Ghid de achiziție pentru biciclete pliabile - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Ghid Achizitie pentru biciclete pliabile

Ghid de achiziție pentru biciclete pliabile

În acest ghid vei putea găsi absolut toate informațiile pe care trebuie să le deții înainte de cumpărarea unei biciciclete pliabile. De la ce este aceasta, la diversele tipuri de biciclete pliabile și până la piesele din care ele sunt compuse sau tipurile diferite de pliere, toate aceste subiecte și multe altele vor fi descrise amănunțit în ceea ce urmează. Astfel, tu, după ce termini de citit acest ghid, vei știi exact către ce variantă să te axezi.

Bicicletele, indiferent de tipul sau de dimensiunea lor, sunt ideale pentru plimbări. Fie că le vei folosi pentru relaxare, navetă sau drumeții, acestea reprezintă mijlocul de transport perfect, din mai multe puncte de vedere:

  • Pentru a ajunge din punctul A în punctul B, utilizatorul va trebui să pedaleze destul de serios, asta înseamnă că faci efort fizic, ce te ajută să te menții în formă sau chiar să slăbești, dacă este cazul;
  • Beneficiile pedalatului au fost studiate mulți ani la rând și nu mai este niciun secret pentru nimeni că acest tip de mișcare întărește sistemul cardiovascular și ajută la buna funcționare a acestuia;
  • Scapi de cozile din trafic, în special la orele de vârf, atunci când le folosești pentru navetă;
  • Sunt o variantă extrem de eco-friendly pentru deplasare, având zero emisii.

Din păcate, pe lângă toate beneficiile enunțate mai sus, o bună perioadă de timp mulți utilizatori s-au plâns de faptul că forma și mărimea lor le fac greu de transportat, cărat sau depozitat. Așadar, astfel au luat ființă modelele de biciclete pliabile, ca un răspuns la o nevoie reală, existentă. Acestea au revoluționat capacitățile bicicletelor, în general.

Designul ei, îi permite unei biciclete pliabile să treacă peste mare parte a problemelor legate de spațiul de depozitare sau minimizează impactul, făcându-le foarte versatile, în comparație cu alte tipuri de biciclete.

Desigur, construcția și funcționalitatea unei biciclete pliabile vor duce la modificări ale caracteristicilor de bază, rezultând o experiență de pedalare total diferită de cea cu care te-ai obișnuit, probabil, în cazul variantelor clasice.

Dacă ai întreba cicliștii deja obișnuiți cu biciclete pliabile, aceștia ți-ar răspunde că sacrificiile în ceea ce privește stilul de pedalare merită fără dar și poate, în special când te uiți ce puțin spațiu ocupă și că le poți lua după tine oriunde mergi, fie în casă, birou etc.

După cum spuneam și la începutul articolului, acest ghid te va ajuta să înțelegi ce sunt, cum funcționează și principalele componente ale modelelor de biciclete pliabile.

Așadar, să începem cu începutul.

Ce sunt bicicletele pliabile?

Ce sunt bicicletele pliabile

Modelele de biciclete pliabile sunt niște biciclete care au fost gândite în așa fel încât să poată fi împachetate într-o formă mai compactă, făcându-le mai ușor de cărat, depozitat și, cel mai important, sunt capabile să intre în spații unde o bicicletă normală nu ar încăpea.

Componentele, împreună cu metoda de pliere, pot varia în funcție de model sau de firmă. Stilul de împachetare și designul bicicletei pot opta către o asamblare rapidă, o construcție mai compactă, greutăți diferite și multe alte variabile, ce țin de producător.

În mare parte a cazurilor, compactarea se face astfel încât ambele roți ale unei biciclete pliabile să stea una lângă cealaltă, pentru a împărți același spațiu circular. Ghidonul și tija de șa pot fi și ele segmentate în multe stiluri, folosindu-se inclusiv tuburi telescopice.

Una dintre principalele caracteristici ale modelelor de biciclete pliabile este aceea că ele sunt catalogate inițial ca pliabile, apoi ca o subcategorie, urmează stilul bicicletei, fie el mountain bike, cursieră, cruiser sau BMX. Dar principala caracteristică este aceea că ele se pot compacta.

Bicicletele pliabile reprezintă în continuare apogeul în ceea ce privește evoluția bicicletelor, în timp ce din ce în ce mai multe companii se luptă pentru a găsi noi modalități prin care le pot îmbunătăți calitatea plimbării, greutatea și eficiența de pedalare.

Deși modelele de biciclete pliabile vin într-o mare varietate, în continuare nu au ca rol înlocuirea vreunui tip de bicicletă. Spre exemplu, în cazul unei biciclete pliabile ce este dedicată mountain bike-ului, aceasta nu ar trebui să fie prima alegere a celor care doresc să se plimbe pe teren foarte agresiv sau să participe la concursuri, fie ele și unele dedicate amatorilor. Dar vom discuta despre acesta aspect ulterior, atunci când se vor prezenta și toate stilurile diferite existente pe piață.

Istoria bicicletelor pliabile

Istoria lor datează încă din anii 1890, când unitățile militare europene au devenit interesate de inventarea unei biciclete dedicată infanteriștilor. În anul 1900, un domn numit Mikael Pederson a dezvoltat o variantă de bicicletă cu capacități de pliere, pe care a numit-o, foarte neașteptat, “bicicleta Pedersen”. Aceasta a fost construită pentru armata britanică și cântărea 7.5 kg, iar roata avea o dimensiune de 24 inci. Totodată, venea și cu un suport pentru pușcă și a fost folosită în mici conflagrații în care Imperiul Britanic lua parte.

În Al Doilea Război Mondial, consiliul de război britanic a comandat fabricarea unei biciclete pliabile care să aibă cadrul suficient de dur, încât să facă față aruncării cu o parașută din avion. Într-un final, ele au fost produse de către Birmingham Small Arms Company și cântărea în jur de 16 kg. Ele au fost gândite în așa fel încât ghidonul și șaua erau primele care atingeau pământul în momentul aterizării, pentru a proteja îndoirea roților. Strategia le-a funcționat, iar aceste biciclete pliabile au fost folosite cu succes.

Istoria bicicletelor pliabile

În faza de proiectare, firma a găsit o modalitate de a modifica forma de diamant pe care o aveau bicicletele tradiționale din acea vreme. Astfel, forma obținută a fost una eliptică, compusă din top tube cu seat stays la partea superioară și chainstay plus downtube, la partea inferioară.

Balamalele erau amplasate în fața butucului pedalier și în poziția corespunzătoare în fața șeii. Acestea erau fixate cu piulițe cu aripi, pentru a putea fi desfăcute mai rapid. Pedalele puteau fi împinse spre interior, pentru a evita agățarea lor în ceva, ajutând și la reducerea spațiului ocupat în momentul compactării.

Aceste biciclete pliabile au fost folosite de-a lungul întregului Război, fiind utilizate inclusiv în debarcările ce au avut loc în D-Day. După încetarea conflagrației, modelul a fost uitat pentru multă vreme.

Anii 1970 au văzut un interes din ce în ce mai mare pentru variante velo care să ocupe mai puțin spațiu, astfel că două companii, Raleigh Twenty și Bickerton Portable au capitalizat această cerere, însă modelele au stagnat până prin anii 80, moment în care a început revoluția în ceea ce privește designul bicicletelor pliabile.

Încet, aluminiul a început să fie din ce în ce mai folosit, datorită greutății sale reduse și a versatilității sale. Noi modele de cadre au început să iasă la iveală și tot atunci au apărut variantele ce target-au anumite zone de interes, cum ar fi cele ușoare, folosite pentru navetă în zona urbană.

Tot atunci Brompton și Dahon și-au făcut apariția pe scena producătorilor interesanți, care investeau tot mai mulți bani în dezvoltarea de noi tehnologii și stiluri de pliere, folosind materiale diferite și încercând compactări din ce în ce mai bune.

În prezent există mai bine de 175 de fabricanți de biciclete pliabile, în timp ce Raleigh, Brompton, Dahon și Bickerton au rămas cei mai mari.

Cine poate beneficia cel mai bine de modelele de biciclete pliabile?

Deși inițial bicicletele pliabile pot părea ca o nișă, adevărul este că foarte mulți oameni se pot bucura de avantajele cu care acestea vin. De la o persoană care face zilnic naveta spre muncă, până la un pasionat de drumeții și toți cicliștii cuprinși între aceste două preferințe pot beneficia de pe urma modelelor cu o împachetare compactă și depozitare ce nu ocupă spații mari.

Tipul de utilizator de biciclete pliabile

Următoarele stiluri de utilizatori reprezintă cei mai comuni posesori de biciclete pliabile.

Bicicleta pliabila icon

Navetiștii

Bicicleta pliabila pentru navetisti

Cu toate că acest termen este unul ce, personal, îmi sună puțin cam comunist, dar trebuie să recunoaștem cu toții că încă este de actualitate: o mulțime de oameni pierd zilnic zeci sau poate sute de minute în drum spre și de la muncă. Este drept că în trecut acest termen era folosit de persoanele care veneau la muncă din alte localități, dar în prezent faci mai mult timp dacă stai în interiorul orașului, decât în afara lui. Dacă această activitate poate fi numită altfel în afară de navetă, autorul articolului este deschis criticilor.

Așadar, acești oameni sunt și principalii utilizatori de biciclete pliabile și îl folosesc pentru a se deplasa în zonele urbane, de regulă mari, fie pentru a ajunge la job, fie pentru viața socială, relaxare etc. mare parte a acestora se bazează pe mijloacele de transport în comun pentru rutele zilnice, dar pot beneficia de o variantă mai eficientă de a ajunge la stațiile de RATB sau de metrou ș.a.m.d.

Până să își cumpere bicicleta în cauză, se rezumau la a merge pe jos până la stațiile respective sau la a folosi o bicicletă clasică. Mersul este evident varianta cea mai lentă, dar nici o bicicletă nu este o soluție fiabilă, deoarece puține mijloace de transport în comun oferă posibilitatea urcării cu ele în timpul orelor de muncă.

Unde mai pui că și dacă ești un rebel care nu se supune regulilor impuse de Metrorex și reușești până la urmă să te urci cu al tău mtb în el, ce faci când ajungi la birou? Îl legi de un stâlp? Sunt convins că ai mulți prieteni cărora le-au fost furate exact așa, din fața clădirii unde lucrează, ziua în amiaza mare mountain bike-urile.

Modelele de biciclete pliabile rezolvă multe din aceste probleme. Astfel, odată ajuns în stația mijlocului de transport în comun, o împachetezi și o iei cu tine. După ce ajungi la destinație, datorită faptului că este ușoară o poți căra spre biroul unde lucrezi. Chiar dacă ai cel mai mic cubicle, tot vei găsi un spațiu de depozitare pentru ea. Așa scapi și de grija că se poate ca cineva să ți-o fure în cele opt ore cât stai în fața calculatorului.

În același timp, dacă decizi să mergi cu bicicleta pliabilă până la muncă și din senin se strică vremea, rezolvarea este aceeași: o strângi, o ții lângă tine sub acoperitoarea din stația de RATB, când vine acesta, te urci și te dai jos la birou. Dacă ai fi avut o bicicletă standard cu tine, ar fi trebuit să continui să pedalezi, fie ploaie, fie vânt, până la destinație.

Bicicleta pliabila icon

Amatorii de biciclete de șosea

Biciclete pliabile pentru amatorii de biciclete de sosea

Deși nu au avut dintotdeauna această opțiune, în prezent pasionații de biciclete de oraș își pot achiziționa biciclete pliabile care sunt proiectate să funcționeze asemănător cursierelor. Asta înseamnă că au multe viteze, mare parte a lor dedicate vitezelor mari, iar poziția de pedalare este una tipică pentru cursiere.

Deși probabil că nu ar fi cea mai bună idee să te apuci să pedalezi 100 km pe aceste variante de biciclete pliabile, modelele mai recente sunt excelente pentru cicliștii care doresc o alternativă prin care să acopere distanțe mari într-un interval scurt de timp, beneficiind în același timp de avantajele oferite de cele pliante.

Cei care fac naveta către muncă pe distanțe relativ mari, de 15-20 km sunt utilizatorii ideali al acestor variante de biciclete pliabile. Și ei, ca și în situația de mai sus, atunci când ajung la job scapă de grija găsirii unui loc unde să își lege bicicleta, putând să o ia cu ei sus în birou, plus că dacă pe traseu se întâmplă să se strice vremea, pur și simplu o strâng și se urcă în primul mijloc de transport în comun.

Bicicleta pliabila icon

Pasionații de mountain bike

Biciclete pliabile pentru pasionatii de mountain bike

Situația este similară cu cea a fanilor de cursiere: deși în anii trecuți nu exista această opțiune, astăzi până și cei care doresc să folosească modelele de biciclete pliabile pentru pedalare pe teren agresiv, o pot face.

Datorită research-ului continuu care are loc în industria productivă dar și a tehnologiei folosite pentru crearea componentelor de biciclete pliabile, în prezent există modele care pot face față abuzurilor la care sunt supuse în general mtb-urile. Deși într-adevăr, nu sunt dedicate terenurilor extrem de agresive, ele se vor comporta foarte bine pe trasee montane medii și de bună calitate, atunci când este cazul.

Pentru montaniarzi, aceste variante de biciclete pliabile sunt o alegere foarte bună. În primul rând, sunt foarte simplu de transportat, deoarece le poți introduce în orice portbagaj și le montezi atunci când ajungi pe munte. Nu mai ai nevoie de acei suporți care se montează fie pe plafonul mașinii, fie pe spatele acesteia. În același timp, poți păstra pliabila în portbagaj săptămâni întregi și dacă atunci când te întorci de la o ședință, simți nevoia să dai o tură prin pădure, te duci până la baza acesteia, îți parchezi mașina, scoți bicicleta, o montezi și te apuci de pedalat pe cărări neasfaltate.

Totodată, dacă pe traseu dai de zone ce nu pot fi traversate foarte repede, strângi pliabila, o iei pe umăr, treci peste obstacolul respectiv, apoi îți continui pedalarea.

Așa cum a fost precizat și mai devreme, cu toate că modelele de biciclete pliabile vin și cu variante dedicate șoselelor sau muntelui, asta nu înseamnă că sunt la fel de eficiente sau că vor putea înlocui vreodată aceste biciclete. Cu toate că se descurcă bine în situațiile menționate, nu se vor compara cu cele compacte, dedicate acelui stil de pedalare.

Bicicleta pliabila icon

Utilizatorii de recreere

Biciclete pliabile pentru utilizatorii de recreere

Unii dintre cei care folosesc biciclete pliabile nu găsesc nicio utilitate presantă sau strictă a acesteia. Ei pur și simplu folosesc modelele respective pentru a se distra pedalând cu familia, ori învârtindu-se în jurul parcării sau a cartierului, cu zâmbetul pe buze.

Ele sunt, la urma urmelor, niște biciclete și trebuie folosite ca atare. Așadar, principalul motiv pentru achiziționarea unei biciclete pliabile va fi, cel mai probabil, distracția, deoarece atunci când o iei pentru partea fun a ei, nu vei avea nevoie de performanțe foarte mari.

Beneficiile acesteia rămân aceleași: faci o mare economie de spațiu, o poți căra foarte repede oriunde vrei, se montează repede și te poți bucura ori de câte ori vrei de caracteristicile ei.

Biciclete pliabile electrice

Biciclete pliabile electrice

Unele biciclete pliabile vin cu motoare mici care pot fi pornite sau oprite atunci când ai nevoie. În mod surprinzător, motorașele nu sunt unele foarte grele și nici nu sunt mari, așa că bicicleta și mișcările tale nu vor fi îngreunate.

În general, variantele folosite la navetele la și dinspre muncă vor fi cele care vor opta pentru această funcție, care ajută utilizatorul să își conserve energia și să nu ajungă la birou transpirat. Motorașele nu sunt foarte puternice, însă dezvoltă suficienți cai-putere încât să poată atinge viteze acceptabile.

Dimensiunea unei biciclete pliabile

Deși dimensiunea lor poate varia puțin, în mare parte se încadrează în aceleași standarde. Astfel, în funcție de mărimi, există trei grupuri principale, care vor fi prezentate și dezvoltate în continuare.

Compacte

Biciclete pliabile compacte

Acesta poate fi considerat standardul unei biciclete pliabile, iar dimensiunea este mai mică decât cea a unei biciclete de șosea sau a unui mtb. Ele utilizează aproape întotdeauna roți de 20 de inci, care, ca o comparație, sunt asemănătoare cu majoritatea celor întâlnite pe BMX-uri.

Deși acest fapt face ca bicicleta să pară mai mică, dacă ar fi să o așezi alături de o bicicletă standard ai observa că poziția de pedalare este oarecum asemănătoare, iar aici sunt incluse elemente ca înălțimea ghidonului, a șeii și distanța dintre pedale și șa.

Totuși, roțile mai mici și cadrul simplificat, fac bicicleta pliabilă mai mică în ansamblu, ajutând-o să devină foarte compactă în momentul strângerii.

De cele mai multe ori, cadru unei biciclete pliabile are o dimensiune standard, dar datorită ajustărilor ce pot fi aduse tijei de șa și a pipei ghidonului, îți vei putea adapta și personaliza poziția de pedalare, pentru o experiență cât mai satisfăcătoare.

Full size

Bicicleta pliabila full size

Aceste variante de biciclete pliabile încep să devină tot mai populare, datorită faptului că utilizatorii vor de cele mai multe ori funcționalitatea unei biciclete standard, care să vină cu posibilitatea de strângere. Modelele încadrate în categoria prezentată aici vor avea aceleași dimensiuni ale cadrului ca cele care nu se pliază, iar roțile vor fi identice.

Așadar, variante cu roți 700c pentru cursiere și de 26 inci în cazul mtb-urilor vor fi des întâlnite pe aceste biciclete pliabile. Dar, cu toate că folosesc piese de dimensiuni standard, ele vor putea fi compactate asemănător cu modelele prezentate anterior.

Dimensiuni portabile

Biciclete pliabilde- dimensiuni portabile

Pentru utilizatorii care vor o variantă de bicicletă care să ocupe cel mai mic spațiu cu putință și care nu țin neapărat să aibă parte de dotări extraordinare, există variante de biciclete pliabile portabile. Acestea sunt în general folosite pe drumul scurte, spre job sau școală și pot fi compactate în așa mod încât vor încăpea într-un rucsac sau într-o servietă. Dimensiunea roților este mai mică de 16 inci, iar după strângere, bicicleta devine foarte mică și ușor de transportat.

Modelele încadrate în această categorie sunt mult mai puțin eficiente ca variantele prezentate ceva mai sus și incomparabile cu bicicletele standard. Aceste dezavantaje se datorează componentelor minimaliste folosite în fabricarea lor, dar pe mulți dintre utilizatori, aceste lucruri nu îi interesează. Pentru ei, ceea ce contează, este portabilitatea.

Metode de pliere

Așa cum probabil deja ai ghicit, există mai multe variante prin care modelele de biciclete pliabile pot fi compactate, diferind de cele mai multe ori în funcție de model, dar și de producător. În continuare, vor fi prezentate cele mai comune tehnici de pliere pe care le vei putea întâlni.

Pliere pe din două sau la jumătate

Biciclete pliabile Pliere pe din doua sau la jumatate

Această metodă de strângere este cea pe care, cel mai probabil, o vei întâlni cel mai des în căutarea de biciclete pliabile. În acest caz, cadrul este făcut în așa fel încât să se plieze în două părți aproximativ egale, folosind o balama solidă. Aceasta din urmă va avea o clemă cu funcție de quick-release, care permite utilizatorului demontarea sau asamblarea într-o manieră destul de rapidă.

Odată ce clema este scoasă, o parte a bicicletei poate pendula spre cealaltă, rezultând alinierea roților. Totodată, și celelalte componente ale bicicletei, cum ar fi ghidonul și tija de șa, vor folosi cleme cu opțiunea de quick-release.

Pliere verticală

Este o metodă asemănătoare cu cea prezentată anterior, diferența fiind că în loc ca strângerea să se facă pe orizontală, bicicleta va avea una sau două balamale pe tubul principal și/sau pe chain stays sau seat stays, care permit plierea bicicletei pe verticală.

Această tehnică duce de obicei la o împăturire ceva compactă față de cea orizontală.

Bicicleta pliabile cu pliere verticala

Balamale triunghiulare

Biciclete pliabile Pliere cu balamale triunghiulare

O balama triunghiulară instalată pe partea din spate a cadrului poate permite ca triunghiul din spate și roata să fie împăturite, iar apoi întoarse spre înainte, pe sub tubul principal al cadrului. Aceste balamale pot fi folosite, de multe ori, în conjuncție cu o furcă frontală pliabilă. În unele cazuri, vei putea întâlni atât balamale de pendulare, cât și de răsucire montate pe același cadru. Astfel, demontarea și refacerea unei biciclete pliabile se vor face mai rapid.

Prin dezasamblare

Există modele de biciclete pliabile care vin cu un cadru cu formă de diamant, ce necesită o metodă de strângere cunoscută sub denumirea de dezasamblare.

În cazul lor, punctul de pivotare este seat post-ul, care acționează ca o balama, permițând separarea cadrului, înainte de plierea pieselor una în cealaltă.

Biciclete pliabile Pliere Prin dezasamblare

Alte stiluri de pliere

Când vine vorba de biciclete pliabile, nu există o variantă corectă, greșită sau una care să fie folosită de toate firmele. Deși stilurile menționate ceva mai sus vor fi cele mai întâlnite, există destul de multe companii care se abat de la aceste reguli. După cum a fost specificat și la începutul ghidului, există peste 175 de firme care produc biciclete pliabile. Este, așadar, de înțeles, de ce unele vor să fie inovative și vin cu tehnicile lor proprii de strângere și refacere ale cadrelor.

Greutatea unei biciclete pliabile

Ca și în cazul altor biciclete, greutatea joacă un rol important în ceea ce privește calitatea generală a unei biciclete pliabile. Acestea sunt fabricate din aceleași materiale ca și cele standard, care determină în cea mai mare parte greutatea totală a cadrului și a pieselor componente.

În mod normal, cam toți producătorii încearcă să păstreze masa unei biciclete pliabile sub 15 kg, lucru care nu este totdeauna posibil și pentru variantele mai ieftine. Modelele mai scumpe, care sunt compuse din fibră de carbon, spre exemplu, pot cântări 10 kg sau poate chiar mai puțin.

Natura compactă a a lor face ca modelele de biciclete pliabile să se simtă ca o greutate de fitness, atunci când sunt cărate în momentul în care sunt strânse. Acesta este și motivul pentru care există și variante cu roți mici, care vor fi folosite pentru a trage bicicleta după tine în loc să o cari, cam cum ai face cu bagajul atunci când te întorci dintr-o excursie lungă.

Adaptarea unei biciclete pliabile după dimensiunile tale

Dacă ai mai citit câte ceva despre biciclete, în general, atunci știi că pentru ca un model să fie adaptat pe dimensiunile tale, trebuie să iei un cadru adecvat. Așadar, cadrul joacă un rol foarte important în ceea ce privește confortul pe care îl vei avea când stai în șa. Unul prea mic și te vei lovi cu genunchii în piept atunci când pedalezi O variantă prea mare și va trebui să te întinzi prea tare după pedale, reducând eficiența de rulare.

Din păcate, în cazul modelelor de biciclete pliabile, nu ai opțiunea de a achiziționa un cadru optim pentru mărimea ta, așadar va fi necesar să te mulțumești cu dimensiunile standard. Partea bună este că în afară de cadru, toate celelalte componente sunt ușor ajustabile, însemnând că vei putea obține cu anumite alterări poziția ideală de pedalare și ghidare, în cele mai multe cazuri.

Tija de șa de pe biciclete pliabile este aproape întotdeauna ajustabilă, în limite destul de mari. Astfel, utilizatorul își va putea întinde picioarele atât cât este nevoie pentru a ajunge la pedale, dar și pentru a ține bine ghidonul, pentru a putea vira cum trebuie. În același timp, și pipa este ajustabilă, lucru care nu este atât de întâlnit pe bicicletele standard. Astfel, vei putea ridica ghidonul în poziția ideală înălțimii tale. Prin aceste modificări, cu excepția în care ai înălțimea fie prea mare, fie prea mică, vei putea simți bicicleta ca și cum ar fi fost aleasă exact pentru dimensiunea ta.

Anatomia unei biciclete pliabile

Cu toate că se poate să arate și chiar să se simtă ceva mai diferit față de un mtb sau o cursieră, o pliabilă este totuși o bicicletă. Așadar, va avea mare parte a componentelor prezente și pe celelalte modele, iar acestea vor fi enumerate în continuare.

Cuprins piese principale

Materialul din care este produs cadrul

Cadrul este ceea ce ține bicicleta închegată și totodată reprezintă fundația pe care toate celelalte piese sunt montate. Materialul din care cadrul este fabricat are un impact foarte puternic în ceea ce privește modul în care bicicleta se simte, gradul ei de rezistență, de duritate, dar și a greutății generale.

  • Otel – reprezintă cel mai ieftin material din care poate fi fabricat un cadru. Oțelul cântărește cel mai mult și din păcate mai are destul de multe dezavantaje, printre care rezistență mică la zgârieturi, la rugină și faptul că se îndoaie destul de repede atunci când este lovit. Există aliaje de oțel cu alte materiale, cum ar fi spre exemplu cazul Chromoly, în care acesta primește adaos de crom-molibden, ce îi vor oferi o forță tensilă ceva mai ridicată și o maleabilitate mai mare.
  • Aluminiu – este cel mai comun material din care sunt fabricate cadrele bicicletelor încadrate în categoria mid-level și poate chiar puțin mai bune, cum ar fi clasa mid-spre-high-end și chiar unele modele high-end. Motivul este unul simplu: este mult mai ușor decât oțelul, are un cost de achiziție destul de mic și oferă o manevrabilitate și un control bun. Există pe piață mai multe tipuri de aliaj de aluminiu, cum ar fi cel 6061 sau 6066, care vin cu îmbunătățiri față de varianta standard în ceea ce privește rezistența și durabilitatea.
  • Fibra de carbon – deși odată era rezervat doar modelelor cele mai scumpe de mountain bike-uri sau cursiere, fibra de carbon începe încet dar sigur să intre și pe piața producătorilor de biciclete pliabile. Datorită avansării tehnologice, costul de producție al acestui material a scăzut considerabil în ultimii zece ani, făcându-l astăzi ceva mai accesibil populației cu un nivel de trai mediu. Cadrele fabricate din fibră de carbon sunt cele mai ușoare și au o capacitate foarte mare de preluare a șocurilor.
  • Titanul – ca și în cazul mtb-urilor și al cursierelor, titanul este folosit doar pentru modelele cele mai scumpe de biciclete pliabile. Are o greutate foarte redusă și face foarte bine față șocurilor de pe traseu.

Viteze

Există mai multe variante de sisteme de transmisie din care poți alege. Acestea sunt:

  • Cu o singură viteză, sistemul fiind compus dintr-o foaie și un pinion. Nu ai alte variante din care să poți alege. De dragul simplității, dar și pentru a reduce greutatea generală, mare parte a bicicletelor pliabile vin cu astfel de transmisie, asemănător BMX-urilor. Raportul dezvoltat de foaie și de pinion este de cele mai multe ori adaptat astfel încât să ofere o accelerare bună, dar nu neapărat o viteză mare susținută.
Biciclete pliabile cu o singura viteza
  • Pe butuc – aici lucrurile sunt puțin mai complicate. Practic, ai tot o singură foaie și un pinion, ca în cazul precedent, dar butucul pe care vine montată roata din spatele bicicletei pliabile controlează intensitatea cu care pedalezi, oferind un număr de trei sau opt viteze diferite. Acesta este închis și nu permite intrarea prafului și a mizeriei în sistem, motiv pentru care nu are nevoie de o mentenanță susținută, ca în cazul casetei clasice cu pinioane.
Biciclete pliabile sistem de viteze cu butuc
  • Cu deraior, varianta cea mai cunoscută de transmisie. Acest stil de transmisie are pe față montat un angrenaj pedalier, compus din una, două sau trei foi de diverse dimensiuni, ce au un număr specific de dinți, iar pe spate vei avea caseta cu pinioane. Acestea vin cu 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10 sau 11 pinioane, care sunt tot niște discuri cu o dințare specifică.
Biciclete pliabile sistem de viteze cu deraior

Cele mai bune modele, plus cele care sunt adaptate pentru a fi folosite drept cursiere sau mtb-uri, au suficiente viteze pentru a putea face față unei varietăți mari de terenuri care le vor ieși în cale în momentul când te decizi să le scoți la plimbare. Nu este ceva neobișnuit să întâlnești variante de biciclete pliabile cu 18 sau 24 viteze.

Pentru a schimba foile sau pinioanele între ele, ca să obții viteze și rapoarte diferite, se folosesc niște deraioare (sau schimbătoare), ce transferă lanțul de pe un disc pe celălalt. Acest schimb este controlat printr-o manetă schimbător, care este montată pe ghidon.

Șa

Șaua sau scaunul unei biciclete pliabile se axează în primul rând pe confort, motiv pentru care ele sunt în general mai late și au ceva mai mult burete față de variantele întâlnite pe biciclete de oraș sau pe cele mountain bike. Cu toate acestea, se încearcă pe cât posibil păstrarea unei greutăți generale mici.

Sistemul de frânare

Mare parte a specialiștilor din industria velo consideră frânele ca fiind cele mai importante piese întâlnite pe o bicicletă, indiferent de stilul de pedalare al acesteia. În primul rând, sistemul de frânare este util pentru a nu te accidenta. Dacă se întâmplă ca din senin să îți apară ceva în cale, este bine să ai siguranța că poți opri bicicleta în siguranță. În altă ordine de idei, este inutil să ai cele mai bune componente ca sistem de transmisie sau roți, dacă atunci când vrei să încetinești bicicleta trebuie să tragi cu toată puterea de manetele de frână.

Frânele de pe biciclete pliabile vin în multe varietăți. Așadar, cele mai întâlnite variante sunt, după cum urmează.

U-brake-uri

Pentru variantele cele mai ieftine – acestea sunt asemănătoare frânelor clasice cu saboți (sau V-brake-uri, cum mai sunt ele numite), folosind același principiu de funcționare. Practic, există doi saboți, montați pe două brațe care sunt poziționate de o parte și de alta a jantei, care atunci când se acționează maneta de frână, strâng janta.

Diferența față de V-brake-uri este aceea că brațele pivotante sunt montate cu câte un șurub direct pe furca bicicletei pliante, pe când la celălalt model sunt prinse de o punte, care aceea este fixată de cadru. Sistemul de prindere reprezintă un oarecare dezavantaj, deoarece de multe ori, între roată și frână se va strânge multă mizerie, ce va împiedica funcționarea în parametrii a sistemului.

Totodată, din cauza faptului că acționarea brațelor se face mecanic, printr-un cablu, acesta cu timpul poate ceda. Așadar, este nevoie să îi faci o mentenanță constantă pentru a nu se întâmpla să rămâi fără frâne exact atunci când ai mai mare nevoie de ele, cum ar fi la coborârea vreunei pante.

Alte dezavantaje ar fi că frânează destul de slab în condiții de umiditate ridicată, iar dacă janta se îndoaie, calitatea frânării va avea de suferit.

Frâne mecanice pe disc

Acestea reprezintă un compromis între frânele cu saboți, care sunt ieftine și cele hidraulice pe disc, variantele cele mai performante și scumpe existente.

Astfel, așa cum îi spune și numele, frânarea se face datorită unei acționări mecanice, printr-un cablu de frână. La acționarea manetei, mișcarea este transmisă prin cablul respectiv la un braț care este fixat pe discul de frână, acesta din urmă fiind prins în butucul roții. Brațul forțează plăcuțele de frână să strângă discul, ceea ce duce la oprirea roții.

Ca avantaje, față de sistemul precedent, se pot enumera eficiența mai bună la frânare și faptul că oprirea nu mai ține cont de vremea de afară sau de gradul de îndoire al jantei.

Ca dezavantaje, pot fi enumerate faptul că din cauză că acțiunea se transmite mecanic, printr-un cablu, acesta poate ceda, faptul că nu sunt la fel de eficiente ca frânele hidraulice pe disc, iar discurile existente vin într-un număr limitat de dimensiuni.

Frâne hidraulice pe disc

Acest sistem de frânare este întâlnit pe modelele cele mai scumpe și performante de biciclete pliabile. Frânarea, ca și în cazul de mai sus, are loc tot printr-un braț care strânge cu plăcuțele de frână montate pe el, un disc, diferența fiind că acționarea este una hidraulică. Astfel, nu mai este nevoie să tragi atât de tare de manetele de frână, pentru a opri bicicleta, frânarea este foarte precisă, nu mai există vreun cablu, care din cauza uzurii riscă să se rupă, ci un furtun prin care circulă un fluid, ce nu se defectează nici pe departe atât de rapid ca un cablu de frână.

Cu toate că puterea de frânare este bună, iar sistemul este unul de încredere, toate acestea vin cu un preț, și anume costul ridicat de achiziție dar și al mentenanței, greutatea destul de mare a componentelor și nu în ultimul rând dimensiunea mare a pieselor, care se pot descentra destul de ușor.

Frână în butuc

Reprezintă un stil de frânare specific pentru biciclete pliabile de oraș. Este destul de apreciată deoarece, spre deosebire de frânele pe jantă, aici nu contează dacă ieși la pedalat după o perioadă ploioasă, ele vor frâna la fel de bine. Totodată, oferă o putere de oprire asemănătoare cu cele pe disc.

Pentru a acționa aceste Torpedo brakes, cum mai sunt ele numite, trebuie să pedalezi spre înapoi, exact cum aveau Pegasurile atunci când eram copii. Nu mai este nevoie de cabluri de care să tragi pentru a încetini bicicleta, care se pot defecta. Cu toate acestea, există anumite probleme care apar atunci când vrei să încetinești de la viteze mari de rulare, ele nefiind deloc eficiente în aceste situații. Drept urmare, sistemul torpedo de frânare va fi folosit mai mult pe biciclete pliabile recreaționale și nu pe cele mai sportive.

Roți

Așa cum a fost menționat și mai devreme, roțile tipice pentru biciclete pliabile sunt de 20 inci, cu toate că există și variante ceva mai mici, în funcție de stilul de strângere, ce pot ajunge până la 11 inci. Materialul principal din care jantele sunt fabricate este aluminiul, iar aceasta are mai multe spițe, care o ajută să nu se îndoaie atunci când lovești o piatră sau o bordură.

Jantele pot fi simple, variantele cu un singur perete, sau duble, cele cu doi pereți.

Tipuri de jante biciclete pliabile

Jantele simple sunt fabricate dintr-un singur perete. Altfel spus, ele sunt compuse dintr-o singură fâșie metalică din aluminiu, cel mai frecvent material folosit, sau oțel, fibră de carbon etc., a cărei margini sunt îndoite până când cele două capete se unesc. Acestea apoi se sudează între ele. Evident, procesul tehnologic în producerea jantelor simple pentru biciclete pliabile este mai complex de atât, dar varianta prezentată aici este una simplificată. Aceste modele sunt folosite pentru roțile modelelor de biciclete ieftine.

Jantele duble, atunci când au fost inventate, au reprezentat o evoluție în procesul de producție a roților. Acestea s-au dovedit a fi mai rigide și mai rezistente ca cele simple, datorită faptului că sunt compuse din doi pereți. Ele au un perete exterior, cel în care se fixează spițele și unul interior, situat între cameră și cel exterior.

Cauciucuri

Anvelopele de pe jantele unei biciclete pliabile diferă în funcție de model și de tipul acesteia, dar mare parte a lor sunt asemănătoare celor de BMX. Așadar, sunt relativ groase și au un profil neted, care este ideal rulării pe asfalt.

Bicicletele pliabile de șosea vor fi echipate cu pneuri mai înguste, în vreme ce modelele specializate pe mtb vor avea niște variante mai late și cu un profil mai pronunțat.

Extra-uri

Există o multitudine de componente pe care le poți adăuga unei biciclete pliabile pentru a o face mai practică și adaptată stilului tău de pedalare: coșulețe port-bagaje, apărătoare pentru lanț, aripi de protecție împotriva noroiului, lumini atât pe spate cât și pe față, suporți pentru bidoane de apă sau pompe incluse în tija de șa sunt unele dintre extra-urile pe care le poți monta pe modelul tău.

De ce să optezi pentru biciclete pliabile?

Poți găsi multe motive excelente pentru care variantele compacte de biciclete sunt alegerea perfectă pentru tine, iar în continuare vor fi prezentate cele mai evidente și avantajoase dintre ele.

Portabilitatea

Acesta este, pentru unii, principalul argument în alegerea unei biciclete pliabile în detrimentul variantelor clasice. Cele standard sunt extrem de greu de transportat. Chiar și dacă stai într-un bloc cu lift, tot va trebui să te chinui cu introducerea bicicletei în el.

Ca să nu mai vorbim ce coșmar este pentru cei care au un mtb ce depășește 15 kg care nu încape în ascensor sau al căror bloc nu este dotat cu așa ceva. De multe ori îți trece pofta de plimbare numai la gândul de a urca și coborî pe scări cele patru etaje până la apartament. Sigur, există opțiunea de a demonta roata din față, dar greutatea pe care o ai de cărat este aceeași.

Cele care pot fi compactate nu au nevoie de suporți speciali montați pe plafonul mașinii atunci când vrei să dai o tură prin munți, ci pur și simplu le pliezi și le bagi ori în portbagaj, ori pe bancheta din spate. Există chiar și modele care pot fi transportate în rucsac sau în serviete, în drumul spre școală sau birou.

Faci economie de spațiu

Acesta este al doilea cel mai important motiv pentru care pliabilele sunt mai avantajoase ca bicicletele standard. Acestea din urmă au o formă care, deși ideală pentru plimbări rapide, cum e cazul cursierelor sau pentru ture de munte, mtb-urile, ocupă foarte mult spațiu de depozitare. Fie că încerci să le iei cu tine într-o călătorie, fie că dorești pur și simplu să le depozitezi între plimbări, spațiul blocat de ele va fi întotdeauna mare.

Dacă stai la curte sau ai un garaj, lucrul acesta se poate să nu te încurce. Dar pentru majoritatea dintre noi, care stăm într-o garsonieră sau într-un apartament micuț cu două camere, parcarea bicicletei va fi mereu o problemă, neavând aproape deloc spațiu la dispoziție.

Modelele de biciclete pliabile, atunci când sunt împăturite, au nevoie de mult mai puțin loc pentru a fi depozitate. Pot fi introduse într-un dulap, sau sub pat chiar, pentru a maximiza spațiul disponibil.

Nu mai stai cu grija furturilor

Așa cum a mai fost specificat puțin mai sus, aproape sigur, dacă stai în oraș și ai prieteni pasionați de ciclism, ai auzit măcar o dată unul dintre ei plângându-se de faptul că i-a fost furată bicicleta. Aceasta este o problemă reală a zonelor urbane, atât de la noi din țară, cât și în alte state, de pe toate continentele.

Cei care folosesc bicicletele pentru drumul spre muncă sau școală, pierd aproape jumătate din timp căutând un loc unde să își lege bicicleta, care să fie la vedere, astfel încât să observe oamenii dacă cineva se chinuie să desfacă lanțul, dar care să nu încurce alți participanți la trafic, fie ei șoferi sau pietoni.

Chiar și dacă ai nevoie să intri undeva pentru câteva minute, tot nu poți lăsa bicicleta dezlegată și nesupravegheată, deoarece riscul de a rămâne fără ea este prea mare. Iar pentru a o parca afară mai multe ore la rând, ai nevoie de sisteme de prindere foarte performante ce costă destul de mult și care chiar și așa, dacă ai ghinionul să dai de un hoț experimentat, tot nu sunt infailibile.

Cu modelele de biciclete pliabile, scapi totalmente de aceste probleme. Când ai ajuns la destinație, le strângi și le iei cu tine la birou, la școală, oriunde ai treabă. Chiar dacă lucrul acesta nu este cu putință, o poți lega afară, la fel ca o bicicletă standard, dar în modul compactat. Astfel, un eventual hoț își va da seama că este prea mare bătaia de cap și va renunța în tentativa de a o fura.

Durabilitate

Variantele pliabile, cu toate că la prima vedere poate că nu par, sunt la fel de rezistente ca modelele standard. Ele sunt fabricare din aceleași materiale și folosesc componente, cum ar fi transmisie, roți, frâne etc, ale acelorași firme, așadar nu au niciun motiv pentru care nu ar fi la fel de durabile.

Mentenanță scăzută

Nivelul de mentenanță al unei biciclete pliabile este foarte scăzut. Singurele priorități constau în menținerea gradului de lubrifiere al lanțului, păstrarea roților umflate și încărcarea bateriilor luminilor și a stopurilor.

Totodată, dacă te decizi să folosești un astfel de model ca mijloc de transport zilnic, vei scăpa de o mulțime de alte cheltuieli, printre care abonamentul la RATB sau metrou ori plata unui loc de parcare, benzină și impozit, în situația în care făceai naveta cu mașina.

Ușor de folosit

Bicicletele care pot fi compactate sunt la fel de ușor de folosit precum cele standard. Da, este adevărat că există o diferență de statură, dar echilibrul și pedalarea sunt identice cu modelele clasice. Cât despre partea de împachetare, vei învăța imediat cum să o folosești. Este nevoie doar să exersezi de câteva ori, de preferat înainte de a ieși la plimbare, iar în 20-30 de minute, în mod cert o vei stăpâni.

Eficiență

Aceste biciclete sunt construite pentru a merge rapid din start. Astfel, vitezele sunt gândite în așa fel încât să poată accelera cu ușurință, rapid, fapt care cu siguranță se va dovedi util în zonele urbane, când traversezi șosele sau trotuare și este nevoie să oprești și să repornești de multe ori.

Totodată, această eficiență înseamnă că nu vei ajunge la destinație stors de energie, ceea ce este un lucru ideal pentru cei ce folosesc acest mijloc de transport pentru naveta zilnică.

Concluzii

Ideea acestui ghid de achiziție este aceea de a îți aduce o mai bună înțelegere a lumii fascinante reprezentate de bicicletele pliabile. Chiar dacă se poate să îți ia puțin timp până te obișnuiești cu ele, dar odată aclimatizat, vei înțelege de ce în ultima decadă din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă sprea această variantă atunci când își achiziționează o bicicletă de oraș.

Dacă ești în căutarea unei biciclete pliabile, nu ezita să citești și ghidul comparativ prezent pe site-ul nostru, unde vei găsi mai multe clasamente cu cele mai bune modele pe care le poți achiziționa, în funcție de anumite prețuri.

Lasa un comentariu:

7 comments
Add Your Reply