Review bicicletă de munte Merida One-Twenty 9.XT Edition - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Review bicicletă de munte Merida One-Twenty 9.XT Edition

Review bicicletă de munte Merida One-Twenty 9.XT Edition

Merida reprezintă dovada clară că percepția populației despre un produs sau chiar despre o țară se poate schimba cu seriozitate și respect față de client, indiferent din ce clasă socială face acesta parte.

Istoria bicicletelor Merida a început în anul 1970, când taiwanezul Ike Tseng, într-o plimbare prin Statele unite a observat că pe ușa unui magazin de biciclete era lipit un afiș pe care scria: “Din cauza calității inferioare, nu se iau în service biciclete fabricate în Taiwan”. Acest lucru i-a rămas întipărit în memorie și l-a impulsionat foarte tare. Astfel că, doi ani mai târziu, firma Merida luat ființă, cu principalul scop acela de a produce cele mai bune și performante biciclete din Taiwan. Iar de atunci restul este istorie.

În prezent, ei sunt unul dintre cei mai mari producători de biciclete din lume. Pe porțile celor cinci fabrici pe care le au (una în Taiwan, trei în China și una în Germania) ies pe an în jur de 2.2 milioane biciclete.

Modelul de față, One-Twenty 9.XT vine cu roți de 29 inci. În șaua MTB-urilor de acest gen poți ajunge până și prin zonele cele mai greu accesibile de off-road, de unde poți observa caprele negre, atâta timp cât ești antrenat și te țin picioarele. Cu transmisie XT și un sistem de amortizare foarte performant, se poate ca această bicicletă de munte să reprezinte unul dintre cele mai impresionante biciclete prezentate pe site-ul nostru. Citește în continuare pentru a descoperi toate detaliile tehnice ale lui One-Twenty 9.XT.

  •  Cadru

Cadrul este unul de o calitate într-adevăr impresionantă. Este realizat dintr-un aliaj superior de aluminiu, 6066 hidroformat, în fabricarea sa folosindu-se tehnologie de ultimă generație pentru a-l face foarte rezistent, dar și ușor în același timp, oferind cel mai bun raport forță/greutate. Astfel, cu toate că în principiu, 98% dintre componentele aliajului sunt identice cu cele întâlnite și la varianta 6061, 6066 are o densitate mai mare, rezultând și o duritate mai bună. Hidroformarea se referă la modelarea materialului cu ajutorul unei matrițe și a unui fluid la presiune ridicată. Practic, aluminiul este introdus în matriță, iar cu ajutorul unui jet foarte puternic de apă, capătă forma dorită, întărindu-se în același timp.

Din punct de vedere estetic, bicicleta se prezintă excelent. Vine cu un design cu țevi fine și curbe interesante, ce îi oferă un aer ceva mai sportiv. Culorile sunt foarte bine alese, fie un albastru intens, fie un verde puternic și se potrivesc foarte bine cu forma cadrului. Punctele de sudură, așa cum te-ai aștepta, sunt excelent realizate și finisate, absolut imperceptibile, în vreme ce cablurile sunt în totalitate trase prin cadru, pentru un aspect general ordonat și curat.

  • Suspensie

Inginerii de la Merida au montat pe acest model de bicicletă de munte o suspensie dublă. Astfel, pe față vine cu furca de ultimă generație Rhythm 34 FLOAT de la Fox, ce are o cursă de 130 mm, pe cartuș de aer. Cei de la Fox sunt printre cei mai buni în ceea ce privește fabricarea de amortizoare, fiind unii dintre puținii producători de suspensii ce se pot lăuda cu faptul că produsele lor sunt folosite până și în industria militară. Acestea fiind spuse, furca este una excepțională, care își face treaba impecabil, prezintă un sistem de Lock Out și singurul inconvenient care i se poate reproșa este că nu are și o manetă montată pe ghidon cu ajutorul căreia să se poată bloca suspensia, acest lucru executându-se mecanic, de pe brațul furcii.

Pe lângă furcă, prins de chainstays mai vine cu un amortizor Fox Float Performance, care are marele avantaj de a permite blocarea completă a suspensiei, lucru nu foarte întâlnit pe biciclete full-suspension, transformând practic această bicicletă Merida într-un hardtail veritabil, atunci când este cazul. ”De ce este de dorit acest lucru?”, poate te întrebi. Pentru că la urcare un hardtail se va comporta mult mai bine față de un full-suspension. 

Echipare Merida One-Twenty 9.XT Edition
  •  Transmisie

Încă din denumirea modelului One-Twenty 9.XT, este clar că te aștepți să vezi în dotarea bicicletei componente XT. Așadar, transmisia 2 × 11, este compusă dintr-un angrenaj Shimano XT cu două foi de 24 și 34, plus o casetă Shimano M7000-11 cu pinioane ce au între 11 și 42. Rapoartele oferite de această combinație sunt excelente pentru toate tipurile de trasee, fie ele urcări, coborâri sau ture de coastă în viteză, atâta timp cât ciclistul este unul experimentat.

Schimbătoarele sunt și ele unele de calitate. Astfel, cel pentru foi este un Shimano XT, iar pe spate Shimano XT GS Shadow+, funcție cu ajutorul căreia schimbul vitezelor este unul exact, silențios, iar probabilitatea de cădere a lanțului scade spre zero. Manetele schimbător fac parte și ele tot din gama XT.

Despre transmisie nici nu mai rămâne nimic de spus. Este una modernă, extrem de performantă, clar dedicată cicliștilor profesioniști, care își vor putea face reglajele fine așa cum doresc și cum cred ei de cuviință, aceasta făcându-și treaba ireproșabil.

  •  Frâne

Atât pe față cât și pe spate, bicicleta are câte o frână hidraulică Shimano M615, cu discuri de 180 mm. Acestea fac parte dintr-o gamă inferioară de produse, în comparație cu componentele transmisiei, și anume Deore. Chiar și așa, ele funcționează foarte bine, indiferent de tipul de traseu ales de ciclist, cu toate că se poate ca pe unele segmente ceva mai tehnice să prezinte o tendință de supraîncălzire.

  •  Roți

Roțile sunt alcătuite din jante de 29 inci Merida Expert CC, care sunt unele foarte rezistente, dar și destul de ușoare, ce vin echipate cu anvelopele Maxxis Forekaster de 2.35 inci. Acestea au un profil ce le face adaptabile pentru majoritatea condițiilor întâlnite pe turele de off-road, de la urcări istovitoare, la coborâri cu înclinare ridicată, unde viteza de rulare este una mare. Roțile vin dotate cu butuci cu rulmenți FoBearing Cen 15 boost pe față și FoBearing Cen 12 pe spate, fiind produși special pentru Merida.

  • Greutate

Greutatea acestei biciclete Merida este una acceptabilă, la cele 13.3 kg ale sale, cu toate că pentru segmentul de preț din care face parte, te-ai fi putut aștepta la ceva mai puține kilograme.

Merida One-Twenty 9.XT Edition este o bicicletă excelentă. Aceasta impresionează la aproape toate capitolele, începând cu felul în care arată, apoi cu cadrul care este rigid, ușor, cu puncte de sudură foarte bine realizate și cablurile nelăsate pe exterior. Și desigur să nu uităm de echipare: un sistem de transmisie excelent, silențios, exact și performant, frâne ce funcționează foarte bine, cu toate că fac parte dintr-o gamă de produse inferioară transmisiei, roți solide și anvelope trainice. Doar la capitolul greutate se poate spune că lasă puțin de dorit.

Este o bicicletă care se mulează foarte bine pe toate tipurile de teren, făcând față atât coborârilor foarte rapide, cât și urcușurilor epuizante.

Note Acordate

La deal

La vale

Manevrabilitate

Rating

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta de munte Merida One-Twenty 9.XT Edition poate fi consultat aici.

Lasa un comentariu: