacă nu poți reumfa roata.

 •  Bidon cu apă

Hidratarea în timpul activităților fizice este extrem de importantă, aici încadrându-se și ciclismul. Bidoanele pentru apă de calitate sunt reutilizabile și pot fi cărate în mai multe moduri, unele putându-se chiar fixa pe cadru.

Ca o alternativă, există și varianta rucsacilor de hidratare, care au niște camere special concepute unde poți păstra apa și de unde te poți rehidrata, cu ajutorul unui mic furtun. În special atunci când ești pe una dintre cele mai bune biciclete de pe piață, nu vei simți oboseala în timpul pedalării, dar este imperios necesar să te hidratezi.

 •  Mănuși

Dacă nu vrei să te trezești cu bătături în palme, vei avea nevoie de o pereche de mănuși dedicate ciclismului. Până și ghidoanele de pe cele mai bune biciclete, după câțiva zeci de kilometri îți vor face probleme la palme.

 •  Casca

Despre casca de protecție sunt convins că ai citit atât de multe articole, încât nici nu mai are rost să discutăm pe seama utilității lor. Știi că marea parte a deceselor care au loc în urma accidentelor pe care le suferă cicliștii sunt din cauza loviturilor la cap și nepurtării căștii de protecție. Indiferent că ai cele mai bune biciclete, sau cele mai ieftine modele, nu mai are sens să îți prezint sumbra statistică a celor care nu mai au parte de ture frumoase, pentru că au fost indiferenți vis-a-vis de siguranța și protecția lor.

Așa că, un lucru e cert: Nu ieși la pedalat fără cască de protecție!

 •  Ochelari

Dacă ai de gând să pedalezi la viteze care s-ar încadra la medii sau peste medii, vei avea cu siguranță nevoie de protecție pentru ochi. Și nu, nu îți vei achiziționa ochelari doar de fiță, cum se crede. Impactul la 20-30 km la oră cu o musculiță este deranjant la față, dar destul de dureros, dacă ai ghinionul să te nimerească în ochi. Ca să nu mai vorbim despre riscul de a-ți sări o pietricică sau un ciob.

Totodată, de pe cele mai bune biciclete de șosea vei prinde viteze mult mai mari de 30 km/h. Iar atunci situația se schimbă și repercursiunile pot fi unele destul de grave. Ca un plus, vei arăta cool cu ochelari pe ochi.

 •  Îmbrăcăminte

Deși nu este necesară, îmbrăcămintea dedicată ciclismului este foarte recomandată, indiferent de anotimp. Aceasta este mulată pe corp și confecționată din materiale precum spandex, pentru a te face mai aerodinamic și pentru a preveni prinderea pantalonilor în lanț.

Degeaba ai una dintre cele mai bune biciclete de șosea aero; dacă hainele te vor frâna, vei pierde secunde bune într-un concurs. Totodată, îmbrăcămintea specifică are zone reflectorizante, care pot fi observate cu ușurință în trafic.

 •  Încălțăminte

Chiar dacă ai cele mai bune biciclete de șosea sau printre cele mai ieftine modele, aproape cu siguranță vei avea nevoie de încălțăminte specială pentru pedalat, care se atașează de pedală.

 •  Lumini

Este de la sine înțeles că dacă ai de gând să pedalezi noaptea, vei avea nevoie de lumini. Atât un far puternic în față, pentru a vedea exact pe unde mergi, cât și un stop pe spate, pentru a te vedea ceilalți participanți la trafic.

 •  Computer sau vitezometru

Foarte mulți oameni sunt extrem de pasionați de statistici. Astfel, dacă și tu te încadrezi în această categorie, degeaba ai cele mai bune biciclete, dacă nu te poți lăuda cu viteza maximă cu care ai mers sau cu câți kilometri ai parcurs. Dacă este așa, stai fără grijă, există vitezometre și mini-computere care îți vor înregistra fiecare detaliu care te interesează în legătură cu tura ta și care vor stoca informațiile o perioadă lungă de timp.

În continuare, vor fi prezentate niște clasamente care te vor ajuta în a alege cele mai bune biciclete în funcție de bugetul tău.

Cele mai bune biciclete sub 1500 lei

Modelele de cursiere prezente în acest segment de preț nu pot fi considerate cele mai bune biciclete de șosea întâlnite pe piață. Sigur, te poți plimba fără probleme pe ele, vei reuși să acoperi distanțe mari și te vei distra copios făcând-o, dar ele vin cu dotări slabe și greutăți mari. Și desigur, confortul oferit de cele din această gamă nu va fi unul excelent.

Variantele de biciclete de șosea întâlnite aici aici vin, în majoritatea lor, cu transmisie Shimano Acera sau inferioară și frâne V-brake. Greutatea, deși una mare, cuprinsă între 11 și 12 kg, este ceva de așteptat la acest buget. La prețuri mai mici de 1500 lei nu au putut fi găsite pe piața noastră modele de biciclete noi care să poată fi catalogate ca cel puțin decente, motiv pentru care suma aceasta va fi setată ca limita minimă.

Neuzer courier - Bicicleta de oras

Aceaste biciclete emag sunt unele relativ ușoare pentru segmentul de piață în care sunt întâlnite.Ungurii de la Neuzer au echipat acest model de biciclet​​​​ă de șosea destul de bine, ținând cont de faptul că au dorit să păstreze prețul de achiziție la minimum.

 • Vine cu un cadru decent, din aluminiu, aliaj 7005, care se prezintă bine, deși este unul destul de greu, marcă no-name.
 • Vopseaua este OK din punct de vedere calitativ, combinație de negru cu albastru.
 • Furcă fixă, marca Cro-mo fără suspensie, tot din aluminiu. Pipa de 120 mm și ghidonul drept sunt marca Zoom, o firmă relativ cunoscută în lumea cursierelor. Te-ai aștepta ca la acest capitol să apeleze la o firmă no-name, pentru a scădea costurile, dar lucrul acesta nu se întâmplă. 
 • Transmisia este 3 x 7. Vine cu un angrenaj Suntour XCC, cu foi de 48/38/28 și o casetă Shimano HG30. Deraiorul de pe față este Shimano C050, iar schimbătorul spate Shimano Acera. Maneta schimbător este tot Shimano, un Ez-Fire 3 x 7.
 • Roțile sunt alcătuite din jante Mach 1 CFX700, de 28 inci, echipate cu anvelope Kenda 28 – 622.
 • Sistemul de frânare este unul care lasă de dorit, și anume un V-brake din aluminiu, marca Logan, despre care se poate spune doar că funcționează, dar nu bine.
 • Tot la capitolul dezamăgiri poate fi inclusă și șaua, care se dovedește a fi una deloc confortabilă.
 • Greutatea totală, deși una mare pentru o cursieră, nu este uriașă, putând fi catalogată chiar relativ ușoară pentru această categorie de preț, la cele 11.47 kg ale sale.
 • Deși în comparație cu cele mai bune biciclete de șosea, este cu mai bine de 4 kg mai grea.

Preț

Pretul acestei biciclete de șosea incepe de la 1499 lei.

Rating

Adriatica Tiger RS

Italienii de la Adriatica vin și ei cu un model relativ decent de biciclete emag, pentru acest segment de piață, și anume Tiger RS. Și acesta, la fel ca varianta prezentată mai devreme a celor de la Neuzer, are în dotare componente Shimano, deși gamă low-end este adevărat, dar atâta timp cât poartă marca Shimano, te poți aștepta la anumite performanțe și garanții din partea pieselor respective. Dar hai să vedem caracteristicile complete ale lui Tiger.

 • Cadrul este marcă proprie, cel mai probabil, deoarece prea multe informații în legătură cu el nu au fost găsite și este fabricat din aliaj de aluminiu 7005, un aliaj aluminiu-zinc destul de rezistent. 
 • Mărimea cadrului este de 540 mm și poate susține persoane de până la 120 kg. Furca este, la rândul ei, no name, tot din aluminiu.
 • Sistemul de transmisie, un 3 x 8, este alcătuit din angrenaj no-name, cu trei foi, de 30/40/50 dinți, un punct destul de mare în minus față de modelul prezentat anterior și caseta cu pinioane Shimano HG31.
 • Schimbătorul pe față și cel pe spate sunt Shimano Claris. 
 • Ghidonul și pipa sunt marcă proprie și, din păcate, la fel sunt și frânele, care se dovedesc a fi niște V-brake-uri foarte slabe.
 • Greutatea este asemănătoare cu cea de pe Neuzer, la 11.5 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de șosea incepe de la 1600 lei.

Rating

Dacă ar fi să se facă o alegere între cele două modele prezentate aici, primul ar ieși cu siguranță câștigător, din mai multe aspecte:

 • Angrenajul lui Tiger este un no-name, față de Suntour XCC de pe Neuzer;
 • Frânele lui Neuzer, deși unele foarte slabe, măcar poartă sigla Logan, o firmă necunoscută, dar despre care poți găsi informații, spre deosebire de cele de pe Tiger.

Modelele Neuzer Courier sunt cele mai bune biciclete pentru cei care sunt începători în acest sport și care nu doresc să cheltuiască o sumă prea mare de bani, pentru început. Este normal ca atunci când nu ai multă experiență să îți fie teamă de căzături și de lovituri care ar putea strica bicicleta.

Din fericire, acest model nefiind unul extrem de scump, poți învăța și experimenta pe el, făcând trecerea atunci când te simți pregătit spre variante mai performante.

Cele mai bune biciclete până în 2500 lei

Față de categoria anterioară de preț, aici putem găsi modele ale unor firme celebre, producătoare ale unora dintre cele mai bune biciclete existente pe piață. Este clar că la costurile despre care vorbim în acest segment, pretențiile nu sunt atât de mari, dar echipările cu care vin bicicletele sunt chiar bunicele.

Toate bicicletele care urmează să fie prezentate au piese Shimano, gama mid level, transmisie și frâne decente, iar greutatea totală, deși tot destul de mare pentru cursiere, este cuprinsă între 10 și 11 kg.

Dar hai să vedem cu toții ce au de oferit aceste biciclete.

Bicicleta de sosea Giant Contend 3

Taiwanezii de la Giant și-au lansat în Iulie anul acesta modelul Contend 3, cel mai recent model de bicicletă de șosea și, după spusele lor cele mai bune biciclete emag la nivel de entry-level. Să fie oare adevărat? Urmează să aflăm în continuare.

 • Cadrul este confecționat dintr-un material nou, ALUXX, care reprezintă practic un aliaj de aluminiu, ce a fost inventat recent, pentru a fi mai ușor și mai rezistent ca variantele existente până atunci și care este disponibil până și pe unele dintre cele mai bune biciclete ale celor de la Giant. Cadrul este marcă proprie și se prezintă, cel puțin din punct de vedere vizual, excelent. 
 • Culorile alese, negru, portocaliu și albastru se îmbină perfect, iar aspectul general al bicicletei este unul care insuflă profesionalism. Este un look specific pentru o firmă cu istorie și tradiție în fabricarea bicicletelor de calitate.
 • Poate că ar fi fost mai bine ca toate cablurile să fie trase prin cadru, dar se poate să fim puțin cam pretențioși pentru segmentul de piață căreia i se adresează acest model. În general, aceste specificații sunt rezervate pentru cele mai bune biciclete emag.
 • Furca este alcătuită din aluminiu și are un design foarte interesant, care se îngustează spre butuc.
 • Ghidonul, pipa și tija de șa sunt producție proprie, iar pipa este una sport.
 • Sistemul de transmisie este unul performant și modern, 2 x 8, alcătuit din angrenaj FSA Tempo cu două foi 34/50 dinți, casetă cu pinioane marca Sram PG 850 și lanț KMC Z72.
 • Schimbătorul față, împreună cu cel spate și manetele de schimb sunt toate Shimano Claris. Maneta de frână este și ea, la rândul ei, același model. 
 • Un alt lucru la care modelul Contend 3 stă bine este sistemul de frânare. Acesta este unul cu doi pivoți, fabricat de Tektro, varianta TK-R312, special adaptat firmei Giant.
 • Roțile reprezintă punctul slab al acestei biciclete. Jantele sunt Giant S-R2, de 28 inci, cu spițe din oțel inoxidabil, care sunt echipate cu anvelope Giant S-R4.
 • Nu au putut fi găsite date exacte legate de greutatea lui Contend 3, dar din informațiile adunate, se încadrează între 10 și 10.5 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de șosea incepe de la 2249 lei.

Rating

Bicicleta de oras Merida Speeder 100

O a doua firmă taiwaneză, Merida, vine cu un preț asemănător Giant-ului și cu dotări care se bat de la egal la egal, din punctul de vedere al performanței, prin modelul Speeder 100.

Acesta este mediatizat ca o cursieră cu ghidonul drept și ca una dintre cele mai bune biciclete emag de buget pentru fitness și pentru ture de recreere, dar care are geometria, stabilitatea și confortul unei biciclete de șosea de anduranță. Vine cu frâne pe disc, pentru o oprire exactă, împreună cu roțile și transmisia, care o fac destul de versatilă în utilizare.

În continuare vor fi prezentate principalele caracteristici ale acestei biciclete.

 • Cadrul este fabricat din aluminiu hidroformat, disponibil inclusiv pe unele dintre cele mai bune biciclete disponibile la prețuri decente. Acesta îi oferă niște linii foarte fine și o duritate aparte, fără să îi crească greutatea.
 • Hidroformarea se referă la modelarea materialului cu ajutorul unei matrițe și a unui fluid la presiune ridicată. Practic, aluminiul este introdus în matriță, iar cu ajutorul unui jet foarte puternic de apă, capătă forma dorită, întărindu-se în același timp.
 • Parte din cabluri sunt trase prin cadru, deși nu toate. Cele pentru schimbarea vitezelor sunt introduse prin cadru, dar frânele, atât cele de față, cât și cele de spate, sunt fixate la exterior. Punctele de sudură sunt foarte fine, și, împreună cu vopseaua neagră, îi oferă un aspect general foarte plăcut.
 • Furca este fixă, Speeder BC, fabricată tot din același tip de aluminiu, de către firma proprie.
 • Ghidonul, pipa, tija de șa, șaua și manșoanele sunt fabricate de Merida. 
 • Transmisia este 3 x 8, angrenajul fiind un Shimano M131, cu trei foi de 48-38-28 dinți, iar caseta de pinioane Sunrace CS8. Ținând cont că bicicleta este dedicată în special începătorilor, s-a dorit montarea unor viteze decente, care să aibe un preț mic, fapt care se vede și se simte. Sistemul funcționează, își face treaba, dar nu excelează nicicum.
 • Deraiorul față este un Shimano M191, iar cel spate Shimano Claris. Maneta schimbător este Shimano EZ fire 8.
 • Sistemul de frânare este unul mecanic, pe disc, Promax MTD cu discuri de 160 mm. Așa cum a fost prezentat și în ghidul comparativ și cel de achiziție, acest sistem de oprire nu este unul excelent, cu atât mai puțin pe o cursieră. În general, frânele cu doi pivoți funcționează mult mai bine.
 • Roțile sunt formate din jante Merida Comp plus anvelope Maxxis Detonator.
 • Greutatea bicicletei este de 11.2 kg.

Preț

Pretul acestei biciclete de șosea incepe de la 2690 lei.

Rating

Acestea fiind spuse, este destul de clar că cele mai bune biciclete emag din acest segment de preț sunt cele de la Giant. Din mai multe motive:

 • În primul rând, transmisia este net superioară celei de pe Merida;
 • Sistemul de frânare al lui Contend 3 este cu doi pivoți și funcționează mai bine decât cea mecanică pe disc pe care o are Speeder-ul;
 • Greutatea este cu cel puțin 700 g mai mică, în favoarea celor de la Giant.

Cele mai bune biciclete până în 1000 Euro

Așa cum a fost prezentat până acum, cursierele nu sunt ieftine. Deși cele mai bune biciclete de șosea, care câștigă concursuri internaționale și cu care participă oamenii la olimpiadă depășesc fără probleme suma de 6000 Euro, în segmentul de piață de până în 1000 Euro vei găsi modele bune sau chiar foarte bune.

Bicicletele incluse în segmentul acesta de preț sunt capabile să facă față cu brio unor competiții interne. Vin cu echipări bune, cadrul este în general foarte solid, pe care se pot face upgrade-uri. Greutatea lor nu va fi mai mare de 10 kg, iar finisajele sunt superioare.

Devron Urbio Road Race R4.8 Bicicleta de oras

Pentru această categorie, am ales pentru a fi analizat modelul Urbio Road Race al românilor de la DHS. Firma, care are fabrica în Deva, păstrează modelele high-end pentru gama de produse Devron. Ei au început să intre serios pe piața de cursiere încă din anul 2014, iar modelul pe care îl vom prezenta aici s-a lansat în 2015, la un preț foarte apropiat de limita de 1000 Euro, pe care am setat-o ca punct de reper.

La inaugurare, aceste modele erau cele mai bune biciclete ale românilor, între timp lansându-se și modelul Road Race R6.8, dar costul pentru un astfel de exemplar este ceva mai mare, motiv pentru care am ales R4.8, în clasamentul nostru. Dotările sunt de actualitate, unde mai pui că a mai scăzut și prețul cu câteva sute de Euro, între timp.

O astfel de bicicletă șosea vine cu un cadru din aluminiu, echipată cu un set complet Shimano Tiagra, așa că, în mod cert vei vrea să afli mai multe detalii în legătură cu dotările complete ale acestei biciclete de șosea.

 • Cadul celor de la DHS este unul bun. Este realizat din aluminiu 6061, care reprezintă un aliaj de aluminiu, magneziu și siliciu și, cu toate că este un material obținut la un cost destul de mic, are o rezistență la stres foarte bună. Totodată, acesta este maleabil, reușind să ia forma dorită fără prea mari probleme. Toate aceste avantaje vin la o greutate specifică destul de mică, mult scăzută oțelului.
 • Designul bicicletei, împreună cu tuburile hidroformate, dau un aer foarte profi bicicletei. Se vede că proiectanții celor de la DHS au lucrat puțin la aspect. Triunghiul spate arată bine, deși pentru zona aceasta, mulți producători străini aleg variante ceva mai înguste. Culoarea este una frumoasă, negru cu roșu combinându-se foarte bine și dându-i un aspect foarte plăcut.
 • Din păcate, te-ai fi așteptat ca pentru segmentul de preț din care face parte, toate cablurile să fie trase prin cadru, dar lucrul acesta nu se întâmplă. Doar cel pentru frâna spate vine prin top tube, un lucru bun. Cablurile pentru schimbătoare, în schimb, sunt montate pe sub down tube și, cu toate că nu deranjează ochiului prea tare, te-ai fi așteptat la altceva.
 • În rest, cockpit-ul se prezintă ok. Ghidonul este un Zipp cu reach de 80 mm, pipa este Truvativ Stylo, de 90 mm, iar tija de șa poartă aceeași siglă precum pipa și are o lungime de 350 mm. Șaua DDK, este una destul de confortabilă.
 • Greutatea totală a bicicletei este de 9.7 kg.

Transmisia este una 2 x 10, Shimano Tiagra integral, așa cum a fost precizat și mai devreme. Astfel, angrenajul este un Tiagra FC-R460, cu foile de 48/34 dinți, iar caseta cu pinioane Tiagra CS-4600, viteze 11-23. Manetele shifter sunt și ele tot Tiagra. Din păcate, la capitolul funcționalitatea sistemul cam lasă puțin de dorit, Tiagra făcând parte din gama de produse dedicate amatorilor și semi-profesioniștilor. Așadar, ele își vor face traba, însă nu vor excela.

Frânele sunt modelul Promax RC-476, un V-brake decent, în ton cu celelalte componente ale bicicletei. Ele funcționează bine, reușesc să încetinească bicicleta sigur, cu toate că nu excelează la nici un capitol.

Roțile sunt compuse din jante Shimano WH-R501, unele decente din punctul de vedere al performanței, însă rezistente, care vin cu niște butuci Shimano de bună calitate. Anvelopele sunt Rubena Syrinx V80, cu lățimea de 23 mm, destul de aspectoase.

Chiar dacă cei de la DHS mai au de lucrat până să realizeze cele mai bune biciclete de șosea, care să se bată pentru câștigarea concursurilor internaționale, modelul Urbio Road Race R4.8 este unul reușit. Dotările și echipările cu care vine o fac să se dueleze de la egal la egal cu gama mid ale unor firme de renume în industria velo, dar prețul la care poți achiziționa acest model va fi mai mic cu câteva sute de Euro, față de concurenți.

Da, la cadru se mai putea lucra, dar una peste alta, este o cursieră care nu dezamăgește și care este bună pentru fitness și pentru recreere. Cu un ghidon mai plat ar fi bună chiar și ca bicicletă de oraș cu care să faci naveta.

Cu toate că aceste componente pot oferi o funcționalitate bună și în condiții destul de solicitante, nu vei rupe gura târgului dacă te prezinți cu un R4.8 la vreun concurs de viteză unde vei concura cu cele mai bune biciclete emag existente pe piață. Însă, dacă preferi plimbările relaxate și lungi sau vrei să faci naveta către muncă pe o bicicletă rapidă și ușoară, poți opta pentru această variantă.

Preț

Pretul acestei biciclete de șosea incepe de la 3390 lei.

Rating

Bicicleta de oras Focus Cayo Al 105

Modelul Cayo al nemților de la Focus se află pe piață de patru ani deja. An de an s-a schimbat denumirea bicicletei, trecând de la Cayo Evo la Cayo 2, la simplul Cayo de astăzi și tot atât de des i s-au adus și modificări.

Cursiera actuală reprezintă rezultatul a mai bine de 20 de ani de inovații și investiții masive în cercetare și este una dintre cele mai bune biciclete emag din segmentul mediu pe care o poți alege la prețuri puțin mai mici de 1000 Euro. Dar hai să vedem de ce.

 • Cadrul este fabricat dintr-un aliaj de aluminiu dur și rezistent, realizat foarte bine și plăcut ochiului.
 • Punctele de sudură nici nu le poți observa, iar vopseaua este una superbă și, pe lângă aspectul vizual, este și aplicată în așa fel încât să reziste mai mult în fața juliturilor și a zgârieturilor.
 • Tot la partea estetică, Focusul nostru mai punctează o dată prin cablurile care sunt trase prin cadru, mai puțin cel de la frână față, rămas la exterior.
 • Datorită designului bun, dar și al ampatamentului scurt, de 992 mm, care îi oferă o manevrabilitate și o agilitate bună, cursiera se dovedește a fi una care se descurcă bine inclusiv în situații de teren fără un asfalt foarte bun sau pe urcările zonelor montane.

Așa cum îi spune și numele, Cayo vine echipată cu un sistem Shimano 105. Astfel, transmisia este compusă dintr-un angrenaj Shimano RS500 cu foi de 52/36 dinți, plus o casetă cu pinioane Shimano 105 11/28.

Rapoartele dezvoltate sunt specifice pentru biciclete sport. Combinația RS500 – 105 funcționează de minune, deși cu un angrenaj din aceeași serie precum caseta, în mod cert bicicleta ar fi fost și mai ușoară și ar fi avut niște rapoarte mai bune, disponibile inclusiv pe cele mai bune biciclete emag de pe piață.

Schimbătoarele sunt și ele tot Shimano 105, la fel ca și manetele schimbător.

Sistemul de frânare este cumpus din frâne cu doi pivoți Tektro R540, ce se descurcă destul de bine, cu toate că se pot simți cam dure câteodată, fapt care te va face să tragi ceva mai tare de manetă, pentru a încetini bicicleta.

Roțile sunt punctul slab al lui Cayo, cu toate că sunt unele decente, dar la care se pot aduce îmbunătățiri. Varianta existentă este reprezentată de jante Concept EX, ce vin echipate cu cauciucuri Schwalbe Lugano 622, de 25 mm. Dar cu niște roți mai bune, poți îmbunătăți performanțele cursierei, plus că îi vei reduce greutatea cu până la 400 g.

Greutatea totală a bicicletei este de 9.1 kg, iar dacă faci modificările care au fost prezentate anterior, o vei duce în 8.7 kg, o greutate excelentă, care ar rivaliza până și cu cele mai bune biciclete, unele mult mai scumpe.

Pentru a afla mai multe detalii despre echipare și componente citește un review mai detaliat.

Preț

Pretul acestei biciclete de șosea incepe de la 4319 lei.

Rating

La acest segment de preț, alegerea este destul de clară. Cu toate că design-ul și construcția celor de la DHS sunt bune și se vede că se îndreaptă în direcția cea bună, clar nu pot face față giganților de la Focus, cu al lor model Cayo.

Acesta stă mai bine la mai toate capitolele și, chiar dacă este mai scump cu câteva sute de Euro, tot se încadrează în maximul ales și face toți banii.

Cea mai bună bicicletă pentru femei

Cursierele reprezintă cele mai bune biciclete pentru persoanele cărora le place viteza sau să străbată distanțe mari de drum atunci când se pun în mișcare sau o combinație între aceste două stiluri de pedalare.

Pe lângă adrenalina dată de viteza mare și peisajele superbe prin care te poți plimba fără să obosești prea tare în plimbarea ta, cursierele sunt, totodată și cele mai bune biciclete pentru exercițiu fizic. Practic, îți vor îmbunătăți sistemul cardiovascular, vei arde calorii și te va ajuta la tonifierea zonei inferioare, ideal pentru femeile care doresc să scape de celulita de pe picioare.

Care sunt diferențele între biciclete femei și biciclete bărbați?

Deși marea parte a brandurilor de renume au și variante de cursiere special dedicate sexului frumos, nu există o definiție exactă pentru “cele mai bune biciclete de femei”. Cert este că toți producătorii vin cu anumite adaptări ale cadrelor, ghidonului etc.

Pentru unele firme această adaptare reprezintă un cadru unisex, cu kit specific feminin, care pe lângă culorile vii, au un ghidon mai îngust, gândit special pentru fizionomia doamnelor, împreună cu o șa modificată, plus roți și brațe pedalier mai mici. O astfel de ajustare este inclusă pe modelele celor de la Ridely.

Alte firme consideră că cele mai bune biciclete femei trebuie să fie modificate complet, începând cu designul. Acesta este mai adaptat corpului ceva mai mic, mai îngust și mai ușor al domnișoarelor. Astfel, vor avea o formă distinctă a geometriei cadrului și un reach mai scurt. Branduri care adoptă aceste modificări sunt multe, printre care Liv, Specialized, Canyon etc.

Dar oricum, cu toate aceste modificări, există destule femei care preferă cursierele unisex. În general, persoanele cu înălțimi mai mici vor alege modelele de biciclete femei.

Principalele ajustări întâlnite pe biciclete femei

 1. Ghidonul – alegerea unei mărimi a ghidonului este în strânsă legătură cu lățimea umerilor. Cum majoritatea femeilor tind să aibe umerii mai înguști decât ai bărbaților, la fel și ghidonul va fi unul mai scurt. Totodată se poate ca manetele schimbător și cele de frână montate pe bicicletele de femei să fie ceva mai mici, numai bune pentru palmele care în general nu sunt prea mari;
 2. Șaua – șaua întâlnită pe cele mai bune biciclete pentru femei este făcută în așa fel încât să fie mai confortabilă și adaptată fizionomiei lor;
 3. Angrenajul pedalier – care vine cu brațele pedalelor mai scurte;
 4. Tot mai multe biciclete femei vor avea frâne pe disc, în locul celor cu pivoți, pentru că acționarea manetei de frână se face mai ușor;
 5. Dimensiunea roților – sunt câteva firme care vin cu dimensiuni mai mici ale roților, pentru a le face mai manevrabile.

În continuare, va fi analizată una dintre cele mai bune biciclete femei pe care le poți achiziționa la un preț sub 800 Euro.

Bicicleta de oras Merida Scultura 100 Juliet

Aproape în orice clasament făcut despre biciclete de șosea de buget mediu, nu poți să nu incluzi și biciclete Merida. La fel se întâmplă și la categoria cele mai bune biciclete femei, unde va fi prezentat modelul Scultura 100 Juliet.

O cursieră confortabilă, special dedicată și construită pentru a fi folosită de femei. Poate atinge viteze foarte bune și vine cu o ținută de drum impecabilă, echilibrată foarte bine între stabilitate, agilitate și confort. Astfel, Scultura 100 este ideală pentru cursele lungi, în care nu vei resimți niciun fel de disconfort.

Geometria este una tipică pentru curse, specifică unei Scultura, iar echiparea Shimano Claris/Sora face modelele să fie unele dintre cele mai bune biciclete emag de buget pentru cursele recreaționale, lungi.

Impresionează prin faptul că are cablurile care duc în spate trase foarte frumos prin cadru, lucru întâlnit doar pe cele mai bune biciclete din segmentul de preț din care face parte.

Șaua este Juliet Sport, special adaptată pentru biciclete femei, cum de altfel sunt și ghidonul, pipa și tija de șa, toate fiind Expert Compact road, unele ceva mai înguste sau mai scurte.

Transmisia, una 2 x 8, este alcătuită dintr-un angrenaj FSA Tempo, cu foi de 50/34 dinți și o casetă cu pinioane Sunrace CS8 11-28. Rapoartele dezvoltate de această combinație sunt unele decente, dar nu ideale pentru urcări prea abrupte.

Schimbătoarele sunt Shimano Claris pe față și Sora pe spate. Poate că ar fi fost mai bine să fi văzut Sora si pe față, dar probabil că din considerent de preț s-a ales varianta mai ieftină. Maneta schimbător este tot Claris.

Furca este una bună, marcă proprie, fabricată integral din fibră de carbon, care reușește să preia destul de bine parte din șocurile întâlnite pe traseu.

Frânele sunt decente, cu dublu pivot, care își fac treaba relativ OK. Singurul minus ar putea fi reprezentat de faptul că trebuie să tragi puțin mai tare de manetele de frână, pentru a reuși să oprești bicicleta.

Roțile, acceptabile, sunt compuse din jante marcă proprie și cauciucuri Maxxis Dolemites de 25 mm. Butucii sunt decenți, etanșați, care nu permit pătrunderea prafului și a apei în mecanism.

Greutatea totală a bicicletei nu este mare, situată undeva la 9.3 kg.

Concluzii

Merida Scultura 100 Juliet este una dintre cele mai bune biciclete femei pe care o poți găsi sub prețul de 800 Euro. Chiar dacă nu vei câștiga vreun concurs de cățărare cu ele sau de viteză, dacă îți plac plimbările nesfârșite sau dacă ideea ta de distracție este să pedalezi zeci de km, lăsând problemele departe, modelele Juliet reprezintă cele mai bune biciclete pe care le poți alege.

Cursiera este foarte confortabilă, cadrul este unul care arată, se comportă bine și cântărește mai puțin decât alte modele mult mai scumpe.

Preț

Pretul acestei biciclete de șosea incepe de la 2700 lei.

Rating

Leave a Comment: