Review bicicletă pentru copii Merida Matts J20 2017 - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Review bicicletă pentru copii Merida Matts J20

Review bicicletă pentru copii Merida Matts J20 2017

Despre compania Merida sunt multe de spus. Istoria bicicletelor Merida începe în anul 1970, când taiwanezul Ike Tseng, într-una din plimbările sale prin Statele Unite, a observat cum pe ușa unui magazin de biciclete era pus un afiș prin care anunțau că din cauza calității inferioare, nu se iau în service biciclete fabricate în țara sa natală. Acest lucru l-a frapat și impulsionat și, doi ani mai târziu, firma Merida a luat ființă. Principala dorință a sa era aceea de a fabrica cele mai bune și performante biciclete din Taiwan, care să ajungă de renume mondial.

În prezent, ei reprezintă unul dintre cei mai mari producători de biciclete din lume. Pe porțile celor cinci fabrici pe care le dețin, dintre care una în Taiwan, trei în China și una în Germania, ies anual în jur de 1.2 milioane biciclete.

Seria Matts, din care face parte modelul analizat aici, oferă o varietate uriașă de mtb-uri din care poți alege, variind de la niște modele basic, cu prețuri de câteva sute de Euro și până la variante care sunt fabricate din fibră de carbon și piese de ultimă generație, care valorează câteva mii bune de Euro.

În prezentarea lui J20, taiwanezii te îndeamnă să îți asculți copiii în privința faptului că o bicicletă trebuie să fie cool. Totodată, îți atrag atenția că ele necesită anumite norme de calitate și siguranță și te asigură că această variantă de Matts este exact ceea ce cauți, împletind foarte bine toate cele trei caracteristici esențiale, pe care o bicicletă bună trebuie să le aibă. Dar au ei oare dreptate? Haide să citim în continuare detaliile legate de principalele componente pe care le primești dacă alegi această variantă de biciclete Merida.

  •  Cadru

Cadrul este fabricat dintr-un aliaj 6061 de aluminiu. Acesta garantează o rezistență și o durabilitate mai mare față de varianta netratată de material, plus o capacitate îmbunătățită de a prelua șocurile pe care cel mic le va resimți în timpul plimbării pe teren accidentat. Vei putea găsi atât cadre dedicate băiețeilor, cât și modele specifice fetițelor.

Aceste cadre au fost testate pe cele mai grele și accidentate terenuri și toate s-au simțit incredibil de ușoare în momentul pedalării și capabile să facă față până și celor mai dure provocări. Fiind dotată cu roți de 20 inci, asta înseamnă că a putut fi probată inclusiv de copii ceva mai măricei și mai experimentați în ciclism, cu vârste de până la 9 anișori.

Cei mici s-au simțit confortabil în șa, în special datorită materialului din care este fabricat cadrul, dar și mulțumită furcii cu suspensie Suntour M3010. Aceasta este o variantă pe arc, care deși are o cursă de doar 50 mm, face față multor denivelări de care prichindeii pot da în timpul plimbării pe teren off-road.

Partea estetică este punctul forte al acestor modele. De altfel, taiwanezii au ținut cont mai mult ca oricând de părerea copiilor în gândirea și fabricarea modelelor de biciclete Merida Matts J20. Ei au ajuns la concluzia simplă și logică ce spune că dacă celor mici nu le place un model, acesta nu va plăcea nici adulților. Astfel, o simplă privire aruncată asupra noilor modele și vei înțelege imediat abordarea care a stat la baza design-ului actual: culori. Acestea sunt puternice, sar în ochi de la distanță, lucru foarte apreciat și căutat de copii și variază de la negru, la galben, portocaliu și bleu.

Tot la capitolul aspect, trebuie amintită și calitatea sudurilor. Acestea sunt bine realizate și se vede, încă o dată, că taiwanezii nu lasă nimic la voia întâmplării. Cablurile ce duc spre partea din spate a bicicletei sunt și ele destul de atent trase pe sub top tube cel de la frână și down tube cel de la deraior, oferindu-i acestei biciclete Merida un aspect îngrijit.

Din păcate, și de multe ori vei putea observa asta la producătorul taiwanez, când vine vorba de echipare, cel puțin la modelele ceva mai ieftine, vor alege variante oarecum mai slabe față de competiție, punctând foarte bine la capitolul aspect, dar pierzând pe partea aceasta.

Echipare bicicleta pentru Merida Matts J20
  • Transmisie

Transmisia este compusă dintr-un angrenaj marcă proprie, care vine cu două foi, de 32, respectiv 22 dinți și brațe ale pedalierului de 115 mm lungime. După cum a fost specificat și în ghidul comparativ, pentru persoanele cu vârste de până la 9 ani, lungimea pedalierului ar fi bine să fie situată între 110 și 130 mm, cu cât mai scurte, cu atât mai bine. În cazul de față, cum de altfel te-ai și aștepta de la o firmă de calibrul Meridei, nu va fi nevoie să mergi să scurtezi brațele, ele fiind perfecte. Deraiorul ce schimbă foile este Shimano TZ.

Caseta cu pinioane care vine în completarea angrenajului este Shimano MF-TZ21, cu 7 discuri ce au între 14 și 28 dinți. Deraiorul care controlează schimbul discurilor casetei este Shimano FT35. Manetele shifter sunt Shimano RS35.

Transmisia este una decentă. Cu toate că da, este un Shimano, aceasta face parte din gama entry level, dedicată amatorilor, așa că nu este una foarte performantă. Însă, comparativ cu multe dintre variantele disponibile la prețul de achiziție al acestei biciclete Merida, de sub 400 Euro, faptul că poartă sigla unui producător așa de renumit este un avantaj și îți dă o oarecare siguranță privind calitatea și durabilitatea sistemului.

Acestea fiind spuse, vei putea găsi și modele ceva mai performante în ceea ce privește transmisia, cu piese Altus sau chiar Acera.

  • Frâne

Sistemul de frânare este compus din două V-brake-uri no name, probabil marcă proprie, care sunt ambele controlate de o singură manetă din aluminiu, special dedicată mânuțelor mai micuțe ale copiilor. Calitatea opririi, cu toate că frânele nu poartă vreun logo anume, este destul de bună și suficientă pentru ce au prichindeii nevoie la această vârstă, dar din nou, este un mic punct în minus al acestei biciclete Merida. Multe modele vor veni cu V-brake-uri ale unor mărci de renume în domeniu sau chiar cu variante mecanice pe disc.

Pe de altă parte, trebuie lăudat faptul că ambele frâne sunt controlate de o singură manetă, deoarece până la vârsta de 9 ani, celor mici le-ar fi destul de greu să înțeleagă exact cum și când trebuie folosite separat sau împreună frâna față cu cea spate.

  • Roți

Un capitol la care aproape întotdeauna taiwanezii stau rău, sunt roțile. Chiar și la modelele lor mai bune și mai scumpe, preferă să investească banii alocați fabricării bicicletei respective în componente ceva mai importante, iar roțile, care sunt extrem de ușor de înlocuit de către cumpărător și deloc scumpe, sunt lăsate la o calitate net inferioară. Lucrul acesta nu îl vom vedea doar la Merida, ci și la mulți alți producători renumiți de biciclete.

Așadar, jantele din aluminiu, negre, de 20 inci sunt no-name, probabil marcă proprie și vin echipate cu niște anvelope care de asemenea nu poartă niciun logo, cu un profil specific mtb-urilor și care au o lățime de 2 inci.

  • Extra

La capitolul extra trebuie amintit, deși nu apare în pozele adăugate acestui articol, protecția de lanț cu care vin dotate aceste modele de biciclete Merida. Ele sunt aproape obligatorii pentru copiii ce au vârsta mai mică de 9 ani, pentru că mulți dintre ei vor fi destul de curioși să își bage degețelele între lanț și discuri, lucru care se va dovedi a fi foarte dureros și adesea, traumatizant.

  • Greutate

Greutatea este situată la 12.2 Kg, fiind considerată acceptabilă, pentru segmentul de piață căreia bicicleta îi este agresată.

Merida Matts J20 este o bicicletă decentă. La capitolul vizual se prezintă excelent și cu siguranță va atrage privirile tuturor băiețeilor și fetițelor. Au culori frumoase, cablurile sunt bine mascate și se vede că taiwanezii au pus mare accent pe această parte. În ceea ce privește dotările, ele nu sunt rele. Transmisia Shimano Tourney își face treaba, cu toate că la prețul la care vei achiziționa bicicleta poți găsi variante ceva mai performante și același lucru, cu siguranță poate fi spus și despre sistemul de frânare. Ca un plus la această din urmă componentă este maneta de frâna care controlează ambele V-brake-uri, fapt îmbucurător.

Rating

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de copii Merida Matts J20 poate fi consultat aici.

Lasa un comentariu: