Review bicicletă hibrid Romet Orkan 3M - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Review bicicleta hibrid Romet Orkan 3M

Review bicicletă hibrid Romet Orkan 3M

Firma poloneză Arkus & Romet Group a devenit cu timpul una dintre liderii pieței de biciclete din Europa. Cu o puternică istorie și experiență în producerea bicicletelor și o vechime de peste 65 ani, modelele lor au ajuns să fie cele mai bune biciclete produse în estul Europei. Datorită research-ului continuu, folosesc tehnologii inovative, pentru a oferi în mod constant produse adaptate preferințelor în continuă creștere ale publicului.

Inițial această firmă fabrica doar biciclete dedicate concursurilor, care erau folosite doar de cicliști profesioniști. Cu timpul, polonezii au observat că pot reduce costurile de producție suficient de mult încât să iasă cu modele care să fie la îndemâna tuturor pasionaților. Astfel a luat naștere și modelul Orkan 3.

În procesul de proiectare al acestei biciclete trek a fost inclusă modelarea și printarea 3D a prototipului, lucru caracteristic pentru Romet. Pe baza variantei inițiale s-au făcut teste de rezistență detaliate, care au dus finalmente la produsul pe care îl găsim astăzi pe rafturi.

În continuare vor fi prezentate specificațiile tehnice ale acestui model de bicicletă, care la prețul de sub 450 de Euro, se prezintă foarte bine. Citind descrierea de mai jos, te vei convinge singur, cu siguranță, de ce afirmăm că Orkan 3 este una dintre cele mai bune biciclete trek ieftine pe care le poți găsi pe piață, în momentul de față.

  •  Cadru

Cadrul este unul de calitate bună, fabricat dintr-un aliaj de aluminiu 6061, o variantă de aliaj al aluminiului cu magneziu și siliciu care îi oferă bicicletei o rezistență ridicată, împreună cu o rigiditate bună, iar greutatea acestuia nu este una mare. După forma cadrului, îți poți da seama din start că modelul a fost gândit mai puțin pentru partea sportivă, ci mai degrabă pentru a-i oferi utilizatorului o poziție de pedalare relaxantă și confortabilă, indiferent de tipul traseului pe care acesta decide să îl urmeze.

Din punct de vedere vizual, Romet stă destul de ok. Culoare neagră se îmbină bine cu inserțiile de roșu. Sudurile sunt de calitate bună, se vede că s-a lucrat cu destul de multă grijă la ele. Cablurile, cu toate că nu sunt introduse prin cadru, lucru la care, la drept vorbind, nici nu ne așteptam, ținând cont că este o bicicletă ce face parte din gama de low-level, sunt trase destul de bine pe sub down și top tube, astfel încât să fie cât de mascate se poate.

Cadrul vine și un suport de bidon, cu toate că pentru turele mai lungi ar fi fost util și un al doilea.

  • Furca

Furca montată pe acest model este un SR Suntour NEX DS-RL pe arc, ce are o cursă de 63 mm. Partea pozitivă este că dispune de buton montat pe ghidon cu ajutorul căruia se poate bloca suspensia, fapt îmbucurător.

Multe dintre variantele cu care competitorii din acest segment de piață se prezintă, sunt net inferioare Orkanului. Ele fie nu vin cu opțiunea de Lock-out, fie dacă o au, aceasta este mecanică, butonul de control găsindu-se pe brațul furcii. Unde mai pui că modelul de față este fabricat de o firmă cu vastă istorie în domeniu, concluzionăm că Romet-ul stă mai bine decât toate celelalte modele.

Echipare Romet Orkan 3M
  •  Transmisie

Transmisia 3 x 8 este una decentă, în ton cu bicicleta. Cu toate că este o variantă entry-spre mid level, aceasta depășește multe modele de biciclete de la firme concurente.

Astfel, sistemul este format dintr-un angrenaj SR Suntour NEX cu 48 /38 /28 dinți pentru fiecare dintre cele trei foi în parte, plus o casetă Shimano HG-31, din gama Altus, ce are discurile cuprinse între 11 și 32 dinți. Rapoartele dezvoltate sunt unele destul de bune.

Deraioarele sunt decente. Cu toate că niște mid-level prin definiție – Shimano Acera pe față și Alivio pe spate – cuplate cu manetele schimbător Altus. Acestea oferă bicicletei schimbări precise de viteză și fiabilitate. Întotdeauna am susținut că, cu toate că mergi pe variantele low-end de la Shimano, vei avea parte de o anumită calitate, în baza faptului că sunt fabricate de acest mare producător.

Cele prezente aici sunt chiar puțin superioare unui low-end. Cam un mid-spre gama de vârf din sectorul amator, dacă vorbim despre Alivio. Sigur, schimbarea vitezelor nu se va face foarte rapid sau cu promptitudinea celor din clasele dedicate profesioniștilor, precum Deore și așa mai departe, însă pentru Orkan 3, alegerea este una bună, de încredere.

  •  Frâne

Bicicleta vine echipată cu un frâne hidraulice, pe disc, no-name. Cu toate că sunt fabricate de o firmă necunoscută, calitatea frânării este una bună, iar faptul că bicicleta vine cu sistem hidraulic nu poate fi considerat decât un mare avantaj în fața altor producători din același segment de piață, care au niște V-brake-uri ori frâne mecanice pe disc, în cel mai bun caz.

Este drept că modelul prezent aici nu este unul extrem de performant, astfel că dacă ai de gând să pedalezi de zone ceva mai tehnice, vei simți imediat apariția fading-ului, din cauză că sistemul se va încinge. Dar chiar și așa, Romet putem afirma că stă bine la acest capitol.

  •  Roți

Roțile de 28 inci sunt formate din jante marcă proprie din aluminiu, pe care s-a echipat o pereche de anvelope Michelin Protek Cross 700 × 35. Acestea vin cu un profil ceva mai pronunțat și sunt dedicate atât pentru zone de off-road, cât și de asfalt, așa cum însuși producătorul sugerează pe site-ul oficial.

  •  Greutate

Greutatea toatală a acestui model este situată undeva la 14.5 kg. Deși poate părea destul de mare, pentru segmentul de piață din care face parte, stă bine.

Cu toate că, una peste alta, echiparea este una medie, faptul că vine cu furcă ce oferă un confort destul de bun și care poate fi blocată de pe ghidon atunci când dorești să abordezi zone ascendente, reprezintă un plus, ce depășește chiar și biciclete mai scumpe ca ea. Vine cu frâne hidraulice pe disc care, cu toate că sunt marcă proprie se comportă mai mult decât decent, iar transmisia, care deși nu este de top, se prezintă foarte bine.

Toate aceste elemente fac ca Orkan 3 să reprezinte o variantă excelentă pentru bicicletele de buget, depășind la specificații modele mult mai scumpe.

Rating

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta hibrid Romet Orkan 3M poate fi consultat aici.

Lasa un comentariu: