Ghid comparativ biciclete de munte - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Ghid comparativ biciclete mountain bike

Ghid comparativ biciclete de munte

Să fii în căutarea unei biciclete mountain bike, poate fi o bătaie de cap îngrozitoare. Pe lângă diferite branduri existente pe piață, ai multe aspecte și componente de care trebuie să ții cont înainte de achiziționarea ei.

În ciuda a ceea ce ai crezut inițial, ai observat că tipurile de biciclete mountain bike pot diferi între ele în mult mai multe moduri decât culoare și aspect.

Pentru a fi sigur că alegi modelul de bicicletă de munte dorit, adaptat nevoilor tale și, în special, bugetului tău, sunt mai multe lucruri pe care ar fi bine să le iei în considerare înainte de a face o achiziție. Acest ghid te va ajuta în acest aspect, prin descrierea diverselor tipuri de biciclete mountain bike și a componentelor care le alcătuiesc. Totodată, vei avea mai multe recomandări, în funcție de bugetul tău.

Când vei termina de citit acest ghid, vei deține toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună alegere și poate chiar vei putea recomanda tu, la rândul tău, unui prieten pentru ce model ar fi bine să opteze.

Vom începe prin a identifica motivul pentru care este rău să fii insuficient de bine informat atunci când decizi să îți cumperi unul dintre multele modele de biciclete mountain bike disponibile pe piață.

De ce este bine să îți alegi atent bicicleta de munte

Tipurile de biciclete mountain bike au evoluat foarte mult de când s-au inventat, astfel că în prezent ai o gamă largă de utilizări și designuri între care poți alege, fiecare dedicată unui anume tip de plimbare. Alegerea unor tipuri greșite de biciclete mountain bike poate avea ca rezultat o experiență nu foarte plăcută în timpul plimbării.

De exemplu, dacă ai de gând să faci plimbări lejere, pe drumuri pavate în mare parte a timpului și optezi pentru biciclete downhill, vei fi foarte dezamăgit pe traseu. Această bicicletă de munte a fost proiectată să cobori pante abrupte cu ea, dar este destul de greu de controlat pe teren drept și, în special, de urcat dealuri. Te vei trezii gâfâind imediat și va trebui să te dai jos din șa și să îți cari bicicleta până sus.

Alegerea atentă a unei biciclete mountain bike implică unele cunoștințe legate de dimensiunea și ce componente sunt mai importante atunci când pedalezi. Astfel vei avea o bicicletă de munte confortabilă, care va avea performanțe mai bune și ce se va adapta stilului tău de pedalare.

Urmărește aceste aspecte și va fi ușoară selectarea unei biciclete mountain bike, ținând cont, în același timp, de bugetul tău.

După ce trebuie să te uiți înainte de a-ți cumpăra bicicleta de munte

Nu ar fi bine să mergi pe mâna vreunei biciclete mountain bike până nu te-ai familiarizat cu toate punctele esențiale.

Tipul

În vreme ce mare parte a bicicletelor mtb pot arăta asemănător, există cinci tipuri principale de biciclete mountain bike, diferite între ele, fiecare adaptată unui anumit tip de teren.

 • TRAIL BIKES

Trail Bikes reprezintă cele mai versatile biciclete mountain bike și sunt și cele mai comune. Sunt ideale pentru un uz general. Au un design extrem de adaptabil și țintesc spre o bicicletă de munte care se poate acomoda tuturor tipurilor de medii off-road. Sunt echipate pentru a face față diverselor tipuri de terenuri accidentate și îți pot oferi în același timp și suficientă viteză, greutate redusă și un grad de confort destul de ridicat.

Astfel de biciclete mountain bike vin cel puțin cu suspensie pe față și sunt decente pe coborâri, dar au vitezele proiectate mai degrabă pentru urcări sau pedalat pe teren mai lin.

Dacă vrei să mergi cu ele pe cărări montane, trail bikes-urile sunt ideale pentru tine.

 • BICICLETE CROSS COUNTRY

Aceste biciclete mountain bike sunt echipate pentru crosuri competiționale, ce au loc în general în zone cu off-road mai lin și mai plat. La modelele cross country se pune accent pe viteză și anduranță, fapt reflectat și în caracteristicile bicicletei mtb. Aceasta este foarte ușoară și are un design al cadrului mai puțin agresiv, modificat pentru a reduce greutatea cât de mult se poate, oferindu-i astfel mai multă viteză în curse. Viteza este punctul lor forte. 

A nu se înțelege că bicicletele cross country sunt fragile sau incapabile să facă față unor suprafețe de teren mai intens. Deși sunt, într-adevăr mai rapide și mai ușoare, aceste biciclete mountain bike vor putea să treacă fără probleme de zonele mai dificile ale cărărilor din păduri, asigurând în același timp o manevrabilitate foarte bună.

Aceia care vor să intre în competiții cu biciclete XC (o altă denumire a bicicletelor cross country) sau pur și simplu preferă viteza și greutatea mică a lor, ar trebui să opteze pentru acest model.

 • BICICLETE CU ROȚI GROASE

Variantele de biciclete cu roți groase sunt caracterizate prin cauciucuri supradimensionate, de 97 mm (3.8 in) sau mai mari. Jențile acestor biciclete mountain bike au și ele de cel puțin 66 mm (2.6 in) lățime. Datorită acestor dimensiuni, presiunea pe care roțile o aplică pe sol este mică. Astfel, se poate pedala pe teren pe care alte tipuri de biciclete mountain bike ar avea probleme, cum ar fi zăpadă, nisip sau noroi.

Deși inițial au fost proiectate pentru a se merge cu ele peste zăpadă, s-a observat că fac față foarte bine tuturor variantelor de teren instabil. Profilul mai mare ar roților îi oferă aderență bună, astfel că în ultimii ani aceste biciclete cu roți groase sunt din ce în ce mai populare.

În Statele Unite și în tările din Vestul Europei, odată cu apariţia zăpezii, din ce în ce mai mulţi ciclişti folosesc biciclete cu roți groase și astfel numărul de biciclete mountain bike de vânzare crește în această perioadă.

Cadrul pentru biciclete cu roți groase nu variază foarte mult față de celelalte biciclete mountain bike, cu diferența că furca și axul sunt mai late, astfel încât să poată găzdui roțile mari.

 • BICICLETE DE TEREN

Aceste biciclete mountain bike sunt concepute astfel încât să poată face față unei mari varietăți de teren din zone montane și deluroase. Ele oferă câte puțin atât din trail bikes, cât și din biciclete downhill, rezultând biciclete de teren care fac față cu brio atât coborârilor abrupte cât și potecilor agresive.

Cadrul unei astfel de biciclete mountain bike are aceeași construcție ca și trail bike. Marea diferență o face suspensia. Suspensia full este aproape întotdeauna prezentă, iar cursa suspensiei este mai mare. Totodată, comparând cu trail bikes, au frâne mai puternice și roți și cauciucuri mai late.

Astfel, dacă ești în căutarea unei biciclete mountain bike care este bine echipată să facă față pantelor descendente abrupte, în vreme ce oferă agilitate adecvată în porțiunile de plimbare mai puțin solicitante, atunci alege biciclete de teren.

 • BICICLETE DOWNHILL

Modelele de biciclete downhill sunt proiectate, aproape în exclusivitate, pentru coborâri lungi, de pe stânci abrupte sau bolovani. Au un design al cadrului mai lung, care îți va oferi o poziție mai confortabilă, din care vei putea vedea mai bine obstacolele și vei vira mai bine la viteze mari.

Variante de biciclete mountain bike folosite exclusiv pentru coborâri, modelele de biciclete downhill vor fi greu de utilizat pe teren plat și aproape imposibil de urcat dealuri cu ele. Cel mai adesea vei observa cicliști care preferă să se dea jos din șa și să o care până sus, în loc să obosească peste măsură pedalând.

Aceste biciclete downhill vor fi echipate întotdeauna cu full suspension, care va avea o cursă foarte mare, atât pe față, cât și pe spate. O astfel de cursă este necesară pentru a oferi o rezistență sporită la impactul de la înălțimi mari pe care aceste biciclete mountain bike trebuie să le suporte. Totodată, în cazul căderilor de la altitudini înalte sau a săriturilor, va ajuta la amortizarea stresului la care este supus cadrul.

Dacă vrei să cobori pante abrupte sau să sari sus, fără să ai probleme mari cu cadrul sau alte piese, atunci poți opta pentru biciclete downhill.

Mărimea

Indiferent care dintre diferitele tipuri de biciclete mountain bike va fi aleasă de tine, este absolut necesar să te asiguri că iei mărimea potrivită pe dimensiunile tale. Pedalarea pe o bicicletă mai mare sau mai mică nu va fi deloc comodă și va reduce calitatea generală și performanța bicicletei.

 Bicicletele mountain bike vin în mărimi standard (S, M, L etc.), care de obicei nu diferă de la o marcă la alta. Dimensiunea cadrului va fi, în cele mai multe cazuri, corelată cu mărimea ta. Mare parte a producătorilor vor avea un “tabel marimi biciclete” în care sunt trecute înălțimea utilizatorului și cea a cadrului, ca cel de mai jos.

Tabel mărimi biciclete 

Biciclete bărbați

Biciclete femei

Înălțimea utilizatorului

Mărime cadru

Înălțimea utilizatorului

Mărime cadru

cm

inci

mărime

cm

inci

mărime

148-158

13-14

XS

148-158

13-14

XS

158-168

15-16

S

158-168

15-16

S

168-178

17-18

M

168-178

17-18

M

178-185

19-20

L

178-185

19+

L

185-193

21-22

XL

193-198

23-24

XXL

Dacă dimensiunea ta se găsește între mărimi, cel mai bine să optezi pentru varianta mai mică, deoarece va fi mai ușor să o ajustezi, față de una mai mare.

Principala ajustare a unei biciclete mountain bike pe care trebuie să o faci, este reglarea scaunului pentru înălțimea ta. Astfel, în momentul în care pedala este în jos în timpul rotației, scaunul trebuie pus în așa fel încât, atunci când stai pe el, picioarele tale să fie extinse la 80-90%. 

Componente

Am discutat în detaliu despre componentele unei biciclete mountain bike în articolul principal, dar aici va fi făcută o scurtă reîmprospătare a informațiilor, care te vor ajuta atunci când vei citi descrierile bicicletelor din acest ghid.

 • Cadrul

Cadrul unei biciclete mountain bike este, în esență, corpul acesteia, pe care sunt montate toate celelalte componente. Acestea sunt construite în așa fel încât să fie rezistente, dar și ușoare în același timp.

Aluminiul este materialul cel mai des întâlnit în fabricare, costul de producție fiind destul de mic, iar greutatea nu foarte mare. Cadrele pentru biciclete mtb ieftine sunt fabricate din oțel, dar sunt foarte grele.

Cel mai bun material din care poate fi fabricat cadrul unei biciclete mountain bike este titanul, care este foarte rezistent și extrem de ușor. Bicicletele de munte cu cadrul de titan sunt extrem de scumpe, iar accesul la ele este limitat din această cauză. În ultima vreme, fibra de carbon a început să fie din ce în ce mai populară, fiind folosită în special pentru bicicletele cross country, care trebuie să fie cât mai ușoare.

 • Roțile/cauciucurile/jențile

Roțile unei biciclete mountain bike au parte de multe lovituri, zgârieturi și șocuri. Mare parte a lor sunt fabricate din aluminiu și sunt ranforsate în așa fel încât să ofere stabilitate și rezistență la îndoire.

Cauciucurile sunt și ele făcute pentru a fi extrem de rezistente și au un profil noduros, care rezistă la înțepături, asigurând în același timp o tracțiune mai bună pe pământ și pietriș.

 • Sistemul de viteze

Sistemul de viteze de pe biciclete mountain bike este alcătuit din schimbătoare, lanț, deraioare pe spate și pe față, împreună cu foile principale și pinioanele.

Deraioarele sunt responsabile cu transferul lanțului de pe o foaie pe alta și pe diverși pinioni, ce determină raportul vitezei bicicletei. Vitezele unei biciclete mountain bike pot varia între 9 și 30.

 • Ghidonul

Ghidonul este folosit pentru a menevra biciclete mountain bike. Sunt montate pe furca din față și sunt conectate printr-o componentă numită pipă. Ghidonul poate varia în lungime și formă, iar cea mai mică modificare face ca manevrabilitatea și stabilitatea să se schimbe.

 • Șaua

Șaua este cea pe care cicliștii stau, deși pentru biciclete mountain bike, nu se prea aplică, pe multe porțiuni de drum fiind imposibil de stat jos. Scaunele pot fi ajustate pe verticală sau orizontală și sunt puțin mai late ca în cazul bicicletelor de șosea și, totodată, oferă un strat suplimentar de burete.

 • Frânele

Sistemul de frânare pentru biciclete mountain bike vine în două forme: pe disc sau cu saboți. Frânele cu saboți erau folosite inițial, dar funcționau destul de rău pe umiditate sau daca janta era puțin îndoită.

În ultimii zece ani cicliștii împătimiți au trecut la varianta de frână pe disc, care, pe lângă faptul că poate frâna și pe ploaie și noroi, îți oferă o frânare mai controlată și nu uzează la fel de tare jantele.

 • Pedalele

Pedalele pot varia de la stilul simplu, platformă, la cel complex, cu prindere, care necesită folosirea unor pantofi sport speciali care se prind de ele. Pedalele cu prindere au un design care le permite cuplarea cu o componentă din încălțările ciclistului, pentru a-i oferi acestuia mai mult control la pedalare.

Mai există, pentru biciclete mountain bike, și varianta pedalelor cu centură, care prind laba piciorului utilizatorului, pentru ca picioarele să nu ii alunece în timpul pedalării.

 • Suspensiile

Modelele de biciclete mountain bike fabricate inițial și unele variante de biciclete mountain bike preț mic nu dispun de niciun sistem prin care să amortizeze șocurile. Totodată, pe modelele de biciclete cu roți groase nu se montează suspensii, pentru că roțile lor acționează ca amortizor. Însă majoritatea celor din ziua de astăzi au măcar un tip de suspenie montat pe cadru.

Bicicletele cu suspensie pe față (hardtail mai sunt numite) au suspensia pe furca din față, dar nu și în spate. Sunt comune bicicletelor trail și cross country, oferindu-le o manevrabilitate și o eficiență bună a pedalării.

Biciclete de munte cu full suspension au amortizoare și în partea din spate. Acestea sporesc confortul utilizatorului atunci când pedalează pe un teren mai accidentat, dar controlul și eficiența pedalării sunt mai reduse ca în cazul celor hard tail. Cele mai multe biciclete downhill au suspensie full.

Suspensiile ajută la preluarea șocului ce acționează asupra ciclistului atunci când pedalează pe teren dificil sau rezultat în urma săriturilor. Fără suspensii, un stil de plimbare agresiv ar avea un efect destul de puternic asupra fizicului riderului, iar acesta ar obosi foarte rapid.

Totodată, fără un sistem bun de suspensii, cauciucurile, jențile și chiar cadrul se pot îndoi, crăpa sau rupe din cauza impactelor puternice. Amortizoarele preiau parte din șocul acestor lovituri și cresc longevitatea componentelor principale.

După cum am prezentat anterior, prețul pentru biciclete mountain bike este dat de calitatea materialelor folosite în producerea ei

În continuare vor fi trecute în revistă mai multe categorii de prețuri și cele mai performante două modele de biciclete de munte din acea categorie.

Cele mai bune biciclete de munte de până în 1000 €

Merida Big Nine 300 (2019)

Modelele Merida Big Nine 300 sunt biciclete hardtail, destinate stilului cross-country. Sunt biciclete mountain bike excelente, dacă preferi un stil de pedalare rapid.

Sunt dotate cu roți de 29 inch, care îți permit să treci mai repede peste obstacole și denivelări mici, fără a pierde prea mult din viteză. Roțile mai mici, atunci când lovesc obstacole pe parcursul traseelor, au tendința de a încetini sau de a se dezechilibra. Datorită cauciucurilor de dimensiuni mari pe care Merida Big Nine 300 le are, acest lucru nu se întâmplă și poți continua cursa, ca și cum nimic important nu s-ar fi întâmplat. Totodată, tracțiunea oferită este mult mai bună.

Fiind destinate pentru a face față urcușurilor și coborârilor pe traseu de dificultate medie, modelele de biciclete mountain bike Merida Big Nine 300 au fost dotate cu sistem de viteze Shimano SLX, care este foarte apreciat de către cei cărora le place să meargă prin munți.

Aceste biciclete sunt ideale și pentru cei care fac naveta. Roțile mari sunt asemănătoare bicicletelor de șosea, astfel că Merida Big Nine 300 va fi capabilă să se miște rapid pe drumuri pavate.

Totodată, cicliștii vor putea sta în poziție verticală în timp ce pedalează, iar datorită rezistenței acestei biciclete mountain bike, vor putea, atunci când e cazul, să traverseze zone mai puțin drepte din stradă.

În concluzie, Merida Big Nine 300 este rapidă și agilă, făcând-o o bicicletă de munte ideală pentru începători.

 • Cadrul bicicletei este din aluminiu și cântărește doar 900 de grame și vine la pachet cu garanție pe viața, așa cum te-au obișnuit deja cei de la Merida.
 • Furca, model Suntour KCF LOR Air, este tot din aluminiu, cu suspensie pe aer și sistem de blocare, având o cursă de 100 mm.
 • Transmisia, 2x10, este formată dintr-un angrenaj FSA Alfa Drive și o casetă de pinioane Shimano HG 50. Schimbătoarele față și spate sunt Shimano Deore, respectiv Shimano XT Shadow, iar manetele schimbător de asemenea Shimano Deore.
 • Sistemul de frânare este un Shimano MT-200, cu discuri de 160 și 180 mm.
 • Roțile sunt formate din jante Merida Comp și Anvelope MAxxis Ikon de 29 inch, pliabile.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Merida Big Nine 300 (2019) poate fi consultat aici.

Rating

Bicicleta mountain bike Pegas Suprem

Pe data de 15 decembrie anul trecut, Pegas a lansat un nou model de biciclete cu roți groase, Suprem. Ele vin echipate cu anvelope foarte mari, cu dimensiuni de 26 × 4. Aceste biciclete mountain bike au un diametru al anvelopelor aproape identic cu cel al unei biciclete de 29 inci.

La origine, modelele de biciclete cu roți groase au fost inventate pentru a fi eficiente pe zăpadă și teren alunecos. De-a lungul anilor, acestea au devenit din ce în ce mai versatile, fiind utilizate în ultimul timp pe toate tipurile de drumuri și de vreme.

Din punct de vedere vizual, Pegas Suprem arată foarte bine.

Vine echipat cu un cadru din aluminiu hidroformat, sistem de viteze Microshift XLE 1×10, frâne pe disc Tektro Aries cu dimensiuni ale discurilor de 180 mm față și spate. Lanțul este KMC cu quick link, iar anvelopele sunt CST BFT 26 × 4.

Bicicletele de munte Suprem au o furcă cu suspensie mecanică de 10 cm. Brand name-ul furcii nu este unul cunoscut, însă bicicleta mtb este mai eficace și se poate adapta mai repede cu ajutorul unei suspensii, putând fi folosită nu doar pe zăpadă ci și pe nisip și drumuri pavate.

Greutatea Pegas-ului este de 17,25 kg, iar greutatea maximă admisă a ciclistului poate fi de până la 120 kg. Acest model este disponibil într-o singură dimensiune a cadrului, de 17 inci.

Una peste alta, modelul Pegas Suprem este o bicicletă de munte frumoasă, ușor de utilizat, putând fi folosită și de începători. Este un brand românesc, pe care îl admirăm cu toții și care ne bucură că a revenit în piață, iar mulți pot considera aceste modele ca biciclete mtb ieftine.

Pentru a afla mai multe detalii despre echipare și componente citește un review mai detaliat.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Pegas Suprem poate fi consultat aici.

Disponibilitate după preț, crescător

biciclop.eu

emag.ro

Rating

Cele mai bune biciclete de munte de până în 500 €

Bicicleta de munte Kilimanjaro MTB Pro

Bicicletele Kilimanjaro sunt marcă proprie a celor de la Hervis și fac parte, în general, din categoria bicicletelor entry level. Spun în general deoarece unele modele au specificații tehnice asemănătoare unor modele mai scumpe, din aceeași categorie.

În cazul de față, bicicleta Kilimanjaro MTB Pro are o echipare destul de bună având în vedere prețul de până în 500 euro. Tocmai de aceea, bicicleta este destul de recomandată în rândul comunităților de cicliști. Să ne înțelegem. Recomandată începătorilor care nu sunt dispuși să plătească mai mult pentru un MTB. Pentru această categorie de cicliști, care nu merg pe munte decât de 2-3 ori pe an, bicicleta este mai mult decât perfectă. Dar hai să ne uităm un pic la specificațiile tehnice.

Specificații bicicletă de munte Kilimanjaro MTB Pro

 • Cadrul modelului MTB Pro este din aluminiu 6061 (material folosit și la bicicletele mai scumpe, gen Merida), iar furca este un Suntour SF16-XTC.
 • Are 27 de viteze, schimbătoare Shimano XT și frâne hidraulice pe disc, marca Tektro. Deși nu se compară cu sistemele de frânare ale celor de la Shimano, acestea se prezintă destul de bine și au o putere decentă de frânare.
 • Jantele sunt din aluminiu, duble, iar anvelopele Schwalbe Rapid Rob. Acestea din urmă reprezintă alegerea ideală nu doar pentru începători, ci și pentru cicliștii mai experimentați deoarece au un preț bun și o aderență la fel de bună.
 • Designul bicicletei este unul simplu, dar elegant și atractiv, aproape la fel ca în cazul modelelor dintr-o categorie superioară de preț. Culorile disponibile sunt negru și gri, cu mici inserții de albastru sau bleu, în funcție de model.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta Kilimanjaro MTB Pro poate fi consultat aici.

Rating și Concluzii

Ca o concluzie, având în vedere prețul decent la care poate fi achiziționată, această bicicletă este perfectă pentru începătorii în ale ciclismului de munte și poate face față cu brio unor trasee de dificultate medie. Deci, dacă nu mergi pe trasee montane mai mult de 4-5 ori pe an și nu te aventurezi pe cele mai anevoioase poteci, poți achiziționa fără probleme acest model de bicicletă.

Bicicleta mountain bike Omega Spark

Gama Omega Spark reprezintă biciclete destul de bune, care sunt echipate decent pentru turele pe munte, pentru începători. Dacă vrei să faci trecerea de la plimbările de pe aleile parcului la trasee montane, acest model de biciclete mountain bike este ideal.

Marea parte a cicliștilor de weekend, folosește bicicleta pentru ieșiri alături de prieteni. Această bicicletă de munte, te va ajuta să parcurgi orice fel de drum accidentat, datorită unui cadru ușor de aluminiu, a roților de 29 inci cu jante echipate cu anvelope de calitate, marca Kenda.

De asemenea, dacă dorești să urci dealurile, datorită transmisiei de la Shimano de 3 x 9 acest lucru va fi foarte simplu de realizat. Cu ajutorul furcii Suntour XCT, care are o cursă de 100 mm, poți coborî în siguranță pante destul de abrupte. Frânele hidraulice pe disc te vor ajuta să controlezi foarte bine încetinirea bicicletei.

Omega Spark este modelul perfect pentru cei care vor să achiziționeze biciclete mtb la prețuri rezonabile.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Omega Spark poate fi consultat aici.

Rating

Cele mai bune biciclete de munte mai ieftine de 1700 lei

Modelele de biciclete mountain bike prezente în acest segment de preț nu pot considerate biciclete de munte în adevăratul sens al cuvântului. Sigur, te poți plimba liniștit cu ele pe teren accidentat și te poți distra copios făcând-o, dar nu le vor plăcea prea mult abuzurile. Și desigur și confortul tău va avea de suferit.

Variantele de biciclete mountain bike întâlnite aici vin, în marea lor parte, cu transmisie Shimano, frâne mecanice și chiar hidraulice pe disc. Greutatea, deși una măricică, este cu cel puțin două kilograme mai mică decât în cazul celor sub 600 de lei.

Bulgarii de la Cross sunt cunoscuți pentru bicicletele accesibile ca preț, dar dotate decent. În plus, în ultimii ai au început să pună tot mai mult accent pe partea estetică, semn că au înțeles în sfârșit faptul că oamenii nu aleg o bicicletă doar în funcție de cracteristicile tehnice, ci și în funcție de aspect.

Cross GRX 827

Specificații bicicletă Cross GRX 827

 • Cadrul bicicletei GRX 827 este confecționat din aluminiu, la fel și furca, marca Suntour, cu o cursă de 100mm.
 • În ceea ce privește partea estetică, GRX stă destul de bine, chiar comparativ cu unele biciclete mult mai scumpe. Deși nu sunt trase prin cadru, cablurile sunt bine prinse de acesta, aspectul final fiind unul curat și îngrijit. Și la capitolul colorit modelul de față primește un punct în plus. Combinația de negru intens, cu roșu și albastru, este perfectă dacă vrei să ieși din anonimat și să te bucuri nu doar de o bicicletă bună, ci și de una frumoasă.
 • Transmisia, 3x9, este formată dintr-un angrenaj Shimano FC-M351 și pinioane Shimano Acera. Schimbătoarele sunt și ele unele de calitate, Schimano Acera pe spate și Sghimano Altus, pe față. Acest aspect întărește ceea ce am spus la începutul prezentării, și anume că cei de la Cross au, în general, biciclete ieftine și bune.
 • Sistemul de frânare este și el unul destul de bun, și anume unul hidraulic, pe discuri, de asemenea marca Shimano.
 • Roțile, de 27,5 inch, sunt formate din jante marcă proprie, Crosser și anvelope Kenda. Butucii sunt și ei unii performanți, tot Shimano.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Cross GRX 827 poate fi consultat aici.

Rating

DHS Terrana 2625

După succesul obținut cu gama de biciclete mountain bike Devron, românii de la DSH au reîmprospătat brandul cu modelele DHS.

MTB-urile de la DHS sunt din gama entry level, așa cum indică și categoria de preț în care sunt încadrate, și au o echipare decentă. Însă nu te poți aștepta să facă față traseelor mai dificile și dacă mergi cu ele pe munte mai mult de 5-6 ori pe an este posibil să trebuiască să schimbi multe piese.

Pe de altă parte, dacă ești doar un ciclist de ocazie și mergi cu bicicleta pe trasee montane doar atunci când mergi în vacanță, alegerea unui astfel de model poate fi o decizie înțeleaptă. Nu cheltuiești foarte mulți bani și o poți folosi fără probleme și în oraș.

Specificații bicicletă DHS Terrana 2625

 • Varianta Terrana 2625 vine echipată cu o furcă de aluminiu cu suspensie, cu o cursă de 100 mm și blocator.  
 • Transmisia este una 3 x 7, cu angrenaj și pinioane de la Shimano. Schimbătorul față este Shimano Tourney la fel ca și cel spate. Maneta schimbător poartă sigla Shimano Altus.
 • Roțile sunt formate din jante Cerurim de 26 inch cu 32 spițe, echipate cu cauciucuri Kenda K901 K902 26"*2,1 inch.
 • Frânele sunt mecanice pe disc, și nu poartă numele vreunui producător de renume.
 • Designul bicicletei este unul specific al celor de la DHS, modelul fiind disponibil în culorile negru și gri, cu mici inserții de albastru și verde.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Dhs Terrana 2625 poate fi găsit aici.

Rating

Acestea fiind spuse, dacă vei citi ambele descrieri de mai sus, îți vei da seama singur cine este câștigător detașat.

Cu transmisie 3x9, sistem de frânare hidraulic pe disc, componente de marcă și aspect apropiat de cel al bicicletelor mult mai scumpe, Cross GRX 827 o detronează cu ușurință pe autohtona DHS Terrana.

Biciclete mountain bike între 500 și 600 de lei

Bicicletele de munte încadrate în limita de preț mai sus menționată sunt “de munte”, doar cu numele. În mod cert, forma aduce cu cea specifică pentru biciclete mountain bike. Dar din punct de vedere al echipării, construcției și a funcționalității, nu sunt prea recomandate pentru a fi folosite pe munte. Aceste instrucțiuni nu vin doar din partea celor care fac review-uri asupra acestor modele, ci și din partea unora dintre producători.

Multe biciclete din acest segment sunt de cele mai multe ori destinate plimbării prin oraș sau prin parcuri. Așadar, majoritatea sunt bune doar pentru a merge pe asfalt. Poți alege între modele fără suspensie, hardtail sau full suspension. Atipic celor prezentate în ghidul de achiziție, pentru aceste variante, cele mai bune se vor dovedi a fi acelea care vin fără suspensie pe spate. Din mai multe motive, printre care greutatea mai mică, cadru mai rezistent și, poate cel mai important, mai puține piese care se pot strica.

Furcile din acest segment nu funcționează la parametrii perfecți, nu se poate face mentenață la ele, deoarece sunt capsulate și sunt greoaie. Suspenia pe spate, dacă există, are pivoți care vor începe să joace după ceva timp de utilizare, amortizorul mai mult nu funcționează, iar în plus sunt și foarte grele. Deseori, un astfel de model de biciclete mountain bike, full suspension, va ajunge să depășească 17 kg, un adevărat chin dacă stai la etajul 4 și trebuie să le cobori pe scări.

Transmisia este alcătuită, în general, din trei foi standard și din șase-șapte pinioane și nu vei întâlni frâne pe disc.

Bicicleta mountain bike Rich R2648A

Acest model de bicicletă mtb ieftină vine echipată cu suspensii. Furca este no name, de 26 inci. Cockpit-ul este integral din oțel, la fel ca și țeava de șa. Doar cadrul este dintr-un alt material și anume, din aluminiu. Transmisia este 3 x 6 Saiguan, o firmă mai puțin cunoscută și mai slab cotată decât Shimano.

Roțile sunt compuse din jante simple de aluminiu de 26 inci și sunt echipate cu cauciucuri cu cameră marca proprie, Rich. Frâna este un V-brake de oțel, no-name, probabil tot producție proprie. Date exacte despre greutate nu au fost găsite, dar este cert că depășește 16 kg.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Rich R2648A poate fi consultat aici.

Rating

Bicicleta mountain bike Kreativ 2603

Modelele de biciclete mountain bike Kreativ a românilor de la DHS oferă cam cea mai bună echipare în acest segment de preț. Varianta 2603 vine cu furcă cu amortizor, din oțel, iar cockpitul și țeava de șa, împreună cu cadrul sunt de oțel. Transmisia este Sunrace 3 x 6.

Roțile sunt alcătuite din jante Cerium de 26 inci din oțel, anvelope cu cameră Kenda.

Jantele vin cu 36 de găuri și ar trebui să ofere o rezistență și o rigiditate mai bună decât cele cu 32 de găuri, deci acest lucru poate fi considerat ca un plus. 

Frânele sunt atât cele pe față, cât și cele pe spate stil V-brake din oțel.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Kreativ 2603 poate fi consultat aici.

Rating

În concluzie, dacă ai posibilitatea și disponibilitatea financiară, ar fi de preferat să nu alegi unul dintre modelele de biciclete mountain bike din segmentul de preț 500-600 lei, întrucât, cu 400 sau 500 de lei în plus poți achiziționa o bicicletă mult mai performantă.

Acestea fiind spuse, dacă totuși nu reușești sau consideri că nu merită să mai aștepți să strângi bani, Kreativ 2603 este cea mai bună variantă pentru care poți opta. Chiar dacă vine fără suspensie pe spate, aceasta mai mult ar încurca și ar îngreuna bicicleta.

Cele mai bune biciclete de munte pentru femei

Înainte de a prezenta care sunt cele mai bune biciclete mountain bike pentru femei, este important să știi cu ce se diferențiază acestea față de cele pentru bărbați sau unisex.

În general, biciclete femei tind să prezinte două mari diferențe față de biciclete bărbați, care le fac mai confortabile:

 • Un reach mai scurt – anume distanța dintre șa și ghidon este mai mică. De obicei acest lucru se întâmplă scurtând top tube-ul, unghiul țevii care ține șaua este la un unghi mai înclinat, iar pipa care ține ghidonul este mai scurtă.
 • Dimensiuni mai mici – biciclete femei vor avea mărimi până la small și extra small, pentru a fi compatibile cu riderii mai mici ca înălțime. Acestea pot avea un reach mai scurt ca cel prezentat mai sus, sau sunt pur și simplu versiuni de mărimi mai mici ale modelelor de biciclete bărbați sau unisex, produse special pe mărimea mai mică a unor femei.
 • O particularitate, care se întâlnește în special pe biciclete mountain bike de femei este top tube-ul coborât, care permite o postură mai joasă a ciclistului.

Pe lângă diferențele majore care au fost prezentate mai sus, biciclete femei pot prezenta și una sau mai multe dintre următoarele modificări față de modelele de biciclete bărbați.

Aceste diferențe țin de fiecare producător în parte, unii aplicându-le pe toate, în vreme ce alții adoptă alte modificări, specifice modelelor proprii:

 • Brațele pedalierului mai scurte – pentru persoanele cu picioare scurte, producătorii au venit cu ideea să scurteze brațele pedalierului (piesa care face legătura dintre pedală și foaia care se învârte). Astfel, se reduce întinderea piciorului în momentul pedalării. Persoanele care au picioarele mai scurte nu vor mai simți că se întind la maximum pentru a face o rotație completă a pedalelor. Brațele scurte ale pedalierului vor duce la schimbarea vitezelor unei biciclete, așa că trebuie ținut cont și de acest lucru.
 • Viteze diferite și rații diferite ale vitezelor – unele biciclete femei pot avea două sau trei foi mari. Dacă în cazul variantelor de biciclete bărbați performante s-a ajuns ca o singură foaie mare să fie suficientă pentru a face față urcărilor istovitoare, pentru modelele de biciclete femei, producătorii s-au gândit că ar fi mult mai ușor să dubleze sau chiar să tripleze acest set. Astfel, cicliștii mai puțin puternici vor putea, la rândul lor, să urce pantele foarte abrupte, fără să simtă că rămân fără aer.
 • Ghidon mai îngust – forma mai îngustă a ghidonului este ideală pentru umerii mai înguști pe care femeile îi au în comparație cu bărbații, oferindu-le, astfel o poziție de pedalare mult mai confortabilă.

Pe ce se bazează aceste diferențe de design?

Majoritatea modelelor de biciclete femei au fost gândite special pentru fizionomia sexului frumos, care se prezintă în general cu picioare mai lungi, brațele și trunchiul mai scurte ca ale unui bărbat. Totodată, s-a observat preferința de a pedala pe biciclete mountain bike stând drept și nu aplecat și, ținând cont că majoritatea sunt mai mici de înălțime, s-a montat un top tube mai jos față de modelele de biciclete bărbați.

În ultimii 10 ani, din ce în ce mai multe femei au decis să treacă la biciclete mountain bike, astfel că producătorii primesc mult mai multe date cu privire la stilul de pedalare, îmbunătățindu-și astfel designul de la model la model.

Ai nevoie de o bicicletă de femei?

Ei bine, dacă ești bărbat, nu. Lăsând gluma la o parte, sunt femei care preferă să se plimbe pe biciclete bărbați și care se simt foarte confortabil pe ele. În același timp, dacă simți că depui un efort prea mare la pedalare, dacă șaua este înclinată la maxim și tu tot nu ajungi cum trebuie la ghidon, dacă atunci când se termină cursa pedalei trebuie să te ridici de pe șa, pentru a ajunge cu picioarele până jos, atunci se poate să ai nevoie de o bicicletă special dedicată femeilor.

În orice caz, înainte de a achiziționa o bicicletă, fie ea unisex sau de femei, este bine ca după ce te-ai decis care dintre modele îți place, să o iei și să dai o tură cu ea. Sunt convins că niciun dealer care se respectă nu va fi împotriva acestui lucru.

De ce este important să scoți orice model de biciclete mountain bike la plimbare înainte de cumpărare? Pentru că doar mergând cu ea vei sesiza cât de confortabilă este, cât de simplu e să pedalezi, cât de normală este poziția în care stai. Toate aceste aspecte sunt la fel de importante ca dotările bicicletei, sau poate mai importante. Degeaba ai cea mai performantă transmisie, dacă nu poți pedala cum trebuie, din cauză că nu ajungi la pedale.

Kross Lea R4

Deși au în producție biciclete pentru toate stilurile de ciclism, polonezii de la Kross sunt specializați mai ales pe mtb-uri, care depășesc, în ceea ce privește dotările și raportul calitate-preț, multe dintre contracandidatele aflate în același segment de preț.

Specificații bicicletă Kross Lea R4

Acest model de biciclete mountain bike este special creat pentru femei. Este un hardtail, dotat cu furcă SR Suntor XCT HLO, cu o cursă de 100 mm.

 • Cadrul lui Lea R4 este confecționat din aluminiu și are o geometrie specifică bicicletelor de munte pentru femei, plus un aspect destul de plăcut în ceea ce privește coloritul. Pe de altă parte, faptul că nu s-a acordat suficientă atenție/importanță ascunderii cablurilor, face ca aceasta să arate un pic neîngrijit. Sau, dacă vrei, să te ducă cu gândul la o bicicletă mai degrabă ieftină.
 • Ghidonul este din aliaj de aluminiu, de 660 mm și, împreună cu pipa, tija de șa, manșoanele și jantele, poartă sigla Kross.
 • Transmisia este SR Suntour 3 x 8, cu pinioane Shimano Acera, schimbător față Tourney FD­TX800 și Alivio RD­M4000, pe spate.
 • Sistemul de frânare nu este unul care să te dea pe spate, însă funcționează decent pe trasee nu foarte dificile. Așadar, bicicleta este dotată cu frână mecanică, pe disc, marca Tektro.
 • Roțile sunt alcătuite din jante Kross Disc din aliaj, cu perete dublu, care sunt echipate cu cauciucuri Rubena Ocelot 27.5 x 2.1 inch. Butucii sunt marca Joy Tech.
 • Greutatea bicicletei Kross Lea R4 este de 15.3 kilograme.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Kross Lea R4 poate fi consultat aici.

Rating

Bicicleta mountain bike pentru femei KTM Peak Deore

Această variantă de bicicletă femei este tot un hardtail, la fel ca modelul prezentat anterior.

 • Este dotat cu o furcă Suntour XCT. 
 • Ghidonul este din aluminiu, iar împreună cu pipa, tija de șa, manșoane și șa, este fabricat de firma proprie, KTM.
 • Transmisia este una 3 x 8. Așa cum îi spune și numele bicicletei, deraiorul pe spate este Shimano Deore M591, iar cel de pe față este Shimano M190.
 • Cadrul este fabricat din aluminiu.
 • Roțile sunt formate din jante Remerx Masterdisc de 27.5 inci și sunt echipate cu anvelope Rubena V85-Ocelot.
 • Frâna este una hidraulică, foarte bună pentru prețul de achiziție al bicicletei.
 • Greutatea bicicletei este de 15.1 kg.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte KTM Peak Deore poate fi consultat aici.

Rating

Dintre cele două modele de mtb-uri prezentate mai sus, deși ambele au o furcă de tip XCT, destul de greoaie, câștigător detașat poate fi ales KTM-ul, datorită sistemului de frânare hidraulic și a transmisiei un mai performante. ​​​​

Biciclete de munte cu roți groase

Istoria bicicletelor cu roți groase începe în anul 1987, când Simon Rakower, managerul tehnic al cursei de la Iditasport (pe vremea respectivă se numea Iditabike), o cursă de 160 mile ce traversează Alaska, a venit cu o soluție proprie care ajuta participanții să “plutească” peste zăpadă. Astfel, el a confecționat o pereche de roți extra-groase prin sudarea între ele a două roți normale, tăindu-le în prealabil parte din zona mediană. Rezultatul a fost o roată cu o grosime de 44 mm.

În anul 2005, firma din Minnesota Surly a lansat primul model oficial de biciclete cu roți groase, Pugsley, iar de atunci restul este istorie, cum spun americanii.

Dacă modelele de biciclete mountain bike cu roți groase reprezentau cândva o nișă, folosită în special pentru a pedala pe zăpadă, în ziua de azi, aceste modele de biciclete de munte pot fi zărite indiferent de anotimp și de vremea de afară. Această categorie începe să crescă din ce în ce mai mult, în special datorită adaptabilității sale. Grație roților supradimensionate, poate trece fără niciun fel de problemă de orice obstacol întâlnit în cale, fie el nisip, noroi, pietriș sau zăpadă.

Sigur, comparând cu sutele de variante oferite de segmentul de biciclete mountain bike, utilitatea unei biciclete cu roți groase este destul de limitată. Practic, pentru orice tip de teren există în momentul de față o bicicletă de munte special adaptată, ceea ce face ca eficacitatea unui fat bike să fie discutabilă.

Acestea fiind spuse, există mulți cicliști care le utilizează și în zone mai tehnice, datorită construcției, în special a roților groase, cu ajutorul cărora poți depăși anumite obstacole mult mai ușor. Dar în general, ele sunt rezervate celor care dispun de fonduri suplimentare și care posedă deja modele de biciclete mountain bike pentru un uz mai des și îl folosesc pe acesta strict pentru distracție sau celor care doresc cu ajutorul unui fat bike să se facă remarcați.

Bicicleta mountain bike cu roti groase Cygnus 26 inci

Acest model de bicicletă cu roți groase vine fără suspensii.

 • Furca și cadrul sunt fabricate din aluminiu. 
 • Ghidonul, tija de șa și pipa sunt Promax.
 • Transmisia este una 2 x 9, cu angrenaj Suntour XCM 36/22 și pinioane Shimano HG200.
 • Deraiorul spate și cel față sunt marca Shimano, modelul XT, deci Deore. Maneta shifter este Shimano Acera, iar cea frână este Shimano M355.
 • Roțile sunt compuse din jante 26 x 4.00 inci, cu 36 spițe, marcă proprie, dotate cu anvelope CST BFT 26 x 4.00 inci.
 • Frânele sunt atât cele pe spate, cât și cele pe față Shimano M355 hidraulice pe disc.
 • Greutatea unei astfel de biciclete cu roți groase este de 16 kg.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Cygnus 26 inci poate fi consultat aici.

Rating

Bicicleta mountain bike cu roti groase Silverback Scoop Delight

Aceste biciclete mountain bike au în dotare un cadru din aluminiu 6061 rigid.

 • Furca fabricată din aluminiu vine fără suspensie.

 • Ghidonul, tija de șa împreună cu șaua și pipa sunt fabricate de firma Sector.

 • Transmisia este una 2 x 9, cu un angrenaj Fatbike Specific, o firmă proprie, cel mai probabil, pentru că nu au fost găsite prea multe informații cu privire la ea. Caseta de pinioane este un Shimano CS-HG300.

 • Schimbătorul față este un Shimano Deore, iar cel pe spate Shimano Alivio. Maneta shifter este Shimano Acera.

 • Roțile sunt alcătuite din jante SunRinglé Mulefut 80 SL cu 32 spițe, 26 x 4.7 inci, echipate cu anvelope Vee tire Bulldozer 26” x 4.7.
  Frânele și cele pe spate și cele pe față sunt pe disc, hidraulice Shimano BL M315.

 • Greutatea unei asemenea biciclete cu roți groase este de 15 kg.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Silverback Scoop Delight poate fi consultat aici.

Disponibilitate după preț, crescător

nichiduta.ro

emag.ro

Rating

Alegerea mai potrivită dintre aceste două modele de biciclete mountain bike prezentate ar trebui să fie modelul Cygnus.

Motivele sunt multiple, printre care prețul, care este mai mic cu câteva sute bune de lei, faptul că nu se găsesc prea multe informații cu privire la tipul de angrenaj de pe Silverback și, nu în ultimul rând, sistemul de frânare, care este unul ceva mai bun în favoarea Cygnus-ului.

Lasa un comentariu: