Ghid de achiziție pentru biciclete copii - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Ghid de achizitie biciclete copii

Ghid de achiziție pentru biciclete copii

Ca un împătimit al ciclismului, consideri că a venit sau că se apropie momentul să îi insufli și celui mic parte din pasiunea ta pentru sportul pe două roți. Dar când este vârsta potrivită și către ce modele de biciclete copii să te îndrepți? Ei bine, citește acest ghid de achiziție și vei găsi răspunsurile la toate întrebările.

Copiii adoră să iasă și să se plimbe pe bicicletă. Amintește-ți cu cât de mult entuziasm ai primit vestea că Moș Crăciun ți-a adus o bicicletă și ce fericit erai de fiecare dată când tatăl tău își făcea timp pentru a merge cu tine să pedalezi. În mod cert ai încă vii în minte acele momente, indiferent cât de mult timp a trecut de atunci. Chiar dacă detaliile s-au pierdut, niciodată nu vei uita fericirea din ochii părinților în momentul în care ai reușit, în sfârșit, să îți ții echilibrul și când ai dat o tură de bloc, neasistat.

În ziua de astăzi, însă, stresul financiar este din ce în ce mai presant și chiar și părinții cicliști preferă să economisească ceva bani și să nu achiziționeze biciclete copii când cei mici sunt încă la o vârstă fragedă, pentru că acestea nu vor fi folosite decât un număr scurt de ani, pentru ca apoi să rămână mici.

Dar iată cum stă treaba: nu ai foarte mult timp la dispoziție pentru a-l face pe cel mic să îndrăgească pedalatul. Copiii cresc atât de repede și dacă vei vrea cândva să vă bucurați de o tură împreună, ar fi bine să îl înveți cât mai repede cu putință. Altfel vor interveni alte lucruri, activități, sporturi, iar de ciclism nu va mai avea timp.

Partea pozitivă este că perioada de învățare poate începe în jurul vârstei de trei ani. Cu toate că știm că prichindeii cresc repede, pentru a fi sigur că vor deprinde perfect tehnica de pedalare, trebuie să aibă biciclete copii pe măsura lor. Chiar dacă asta înseamnă ca o dată la un an sau doi să le vinzi le second-hand pe cele vechi și să cumperi altele noi, adaptate înălțimii la care se regăsește cel mic.

Atunci când alegi din mai multe variante de biciclete copii, asigură-te în primul rând că micuțul tău se simte confortabil în șa, dar, poate și mai important, fii convins că îi place acel model de bicicletă. Indiferent de dotările tehnice, în cele mai multe cazuri, fie că are de ales între biciclete ieftine copii sau modele mai scumpe, dacă nu îi va plăcea cum arată, nu o va folosi. Există și posibilitatea să se obișnuiască cu ea, cu timpul, dar cele mai mari șanse sunt să nu o facă.

Ultimul lucru pe care îl vrei este ca fetița ta să ajungă să urască să pedaleze din cauza faptului că tu ai ales să îi cumperi cel mai scump și performant model din magazinul în care ați intrat, în loc de varianta aceea roz cu bulinuțe, de care ea se îndrăgostise pe loc.

Mare parte a celor mici vor folosi varianta lor de biciclete copii pentru orice tip de plimbare, fie ea off-road, la vale, la deal sau pe plajă. Așadar, se poate ca tu, un ciclist cu multă experiență în spate să îți faci griji în special legat de tipul de cadru, să alegi unul rezistent, sau de suspensii, care să facă față tuturor șocurilor la care vor fi supuse, în timp ce pe minionul tău nu îl interesează decât culoarea.

De multe ori, la acest aspect, părinții care nu cunosc prea bine fenomenul velo, au un avantaj. Asta deoarece, în mare parte a timpului, pe ei nu îi va interesa atât de tare ca angrenajul să fie din oțel și să aibă minim 34 de dinți, ci va conta ca aspectul acelei biciclete copii să fie pe gustul prichindelului.

În ziua de astăzi și total diferit de vremurile când eram noi mici, există foarte multe variante de biciclete copii din care poți alege. De la bebeluși care abia încep să meargă și până la adolescenți, vei găsi modele adaptate tuturor vârstelor și înălțimilor.

Dar dacă vei achiziționa o bicicletă prea mică, al tău copil se va simți stânjenit pe ea, ca să nu mai vorbim de faptul că nu va putea pedala cum trebuie. La fel se va întâmpla și dacă mergi pe o variantă mai mare, crezând că în timp va fi numai bună. El se va chinui să ajungă la pedale și nu va dezvolta o poziție sănătoasă în șa.

Acestea fiind spuse, trecem la următorul capitol.

Regula de aur

  • Niciodată nu lua biciclete copii neadecvate înălțimii prichindelului tău.

 Fie că vor avea cadrul mai mic, sau, mult mai adesea, mai mare, lucrul acesta este total greșit. Până la urmă trebuie să te gândești: “Eu pedalez pe un mtb cu două mărimi mai mare decât ceea ce mi-ar trebui pentru înălțimea mea?” Răspunsul, în mod cert, va fi unul negativ. Atunci de ce să faci greșeala asta în cazul unui model dedicat copilului tău?

Cu siguranță vei auzi și chiar vei vedea în jurul tău exemple de părinți care cumpără biciclete copii mult mai mari pentru dimensiunile pe care băiețeii sau fetițele lor le au în momentul respectiv. Este de înțeles de ce fac lucrul acesta: fie că nu au bani, fie că nu au timp, cert este că nu vor ca peste un an și ceva sau doi să trebuiască să caute un alt model de bicicletă din cauză că cea veche a ajuns să fie prea mică pentru a mai putea fi utilizată.

Așadar aleg achiziționarea unei biciclete copii ceva mai mare decât ar trebui să fie, în speranța că cel mic o va folosi mai mult timp. Cu toate acestea, cel mai adesea, din cauză că trebuie să se întindă prea tare după pedale și nu se simte confortabil în șa, copilul alege să nu mai pedaleze deloc.

Chiar dacă va necesita o cheltuială în plus și ceva mai mult timp petrecut pe site-uri și în magazine de specialitate, asigură-te că îi cumperi o bicicletă perfect adaptată dimensiunii celui mic, pentru ca acesta să aibă parte de cea mai bună experiență de pedalare cu putință. În mod cert vei găsi cui să îi dai modelul vechi. Fie că alegi să îl vinzi la second-hand, ori îl faci cadou, cu siguranță vei face un copil fericit.

  • Alegerea unei biciclete copii nu mai este așa de simplă cum era cândva

Sau cel puțin nu mai este la fel de ușoară cum era pe vremea când eram noi mici. Sunt sigur că și tatăl tău, la fel ca al meu, atunci când a venit momentul să aleagă bicicleta perfectă pe care să înveți să pedalezi, te-a dus pe balcon, unde ai ales unul din cele două modele vechi, ale fraților tăi. După o mică inspecție, în timpul căreia a șters praful de pe șa și s-a asigurat că nu se va dezmembra atunci când te vei plimba, ți-a pus bicicleta în brațe și ți-a urat distracție plăcută.

Iar noi am fost un caz norocos, pentru că am avut frați mai mari. Alți băieți nu au avut bafta noastră, iar ei au fost nevoiți să învețe să meargă pe biciclete copii împrumutate de pe la alții.

Cum alegem diverse componente ale unei biciclete copii?

Cuprins componente principale

Cadru

Cadru biciclete copii

Cadrul unei biciclete copii trebuie să fie suficient de dur pentru a putea face față unui abuz moderat – spre ridicat, la care îl va supune cel mic. Un adult cu o putere normală, nevorbind aici despre Hulk sau Chuck Norris, nu va putea îndoi tuburile folosindu-și mâinile.

Asigură-te de alinierea cadrului. Poți verifica asta stând câțiva metri în fața sau în spatele bicicletei și uitându-te să vezi dacă ambele roți sunt pe același plan. Vezi dacă seat post-ul și pipa sunt bine prinse de cadru și nu se răsucesc. Totodată, ai grijă ca aceste două componente să fi fost gresate înainte de asamblare, pentru a nu exista riscul de a se bloca după câteva ploi. Ar fi bine ca odată la ceva timp să scoți pipa și tija de șa și să le gresezi bine înainte de remontare, pentru a-i asigura acelei biciclete copii o funcționare cât mai îndelungată.

Suspensie

Suspensie biciclete copii

Cu toate cu sunt mai scumpe, ideale pentru biciclete copii sunt suspensiile pe aer. Acestea sunt mai ușoare decât cele pe arc și, totodată, fac față mai bine șocurilor mici și medii. Din cauza greutății mici ale copiilor, multe suspensii pe arc nu vor amortiza aproape deloc loviturile de intensitate moderată sau mică, ci doar pe cele mai mari, fiind în majoritatea cazurilor inutile. Decât să alegi un model de suspensie care nu face altceva decât să îngreuneze bicicleta, mai bine mergi pe variantele de biciclete copii cu furci rigide.

Roți

Roti biciclete copii

Reglementările europene obligă producătorii de biciclete copii să monteze un sistem de siguranță pentru ca, în eventualitatea în care piulița de la axul roții din față, dintr-un motiv sau altul, se deșurubează, roata să nu cadă. Trebuie să ai grijă ca atunci când ții roata într-o mână și miști stânga-dreapta, aceasta să nu aibă vreun joc și să se învârtă liber în momentul în care o testezi.

Nu cumpăra roți mari pentru biciclete mici. Cu toate că șocul preluat de roată crește direct proporțional cu dimensiunea acesteia, o roată mare implică și o greutate crescută, dar și o manevrabilitate mai scăzută. Totodată, se poate ca din cauza anvelopelor mari să se mărească și reach-ul, pentru că va crește distanța dintre angrenajul pedalier și axul din față, motiv pentru care copilul tău va trebui să se întindă pentru a prinde ghidonul.

Sistemul de transmisie

Există mai multe tipuri de sisteme de transmisie din care poți alege.

Acestea sunt:

  • Cu o singură viteză.

Acest sistem este foarte întâlnit pe biciclete copii cu roți mai mici de 20 inci, deoarece acestea au chainstays-ul destul de mic, neîncăpând pe el casete cu mai multe pinioane. Este compus dintr-o singură foaie și un pinion, cel mic neavând alte variante din care să poată alege. 

Astfel, din cauza chainstays-ului dar și de dragul simplității și pentru a reduce greutatea generală, multe dintre modelele de biciclete copii adaptate celor sub vârsta de 9 ani, vin cu astfel de transmisie. Raportul dezvoltat de foaie și de pinion este de cele mai multe ori adaptat astfel încât să ofere o accelerare bună, cu toate că nu vor genera neapărat o viteză mare susținută.

Biciclete copii Sistem de transmisie cu o singurta viteza
  • Pe butuc.

În acest caz ai tot o singură foaie și un pinion, la fel ca în cazul precedent, dar diferența este dată de butucul pe care vine montată roata din spatele bicicletei de copii. Acesta controlează intensitatea cu care cel mic pedalează, oferindu-i un număr de trei sau opt viteze diferite. Butucul este închis ermetic, nepermițând intrarea prafului și a mizeriei în sistem, motiv pentru care nu are nevoie de o întreținere susținută, ca în cazul casetei clasice cu pinioane.

Cu toate că mare parte a modelelor de biciclete copii pot avea montate astfel de sisteme de transmisie, lucru acesta nu prea se întâmplă în cazul variantelor cu roți mai mici de 20 inci, pentru că ele ar veni cu un cost de achiziție mult prea mare.

Biciclete copii Sistem de transmisie pe butuc
  • Cu deraior.

Reprezintă varianta cea mai cunoscută de transmisie și cel mai des întâlnită pentru biciclete copii folosite de cei cu vârste mai mari de 9 ani sau care folosesc roți cu dimensiuni de peste 24 inci. Un asemenea sistem de transmisie va avea pe față montat un angrenaj pedalier, compus din una, două sau trei foi de diverse dimensiuni, iar pe spate se va găsi caseta cu pinioane. Aceasta vine cu 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10 sau 11 pinioane, care sunt tot niște discuri cu o dințare specifică.

Pentru a schimba foile sau pinioanele între ele, pentru ca cel mic să obțină viteze și rapoarte diferite, se folosesc niște deraioare (sau schimbătoare), al căror scop este de a transfera lanțul de pe un disc pe celălalt. Această acțiune este controlată printr-o manetă schimbător, ce este montată pe ghidon.

Biciclete copii Sistem de transmisie cu deraior

Pentru siguranța utilizatorilor, toate modelele de biciclete copii care au un sistem de transmisie ce nu este dotat cu deraior trebuie să vină cu protecție de lanț. Acestea se pot dovedi a fi extrem de utile în a împiedica agățarea șireturilor și a pantalonilor între lanț și discuri. Trebuie să fii atent ca protecțiile să nu se atingă de lanț în momentul pedalării.

Brațele pedalier

Brațele pedalierului de pe variantele de biciclete copii trebuie, la fel ca la adulți să măsoare în jur de 20% din lungimea interioară a piciorului. Alte firme folosesc drept regulă o mărime a brațelor ce reprezintă 10% din înălțimea totală a utilizatorului.

Din păcate, nu toți producătorii țin cont de aceste dimensiuni, motiv pentru care ar fi bine să ai grijă ce tip de bicicletă alegi, pentru că se poate să dai peste un model care are brațele pedalier nu foarte ergonomice.

Frâne

Fără doar și poate, frânele sunt cele mai importante componente ale unei biciclete copii. Indiferent din ce cauză bicicleta se mișcă, copilul tău trebuie să fie în stare să o oprească în condiții de siguranță. Altfel, pot apărea accidente.

Modelele de biciclete copii vin în general cu două tipuri de frână:

Frâne tip coaster

Frânele de tip coaster sunt activate atunci când cel mic pedalează spre înapoi. Acestea reprezintă standardul pentru bicicletele copii cu roți de până la 16 inci, dar și pentru biciclete ieftine copii. Ele sunt adecvate celor care au mai puțin de șase ani pentru că nu necesită niciun fel de mentenanță.

Biciclete copii frane de tip coaster

Acest sistem de frânare este alcătuit dintr-un butuc capsulat amplasat pe triunghiul spate al bicicletei copii și are două funcții:

  • Permite unei biciclete copii să se deplaseze spre înainte fără să forțeze pedala să se rotească. De aici și denumirea în engleză de coaster;
  • Funcționează ca o frână, încetinind bicicleta atunci când pedalezi spre înapoi.

În continuare, vor fi prezentate pe rând beneficiile dar și dezavantajele folosirii acestui stil de frână.

Avantaje:

  • Ele sunt la fel de eficiente indiferent de condițiile meteorologice, și duc la încetinirea identică a unei biciclete copii, indiferent dacă afară este uscat sau umed;
  • Necesită o mentenanță redusă, uneori chiar spre zero;
  • Nu este nevoie de cabluri sau manete pe care să le acționezi pentru a încetini, fapt pentru care, în primul rând, ghidonul va avea un aspect curat, iar în al doilea rând, nu există riscul secționării cablului de frână;
  • Sunt ieftine.

Dezavantaje:

  • Sunt o mare bătaie de cap pentru începători – cei mici, când învață să meargă pe biciclete copii, vor avea tendința de a pedala spre înapoi atunci când simt că se dezechilibrează, dar în cazul frânelor coaster, lucrul acesta va duce la o frânare completă și aproape sigur la o dezechilibrare totală;
  • Totodată, și prichindeii ceva mai experimentați vor avea probleme deoarece vor pierde din avânt în momentul în care încearcă să urce o pantă, de multe ori apelând la pedalarea spre înapoi pentru a readuce roțile într-o poziție de pedalare cu piciorul dominant;
  • La viteze ceva mai mari, acționarea frânei va duce la o blocare completă a roții ce va avea drept consecință alunecarea părții din spate a bicicletei copii;
  • În momentul în care se defectează, în general din cauza ruperii lanțului, acestea cedează brusc și complet; nu dă niciun semn înainte și se poate dovedi a fi extrem de periculos dacă lucrul acesta se întâmplă atunci când cel mic are ceva viteză în șaua unei biciclete copii.

Frâne de mână

Incepând cu vârsta de trei ani și jumătate, copii au suficientă coordonare ochi – mână pentru a putea folosi cum trebuie o frână de mână, montată pe ghidon. În general, acest tip de sistem de frânare este mai eficient decât cel coaster, cu toate că și el vine cu dezavantajele sale. Variantele întâlnite pe biciclete ieftine copii vor avea nevoie de mentenanță constantă și chiar și așa se vor defecta relativ des.

  • Frâne de mână cu saboți. Cele mai întâlnite tipuri de frână de mână sunt cele cu saboți care strâng janta pentru a opri roata.
Biciclete copii frane de mana cu saboti

U-brake-urile sunt reprezentative pentru variantele de biciclete ieftine copii și sunt asemănătoare frânelor clasice cu saboți (sau V-brake-uri, cum mai sunt ele numite și care sunt ceva mai performante). Cele două sisteme folosesc același principiu de funcționare. Astfel, există doi saboți, care sunt montați pe două brațe ce sunt poziționate de o parte și de alta a jantei. Atunci când se acționează maneta de frână montată pe ghidon, aceasta trimite un impuls către brațe, care forțează saboții să strângă janta.

În cazul U-brake-urilor, brațele pivotante sunt montate cu câte un șurub direct pe furca unei biciclete copii, față de V-brake-uri, unde sunt prinse de o punte, aceea fiind fixată de cadru. Sistemul de prindere al primei variante prezintă un oarecare dezavantaj, deoarece se poate întâmpla ca de multe ori, între roată și frână să se strângă mizerie, care va împiedica funcționarea în parametrii normali a sistemului.

Un alt dezavantaj este faptul că acționarea brațelor se face mecanic, printr-un cablu. Cu timpul, acesta poate ceda. Așadar, vei avea nevoie să îi faci o mentenanță constantă pentru a te asigura că nu se va întâmpla ca bicicleta copii a micuțului tău să rămână fără frâne exact atunci când va avea mai mare nevoie de ele.

Alte dezavantaje care mai pot fi enumerate ar fi că frânează destul de slab în condiții de umiditate ridicată și atunci când janta se îndoaie.

  • Frâne de mână mecanice pe disc – cu toate că aceste sisteme de frânare nu vor fi întâlnite decât pe modelele de biciclete copii specifice celor mai mari de 12 sau 13 ani, ele trebuie totuși amintite.
Biciclete copii frane de mana mecanice pe disc

Așa cum afli din denumire, oprirea se face mulțumită unei acționări mecanice, printr-un cablu de frână, la fel ca în varianta prezentată anterior. Discul de frână este prins în butucul roții. La acționarea manetei, mișcarea este transmisă prin cablu la un braț care este fixat pe discul de frână. Brațul va forța plăcuțele de frână să strângă discul, fapt care va duce la oprirea roții.

Eficiența de frânare a unui astfel de sistem este mai bună față de varianta pe saboți. Totodată, faptul că oprirea nu mai depinde de vremea de afară este un avantaj clar.

Cu toate acestea, ele prezintă și anumite dezavantaje, printre care faptul că din cauză că acțiunea se transmite mecanic, printr-un cablu ce poate ceda la fel de simplu ca în cazul V-brake-urilor, va trebui să îi faci o mentenanță constantă. Prețul de achiziție care este unul măricel și nu sunt la fel de eficiente ca frânele hidraulice pe disc. 

  • Frâne de mână hidraulice pe disc – aceste variante nu sunt atât de des întâlnite pe biciclete copii. Cu toate că reprezintă cele mai performante sisteme de frânare existente în prezent, faptul că prețul de achiziție este mare, împiedică mare parte a părinților să le achiziționeze și pe bună dreptate.
Biciclete copii frane de mana hidraulice pe disc

Oprirea, ca și în cazul de mai sus, se face loc tot printr-un braț care strânge cu plăcuțele de frână montate pe el, un disc. Marea diferență constă în faptul că acționarea este una hidraulică. Astfel, cel mic nu va mai avea nevoie să tragă atât de tare de manetele de frână, pentru a încetini bicicleta, frânarea este foarte precisă, nu mai există vreun cablu, prin care să fie transmisă mișcarea și care din cauza uzurii riscă să se rupă. Aici acționarea se face cu ajutorul unui furtun prin care circulă un fluid, ce nu se defectează nici pe departe atât de rapid ca un cablu de frână.

Pe lângă tipul de sisteme de frânare prezentate ceva mai sus, care nu sunt diferite de cele întâlnite pe biciclete de adulți, aici trebuie să iei în considerare și alți factori, pe care probabil că îi omiți când te uiți după un model de mtb pentru tine.

Astfel, manetele de frână sunt foarte importante. În primul rând construcția lor, cât și poziționarea sunt factori ce ar fi bine să îi verifici înainte de achiziționarea unei biciclete copii. Dacă celui mic îi va fi greu să ajungă la ele, nu le va putea folosi cum trebuie și se pot întâmpla accidente.

Din nefericire, mare parte a frânelor nu sunt fabricate pentru a fi folosite de către copii, motiv pentru care prichindelul tău se poate să fie nevoit să tragă ceva mai tare de manete, pentru a putea încetini bicicleta. Pentru a testa forța de care este nevoie pentru a activa frânele, testează-le folosindu-ți doar degetele mic. Dacă nu poți opri bicicleta sau simți că îți este greu să o faci, atunci aceasta este fabricată greșit și în mod cert îi va pune probleme și celui mic.

Pe de altă parte, frânele care sunt dedicate pentru biciclete copii răspund foarte bine și rapid la comenzi și îl ajută pe cel mic să oprească bicicleta fără să fie nevoie să depună prea mare efort. Manetele de frână sunt proiectate astfel încât să fie mai scurte și mai simplu de activat, față de variantele standard, fiind nevoie de aplicarea unei presiuni foarte mici, pentru a încetini.

Acesta este și motivul pentru care, ca o recomandare, ideal ar fi ca cel mic înainte să se urce în șa, să plimbe bicicleta mergând pe lângă ea și frânând din când în când, pentru a se obișnui cu intensitatea necesară pentru a opri.

Frânele speciale

Există și așa-numitele frâne speciale, care vor fi întâlnite doar pe unele modele de biciclete copii. Astfel, avem mai multe sisteme, și anume:

  • SureStop de la Guardian Bikes, care permit activarea ambelor frâne simultan (și frâna de pe spate și cea de pe față se vor activa folosind o singură manetă);
  • Proiectanții celor de la WoomBikes au observat că de cele mai multe ori, copii mici confundă dreapta cu stânga și frâna față cu cea spate, astfel că au venit cu ideea de a o vopsi pe cea din spate cu verde;
  • Tot din aceeași cauză, unii designeri nu vin decât cu o singură frână de mână, cu acționare pe roata din spate, chiar dacă pe modelele lor deja există varianta de frână coaster, pentru ca prichindeii să se obișnuiască și cu manetele de frână.

La ce trebuie să fii atent înainte de achiziționarea unei biciclete copii?

Reach

O mărime care nu are un tabel de măsurători dar care este foarte importantă în alegerea unei biciclete copii este reach-ul (sau distanța dintre corpul acestora și ghidon). Mare parte a prichindeilor va prefera să pedaleze stând într-o poziție ceva mai verticală față de cea pe care ai aborda-o tu, motiv pentru care ar fi bine ca ghidonul să fie ceva mai ridicat și mai apropiat de ei. Din această cauză, de cele mai multe ori, mânerele în stilul bicicletelor BMX sunt ideale de folosit pentru modelele ce au roțile mai mici de 20 inci.

Biciclete de copii Reach

Greutate

La fel ca și în cazul variantelor pentru adulți, greutatea este un factor important după care să te ghidezi în alegerea unei biciclete copii. Bineînțeles că variantele de biciclete ieftine copii vor cântări mai mult decât cele mai scumpe. Dar ar fi bine să ții cont de fiecare sută de grame scăzută.

Studiile au arătat că mare parte a bicicletelor de adulți cântăresc în jur de 20% din totalul masei persoanei, în vreme ce modelele de copii reprezintă cam 50% din întreaga greutate corporală a acestora. Astfel, un kilogram în plus adăugat bicicletei, în cazul unui copil de șase ani, spre exemplu, care cântărește 30 kg, se resimte ca echivalentul a 2.5 kg pentru varianta de cadru dedicată adulților.

Așadar, ideal ar fi, cel puțin la început, să alegi modele de biciclete copii care să fie cât mai ușoare cu putință. Apoi, pe măsură ce crește și se acomodează cu pedalatul, poate trece spre variante mai grele, mai rezistente, adaptate unor stiluri de riding ceva mai agresiv.

Cu toate acestea, nu este ideal să te uiți doar la greutatea totală atunci când te decizi să achiziționezi biciclete copii. În mare parte, deoarece multe biciclete ieftine copii pot cântări la fel ca modelele high-end, dar dacă ar fi să faci o comparație între dotările fiecăreia în parte, nu ar încăpea discuție cine ar ieși câștigător. Așadar, greutatea, cu toate că este un factor foarte important, nu este unul care trebuie luat individual.

Geometrie

Poziția corpului celui mic pe biciclete copii va determina cât de bine va putea acesta să controleze pedalarea. La fel ca în cazul mașinilor, bicicletele cu cât au centrul de greutate mai ridicat și ampatament mai scurt (distanța dintre axele roților), cu atât vor avea tendința de a se dezechilibra și de a se răsturna ceva mai repede.

Când sunt proiectate corect, bicicletele care au ampatamentul lung oferă stabilitate ridicată și un control mai bun al plimbării. La acest capitol este foarte importantă și poziționarea corectă a mânerelor ghidonului.

Biciclete de copii Geometria corpului

Ce mărime a bicicletei este ideală pentru copilul tău?

Atunci când alegi un model pentru adulți, iei mărimea cadrului ca punct de referință. Chiar dacă nu știi exact la ce măsură te încadrezi, poți verifica dacă nu cumva cadrul este prea mare sau prea mic stând cu top tube-ul între picioare și cu tălpile lipite de sol. Dacă nu reușești să atingi pământul cu toată talpa și trebuie să stai pe vârfuri, cadrul este prea mare, iar dacă stai cu ambele picioare drepte, iar tubul superior se află spre jumătatea pulpei, atunci acesta este prea mic.

Când vine vorba despre biciclete copii, diametru roții dictează dacă un model este adecvat unei anumite vârste. Acest lucru se întâmplă din cauză că dimensiunea acesteia determină proporțiile întregii biciclete. În general, roțile întâlnite pe biciclete copii au 12, 16, 20 și 24 inci. Tot ce depășește 26 inci sunt privite ca mărimi standard, pentru adulți.

În linii mari, variantele cu diametrul roții de 12 inci sunt destinate copiilor ce abia încep să pedaleze și care au între 3 și 5 ani, iar când cei mici ajung la vârsta de 14 ani li se potrivesc modelele de 24 inci.

Cum îți dai seama care este dimensiunea perfectă a bicicletei?

În general, folosind un tabel. Se găsesc pe internet mai multe tabele pe baza cărora îți poți da seama cam care ar fi dimensiunea perfectă a unei biciclete copii, în funcție de mărimea și vârsta celui mic. Cu toate că există unele variații, cam toate aceste reprezentări grafice sunt în mare parte la fel. În continuare vei putea observa un astfel de tabel:

Diametrul roții (inci)

Vârstă (ani)

Înălțime (cm)

12

2 - 3

85 - 100

14

3 - 4

95 - 110

16

4 - 5

110 - 120

20

5 - 8

120 - 135

24

8 - 11

135 - 145

26

11 +

145 +

Un alt tabel util, datorită căruia poți determina mărimea ideală a bicicletei, și despre care unii spun că are o acuratețe ceva mai bună, este cea care ține cont pe lungimea interioară a piciorului. Aceasta se măsoară din partea de sus a coapsei și până la podea, exact cum arată și imaginea de mai jos. Pe baza acestei mărimi, a fost creat următorul tabel:

Lungimea interioara a piciorului

Diametrul roții (inci)

Vârstă (ani)

Lungime picior (cm)

12

2 - 3

35 - 42

14

3 - 4

40 - 50

16

4 - 5

45 - 55

20

5 - 8

55 - 63

24

8 - 11

60 - 72

26

11 +

70 +

Cu toate că existența acestor reprezentări grafice ajută, ele nu sunt definitorii în alegerea unei biciclete copii. Ele ar trebui concepute ca un punct de pornire, pe baza căruia să îți faci o idee cu privire la ce trebuie să cumperi. Dacă cineva dintr-un magazin de biciclete copii își sugerează să achiziționezi un model strict pe baza unui tabel, ar fi bine să nu îl asculți. Cel mai important aspect după care trebuie să te axezi este testarea bicicletei.

Astfel, spre deosebire de momentul în care alegi un model pentru tine, lucru pe care îl poți face fără probleme din fața computerului, pentru că folosești aceeași dimensiune a cadrului de 15 ani, atunci când vrei să cumperi o bicicletă pentru cel mic, el trebuie să fie de față, pentru a-i alege mărimea perfectă. Este indicat să îl pui să se urce în șa, cu toate că poate nu știe încă să își țină echilibrul și să observi dacă modelul respectiv i se potrivește sau nu.

Lățimea unei biciclete copii sau factorul Q

Termenul de factor Q este preluat din angleză și reprezintă distanța dintre lateralele interioare ale pedalelor. Dacă pedalele unei biciclete copii sunt distanțate puternic una față de cealaltă, cei mici trebuie să își extindă foarte mult piciorușele, lucru care este ineficient și incomod. Când pedalele sunt apropiate, copiii pot pedala fără să fie nevoie să își evazeze picioarele, având astfel o ușurință și o eficiență mai mare la pedalare. Cu cât copiii sunt mai mici, cu atât factorul Q este mai important.

Multe biciclete copii vor avea o lățime ceva mai mare și vei putea observa cum cel mic se chinuie să pedaleze cu piciorușele ieșite în lateral, din cauza faptului că vin cu piese de adulți montate pe ele. Acestea, cu toate că sunt ceva mai mari, sunt mai simplu de produs și dau un factor Q cu valoare mare, specific pentru biciclete ieftine copii.

Bicicletele care au factorul Q cu valoare mică vor fi mai scumpe și sunt rezervate brandurilor consacrate.

Factorul Q sau latimea unei biciclete copii

Prețul și bugetul tău

La urma urmei, prețul de achiziție al unei biciclete copii va fi cel care va dicta spre ce model te îndrepți. Aproape întotdeauna, variantele cele mai scumpe se vor comporta ceva mai bine ca biciclete ieftine copii. Dar, atâta timp cât ai grijă ca cel mic să fie mereu protejat, orice model este mai bun decât deloc, pentru început. Ideea de bază este să cumperi cea mai bună bicicletă pe care ți-o permiți.

Nu te simți prost că nu ai bugetul necesar pentru a cumpăra varianta cea mai performantă existentă pe piață, dar, în același timp, fii înțelegător dacă celui mic îi este ceva mai greu să se obișnuiască cu un model mai ieftin.

De ce este important să alegi mărimea ideală?

În ciuda a ceea ce probabil ai mai citit sau auzit, alegerea mărimii ideale a unei biciclete copii nu este o știință exactă. Cu toate că există ghiduri și tabele, care într-adevăr sunt utile în a-ți face o idee despre ce îi trebuie celui mic, nu sunt nici pe departe la fel de folositoare cum este observatul. Pe cât de simplu sună, pe atât este de complex. Prin simplul fapt că stai și te uiți la semnalele pe care ți le dă copilul atunci când pedalează îți poți da seama dacă acel model este sau nu potrivit pentru el.

Siguranța ar trebui să fie pe primul loc în optarea pentru o variantă de bicicletă. Acesta este și motivul pentru care nu ar trebui niciodată să alegi un model mult mai mare “Pentru că va crește și să îl țină mai mult.” La fel ca în cazul adulților top bar-ul trebuie să fie la cel puțin 5 cm mai jos decât pelvisul copilului, atunci când acesta îl încalecă, stând cu tălpile lipite de sol.

Gândește-te ce se întâmplă dacă din senin, bicicleta se oprește, iar cel mic trebuie să sară din șa spre înainte, iar cadru este mai înalt decât trebuie. Copii se vor lovi, iar dacă ai băiețel, va fi o experiență extrem de dureroasă și de traumatizantă.

În poziția de plimbare, ei ar trebui, stând cu spatele vertical și drept, să poată să pedaleze fără ca genunchii să atingă ghidonul. În același timp, în momentul în care pedala este îndreptată spre sol, piciorul nu trebuie să fie întins la maximum. Ideal ar fi ca întotdeauna genunchiul să stea puțin îndoit.

Totodată, ar fi bine să fii atent ca cei mici să poată să rotească ghidonul stânga-dreapta, la maximum, fără să simtă nevoia să se întindă prea mult după el. Mare parte a copiilor mici vor vira doar răsucind ghidonul, așa că este important să poată să îl ghideze liber. Cu timpul, se vor învăța și vor vira folosindu-se și de cadru, schimbându-și centrul de greutate.

Sfatul unui specialist este foarte important

Niciodată nu este bine să subestimezi importanța unui sfat bun, dat de un expert într-un domeniu, și aici intră și capitolul biciclete copii. Cinci minute petrecute cu o persoană dedicată ciclismului te poate scuti de ore întregi petrecute în fața calculatorului, încercând să descifrezi de unul singur care sunt pinioanele sau care este tija de șa.

Cum de multe ori se întâmplă când dai o căutare pe orice temă pe internet, te vei trezi cu mai multe întrebări decât cu răspunsuri. Doar citind ghiduri de achiziție complexe, cum este acesta, sau discutând cu persoane abilitate în domeniu, vei putea fi sigur că obții informațiile dorite.

Alegerea bicicletei potrivite

În continuare, vor fi prezentate mai multe categorii de biciclete, care au fost grupate în funcție de vârstă, în patru clase. Așa cum a fost prezentat anterior, acestea se vor baza pe diametru roților. Astfel, vom avea preșcolarii, roți sub 16 inci, 4-6 ani, cu diametrul de 16 inci, 6-10 ani, 20 inci și 9-12, 24 inci. După această vârstă, copii pot pedala cu ușurință biciclete dedicate adulților, pe modele care vin cu cadre de dimensiuni ceva mai mici.

Cu toate acestea, indiferent de vârsta copilului, este imperios ca înainte de achiziție să testeze cel mic bicicleta. Dimensiunea, cu toate că în general se aplică tuturor, poate diferi de la un individ la altul.

În continuare, vor fi caracterizate aceste patru clase ce au fost enumerate mai devreme, pentru a știi după ce să te uiți înainte de achiziție.

Biciclete copii

Preșcolari

Biciclete copii prescolari

Primul contact al celui mic cu lumea velo poate începe de îndată ce pot sta în șezut, prin acele biciclete copii cu trei roți care sunt împinse de către părinți. În general, acestea sunt alcătuite din plastic, au rulmenți simplii și se strică repede. Modelele mai decente vor fi fabricate din metal și vor rezista mai mult timp, putând fi chiar păstrate pentru mai multe generații.

Învață-ți corect copilul să pedaleze

Invata-ti copilul sa pedaleze corect

Pe bicicletele cu două roți, cei mici vor învăța să meargă începând cu vârsta de trei ani și aproape întotdeauna până la cinci ani. Chiar dacă nu vor putea pedala imediat, le va fi foarte simplu să învețe cum să își țină echilibrul și să manevreze o bicicletă folosind modelele fără pedale.

Varianta folosită de părinții noștri pentru a ne învăța să pedalăm, utilizând roți ajutătoare, mai tare îl va încurca pe cel mic. Cu toate că îi va da mai multă mobilitate, ei nu vor învăța cum să își țină echilibrul în șa și cum să pedaleze corect.

Așadar, experții pretind că pentru a-i învăța corect pe cei mici cum să meargă pe bicicletă, ideal este să începi cu biciclete copii fără pedale. Există o mulțime de modele deja pe piață sau poți chiar cumpăra o variantă standard, căreia îi scoți pedalele și îi lași cât se poate de jos șezutul astfel încât să poată atinge solul cu ambele piciorușe.

După ce îi explici cum trebuie să stea în șa și cum se folosește frâna, caută o pantă lină și, alături de copil, începeți să vă dați drumul în jos, la vale. După câteva ture, când observi că prinde mai mult curaj în el, lasă-l să coboare singur, așteptându-l jos. Nu te speria dacă se dezechilibrează și cade. Ține minte că noi aveam o vorbă ”Dacă nu cazi, nu înveți”. Chiar dacă primul instinct este să te duci și să îl ajuți să se ridice, asigurându-te că nu s-a lovit, încearcă să nu o faci și lasă-l să se descurce singur. Vei vedea că va prinde imediat bazele mersului pe bicicletă și anume menținerea echilibrului și manevrabilitatea.

Folosind această tehnică, vei observa cum va deprinde abilitățile necesare pentru a pedala, mult mai repede față de cum ai făcut-o tu folosind roțile ajutătoare. Astfel, dacă în prima fază va sta în șa și va face pași mici, mărunți, pe măsură ce se învață va face pașii din ce în ce mai mari, ridicându-i de la sol atunci când împing mai puternic, pentru a prinde viteză mai mare.

După câteva astfel de ture poți remonta pedalele, pentru a-l învăța cum să pedaleze. Nu uita să urci șaua într-o poziție ideală pentru înălțimea celui mic. Apoi, tot la fel, stând pe lângă el, inițial, convinge-l să pedaleze puțin. Întotdeauna la început este bine să stai în dreapta sau în stânga lui și să îl ții ușor de umeri, pentru a-l echilibra. Explică-i cum trebuie să stea în șa, iar dacă observi că își lasă prea mare parte a greutății pe vreuna din mâinile tale, explică-i unde greșește.

Când te-ai asigurat că reușește să aibă o poziție verticală în șa, dă drumul umerilor, câte puțin, fiind totuși pregătit să îl prinzi, în cazul în care se dezechilibrează. Dacă trece și de această etapă, este gata să meargă singur. Du-te la o distanță de șapte-opt metri și încurajează-l să pedaleze până la tine. Felicită-l după reușită și mărește distanța. În felul acesta, va învăța să pedaleze imediat.

Modele de biciclete copii prescolari

Modelele de biciclete copii ideale pentru această etapă sunt cele cu roți de 12 sau 14 inci, în funcție de dimensiunile celui mic, care să aibă o înălțime mică a tubului central, față de sol, butuci și headset cu rulmenți, brațe pedalier de 90-100 mm, roți pneumatice și cel puțin o frână funcțională.

Biciclete copii

Biciclete copii pentru cei cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani

Biciclete copii pentru cei cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani

În general, pentru aceste vârste vor fi ideale modelele de biciclete copii cu roți de 16 inci. Multe dintre ele vor veni cu roți ajutătoare. Dacă cel mic știe deja să își țină echilibrul și să pedaleze, aruncă-le. Dar dacă nu, atunci ar fi bine să te folosești de ele până când copilul va prinde suficientă încredere în el, pentru a putea merge fără ajutor.

Chiar dacă ideal pentru prichindei ar fi să ia primele contacte cu lumea ciclismului prin biciclete copii fără pedale, nu întotdeauna acest lucru este posibil. În același timp, există o limită de vârstă până la care este OK să folosești această tehnică. Odată ajunși la șase ani, cu siguranță le-ar fi jenă dacă i-ai scoate afară pe astfel de variante. Așadar, singura cale de a-i învăța rapid să pedaleze sunt roțile ajutătoare.

În primă fază, trebuie să ai grijă ca ambele rotițe să fie lipite de sol și perfect echilibrate, înainte ca cel mic să se suie în șa. Pe măsură ce acesta capătă încredere în el, ridică din ce în ce mai mult roțile ajutătoare, pentru a se obișnui să își țină echilibrul. Când ai ajuns cu ele ridicate la maximum, iar copilul reușește să își țină echilibrul pe distanțe mari, demontează-le.

Cam toate variantele de biciclete copii pentru această vârstă vin dotate cu o singură viteză. Acest fapt se datorează chainstays-ului, care este prea mic pentru a putea susține o casetă cu pinioane și chiar dacă ar putea, nu ar face altceva decât să îi încurce pe cei mici. Cu toate că există și variante ce au în componență schimbător în butuc, acestea vor fi mai degrabă ignorate, pentru că vor avea un cost de achiziție ceva cam ridicat. Dar din moment ce copiii de aceste vârste nu vor pedala prea departe de părinți, o singură viteză le va fi de ajuns.

Cu cât greutatea va fi mai mică, cu atât manevrabilitatea bicicletei va fi mai ridicată. Astfel, ar fi de preferat să eviți modelele de biciclete copii care vin dotate cu suspensii sau cu cadre groase, din oțel. Tuburile fine din oțel sunt bune, cu toate că vei putea găsi variante din aluminiu, care nu vor fi deloc scumpe.

Biciclete pentru copii intre 4 si 6 ani

Pe măsură ce copilul va învăța să pedaleze mai bine, îi vei ridica șaua, până când va avea o poziție de pedalare apropiată de verticală, de poziția pe care o au și adulții. Brațele pedalierului vor avea 100-120 mm lungime, cu cât sunt mai scurte, cu atât vor fi mai bune. O protecție de lanț va feri prinderea pantalonilor, dar în special a degețelelor curioase în lanț.

Deja de la această vârstă, cei mici vor agrea pedalarea rapidă pe biciclete copii, așadar va fi nevoie de frâne care vor funcționa bine și care se vor acționa rapid. V-brake-urile sunt ideale pentru roata din față, în timp ce pe spate se pot monta și frâne de tip coaster, care se acționează pedalând spre înapoi.

Biciclete copii

Biciclete copii pentru cei cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani

Deja de la această vârstă, vitezele vor reprezenta extra-ul evident pentru bicicletele de 20 inci. Cu toate că și variantele de biciclete copii cu o singură viteză vor fi bune, un butuc cu trei viteze va fi și mai bun. Sistemul este unul foarte simplu de înțeles, ușor de folosit și durabil. Fiind capsulat, el este practic invulnerabil la praf, apă sau mizerie, făcându-l greu de stricat.

Biciclete copii pentru cei cu varste cuprinse intre 6 si 9 ani

Cu toate acestea, montarea unor astfel de transmisii este scumpă, motiv pentru care multe modele de biciclete copii vor veni echipate cu un sistem compus dintr-un angrenaj cu o singură foaie, o casetă cu cinci sau șase pinioane, controlate de un deraior.

Dacă alegi să mergi pe mâna unor modele de biciclete copii dotate cu schimbător, asigură-te că vin și cu protecție pentru acesta, în caz contrar cumpără tu separat un capac de siguranță. Asta din cauza faptului că bicicleta va suferi numeroase căzături, fie pentru că cel mic abia învață să pedaleze sau pentru că e neatent.

Tot la capitolul dotări, ar fi bine să te uiți după modele de biciclete copii dotate cu kickstand, care le va asigura bike-ul celor mici. De cele mai multe ori, ei sunt neatenți la modul în care își sprijină bicicleta de copaci sau de scara blocului, iar aceasta riscă să cadă fără un astfel de dispozitiv. Pe lângă acesta, ar fi bine să aibă manete schimbător ușor de ajuns și utilizat de către copii.

La fel ca în cazul variantelor de biciclete copii cu roți de 16 inci, brațele pedalierului vor avea tendința de a fi puțin cam lungi. Astfel, uită-te după modele ce au 110-130 mm. Deja 140 mm este prea mare, deși nu ridicol, dar ce depășește această dimensiune va fi imposibil de folosit de către cei mici.

Biciclete copii cu varste cuprinse intre 6 si 9 ani

Unele variante de biciclete copii din această categorie vor fi dotate cu furci cu suspensie sau chiar cu full-suspension. Ultimele, însă, vor prezenta două dezavantaje: extra greutate pe care cel mic trebuie să o tragă după el și costuri inutile pentru piese ineficiente. Dacă plănuiești să cheltuiești mai mulți bani pe o bicicletă, atunci mergi pe variante cu furci bune, de la producători renumiți. Suspensia pe spate va fi aproape întotdeauna ineficientă.

Pentru cei ce nu vor să dea prea mulți bani, variantele rigide se vor dovedi a fi numai bune pentru uzul de zi cu zi a celor mici.

Biciclete copii

Biciclete copii pentru cei cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani

Pe măsură ce modelele de biciclete copii devin din ce în ce mai mari, încep să aibă componente pe care te-ai aștepta să le găsești și pe variante de adulți. Ca urmare, prețul de achiziție crește, iar exemplarele bune ce au roți de 24 inci vor porni de la 400 de Euro. La banii aceștia, te poți aștepta la un cadru cu o greutate destul de mică, din aluminiu, jante din aliaj de aluminiu și V-brake-uri care să poartă sigla unor producători de renume în domeniu.

Biciclete copii pentru cei cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani

Totodată, vei putea observa apariția unor piese ca seatpost ajustabil, rulmentul de la angrenaj capsulat, roți bune, de la firme cunoscute etc. care fac modelele de biciclete copii să fie niște biciclete de adulți, în miniatură. Astfel, din punct de vedere al performanțelor și al rezistenței, componentele pot fi comparate cu cele pentru oameni mari.

Mare parte a mini-mtb-urilor produse de firme de renume, precum Giant, Specialized sau Trek vor avea piese precum transmisii cu 18 sau 21 de viteze și furci cu suspensie, care vor fi destul de ieftine. Ele vor funcționa, dar nu sunt neapărat recomandate. O variantă mai bună ar fi optarea pentru modele de biciclete copii dotate cu cadru rigid, de calitate, ușor și o casetă cu opt viteze, care să vină împreună cu un angrenaj cu o singură foaie.

Ține cont de faptul că mulți copii sub vârsta de 10 ani nu vor înțelege cu exactitate modul în care deraiorul pe față funcționează. În cazul lor, dacă mergi pe mâna unui angrenaj cu mai multe foi, de cele mai multe ori, situația plimbărilor va sta în felul următor: pentru a nu-și mai bate capul, vor seta viteza pe foaia cea mai mică și pe pinionul cel mare și vor pedala așa, indiferent de terenul pe care se află. Modelele de biciclete copii care rulează așa, vor fi ineficiente și zgomotoase, după o anumită perioadă de timp.

Va fi mult mai simplu de învățat un copil cum să acționeze vitezele dacă nu trebuie să schimbe din două părți: va trebui să mărească numărul pinionului dacă sunt pe coborâri și să micșoreze numărul acestuia atunci când dorește să urce. Ce poate fi mai simplu?

Roțile de pe mare parte a modelelor de biciclete copii din această categorie vor avea profilul specific pentru ture off-road. Cu toate că în mod cert celor mici le va plăcea aspectul agresiv al acestora, de preferat ar fi să mergi pe mâna unor semi-slick-uri, care vor funcționa destul de bine pe asfalt, principala categorie de drum pe care copiii se vor plimba.

Biciclete copii cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani

Din nou vei avea probleme cu brațele pedalierului, acestea fiind de regulă foarte lungi. Ideale sunt cele ce au 140 mm lungime, cu toate că se poate face un compromis și să alegi variantele de 150 mm. Cu toate acestea, vei observa că mare parte a opțiunilor de biciclete copii vor fi dotate cu brațe de 160 mm sau poate chiar mai mari.

Pentru părinții ai căror prichindei au învățat de la vârste foarte fragede cum să pedaleze, iar acum stăpânesc la perfecție acest sport, există opțiunea de a cumpăra modele de biciclete copii de șosea. Sunt disponibili câțiva producători destul de cunoscuți care fabrică astfel de variante, cu toate că acestea reprezintă o nișă și sunt destul de scumpe. Calitatea lor însă este ridicată, iar performanțele sunt comparabile, fără probleme, cu entry-level-urile de calitate dedicate adulților.

Totodată, dacă micul tău ciclist este interesat de off-road, există și pentru ei opțiuni performante, dar care, la fel ca în cazul de mai devreme, costă destul de mult.

Biciclete copii

Biciclete copii pentru cei cu vârsta mai mare de 12 ani

Cu toate că sunt prezentate modele de biciclete copii, se poate ca subtitlul acestei categorii să fie ales greșit, iar asta pentru că mare parte a copiilor ce au vârsta mai mare de 12 ani vor putea pedala variante de adulți cu cadrul mic. Acestea au roți de 26 inci, iar pentru alegerea mărimii potrivite, vei putea consulta următorul tabel:

Tabel mărimi biciclete 

Biciclete băieți

Biciclete fete

Înălțimea utilizatorului

Mărime cadru

Înălțimea utilizatorului

Mărime cadru

cm

inci

mărime

cm

inci

mărime

148-158

13-14

XS

148-158

13-14

XS

158-168

15-16

S

158-168

15-16

S

168-178

17-18

M

168-178

17-18

M

178-185

19-20

L

178-185

19+

L

185-193

21-22

XL

193-198

23-24

XXL

Mare parte a producătorilor vin cu variante de cadre de 14 și 15 inci, în vreme ce aceia din ei care sunt mai renumiți le vor avea și pe cele de 12 sau 13 inci. Adolescenții pasionați de time trial sau de off-road vor alege variantele mai mici, pentru a avea ceva spațiu suplimentar între top tube și corpul lor, atunci când stau cu tălpile lipite de sol și bicicleta între picioare. Cu toate acestea, mare parte a copiilor vor merge pe variantele de 14 și 15 inci.

În afară de situațiile în care sunt special adaptate pentru copii, încearcă să eviți tentația de a-i cumpăra copilului tău de 9 sau 10 ani o bicicletă cu roți de 26 inci, doar pentru că ajunge la pedale și consideri că ar putea merge pe ea. Lui sau ei i-ar fi mult mai bine pe o variantă cu roți de 24 inci, care cel mai probabil va fi mai ușoară și mai ușor de controlat, în comparație cu o bicicletă pentru adulți.

Ca și în cazurile precedente, cel mai probabil vei întâmpina câteva probleme în ceea ce privește brațele pedalierului. Acestea vor avea dimensiuni medii pentru adulți, de 170 sau 175 mm, în vreme ce pentru copii ar fi ideale variante de 150 sau 160 mm. Dacă vezi că cel mic nu se poate adapta la lungimile mari, vei putea să te duci la un shop specializat și să le scurtezi, cu toate că vei lăsa acolo în jur de 200 de lei.

Atunci când discutăm despre biciclete de adulți, vorbim în același timp și despre prețuri pentru adulți. Astfel, pentru un cadru hardtail, rezistent, cu o furcă basic, vei cheltui în jur de 500 Euro, cu cât te vei apropia de suma de 600 sau 650, vei avea parte de o suspensie bună. Totodată, variantele acestea pot veni și cu frâne pe disc.

Iar la aceasta vârstă, printre cele mai importante aspecte în alegerea unei biciclete copii adecvate adolescentului tău sunt cele vizuale. Chiar dacă vei găsi modele mult mai performante, la prețuri ceva mai bune, alege varianta pe care ți-o indică cel mic. Ține cont că dacă nu îi va plăcea cum arată bicicleta, nu o va folosi.

Sperăm că aceste informații îți vor folosi în alegerea unei biciclete copii ideală pentru prichindelul tău. Dacă după citirea acestui ghid de achiziție dorești să vezi și câteva exemple de biciclete copii pe care noi le recomandăm, nu ezita să vizitezi și ghidul comparativ pentru această categorie. Vei putea observa acolo mai multe clasamente cu biciclete copii în funcție de preț și, mai important, în funcție de vârsta celui căruia îi este adresată.

Și nu uita niciodată de echipamentul de protecție. Acesta este necesar să fie purtat de către copilul tău ori de câte ori decide să iasă la o plimbare pe bicicleta sa. Este inutil să prezentăm aici statistici sumbre, cu numărul accidentărilor și a deceselor care au loc anual din cauza faptului că ciclistul nu poartă cască, dar crede-ne că numărul este unul ridicat. Nu-i îngădui sub nici o formă celui mic să își scoată casca atunci când este în șa și vei observa că, cu cât trece timpul, va ajunge să nici nu o mai simtă și o va purta mereu.

Lasa un comentariu:

5 comments
Add Your Reply